Treceți la conținutul principal

Pace? pace, pace!

Tot scormonind în trecut și în prea puțin conștientul personal, după ce am zgâriat la început superficial suprafața, după un timp mai dă o ploaie, mai suflă vântul, una-alta și mai dezgroapă diverse „vechituri”. Azi dimineață a fost rândul lui tata.

În timp ce mă trezeam prin minte mi se perindau amorțite diverse gânduri, nici ele nu se treziseră. Dintre ele unul care trăncănea nici el nu știa ce, ceva cu cuvântul „tata”. N-avea vreo importanță, așa că le-am lăsat să se trezească pe toate. Apoi ăsta a revenit. Și m-a făcut să mă gândesc la acest subiect. La care mă mai ducea gândul din când în când, zăboveam puțin asupra lui, apoi plecam. Acum am stat cu el, să înțeleg ce vrea.

Toată viața (de la școală încoace) am trăit cu o lipsă - conștientizată doar din punct de vedere social, mai întâi, cu adâncirile afective create de mintea mea pe nesimțite. Tata a fost inexistent ca persoană în viața mea. Nu l-am văzut, nu l-am cunoscut, nici măcar vreo fotografie unde să apară nu am avut. Până la școală nu am simțit vreo lipsă, nici măcar afectivă (figura paternă pentru mine e bunicu'). De la școală au început întrebări de genul dar tatăl tău ce e? dar unde e? iar de la personalul școlar care mai trebuia să completeze acte și formulare diverse priviri lungi sau nedumerite când vedeau pe certificatul de naștere o linie în locul numelui tatălui. Iar la liceu, la faimoasele trepte și examene, unde trebuia să treci musai inițiala tatălui pe dosar mereu întrebam dar eu ce trec aici - se uitau, se gândeau și ziceau trece inițiala mamei, nu foarte siguri de corectitudinea răspunsului lor. Era distractiv, pentru că șansele să mai existe în același timp cu mine o alta cu această combinație de nume erau practic nule.

Pe la adolescență a fost un moment când maică-mea m-a întrebat dacă aș vrea să fac cunoștință cu el. În plină revoluție hormonală am spus un nu categoric. Cine, ăla pe care-l doare în cur de mine și de existența mea? Că doar nu puteam să înțeleg altceva din faptul că de 14 ani nu se deranjase să se arate vreodată, să își facă în vreun fel simțită existența. Un nesimțit - îl judecam eu. N-ai vrut să mă cunoști, io nici atât pe tine. Gata, atât! Cam așa am gândit, pur și dur. Cred că atunci s-a conturat ce simțeam eu în legătură cu acest tată, cu existența lui și cu absența lui absolută. Un fel de „du-te-n ...”.
Da, era furie, era supărare, era „nu înțeleg”, era „dar ce ai cu mine, de ce nu te interesează existența mea?”. Și, deși nu mi-am dat seama foaaaarte mult timp - adică până mai azi dimineață - are legătură cu dracii care mă apucă când mă simt nebăgată în seamă, când mie îmi pasă iar altora nu. Probabil de aia am tendința să mă îndârjesc să mă bag printre oamenii care îmi plac și să fac în așa fel încât să contez cumva pentru ei, să nu fiu așa o oarecare. Mda, abia acum am văzut asta.

Și, mare surpriză. Încercând să înțeleg ce și de ce simt așa în legătură cu tata, mi-am dat, în fine, la 45 de ani, că oricum habar nu am ce gândea și ce simțea el, nici ce gândea și simțea mama, nici ce a fost de fapt între ei, cu ce prejudecăți au venit fiecare, ce i-a făcut să se comporte fiecare așa cum a făcut-o. Și că de fapt, n-a avut niciodată nimic de-a face cu mine. Doar cu fiecare dintre ei și cu bagajul fiecăruia dintre ei de preconcepții, judecăți, limitări, slăbiciuni. A fost ce a fost. Și atât. Restul sunt interpretări. Doar resentimentele mele au fost treaba mea, mereu doar a mea. Dar s-a sfârșit și asta. Mi-am luat rămas bun de la ele, au zburat. Am făcut pace cu tata. Fără resentimente.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş