Treceți la conținutul principal

Pace? pace, pace!

Tot scormonind în trecut și în prea puțin conștientul personal, după ce am zgâriat la început superficial suprafața, după un timp mai dă o ploaie, mai suflă vântul, una-alta și mai dezgroapă diverse „vechituri”. Azi dimineață a fost rândul lui tata.

În timp ce mă trezeam prin minte mi se perindau amorțite diverse gânduri, nici ele nu se treziseră. Dintre ele unul care trăncănea nici el nu știa ce, ceva cu cuvântul „tata”. N-avea vreo importanță, așa că le-am lăsat să se trezească pe toate. Apoi ăsta a revenit. Și m-a făcut să mă gândesc la acest subiect. La care mă mai ducea gândul din când în când, zăboveam puțin asupra lui, apoi plecam. Acum am stat cu el, să înțeleg ce vrea.

Toată viața (de la școală încoace) am trăit cu o lipsă - conștientizată doar din punct de vedere social, mai întâi, cu adâncirile afective create de mintea mea pe nesimțite. Tata a fost inexistent ca persoană în viața mea. Nu l-am văzut, nu l-am cunoscut, nici măcar vreo fotografie unde să apară nu am avut. Până la școală nu am simțit vreo lipsă, nici măcar afectivă (figura paternă pentru mine e bunicu'). De la școală au început întrebări de genul dar tatăl tău ce e? dar unde e? iar de la personalul școlar care mai trebuia să completeze acte și formulare diverse priviri lungi sau nedumerite când vedeau pe certificatul de naștere o linie în locul numelui tatălui. Iar la liceu, la faimoasele trepte și examene, unde trebuia să treci musai inițiala tatălui pe dosar mereu întrebam dar eu ce trec aici - se uitau, se gândeau și ziceau trece inițiala mamei, nu foarte siguri de corectitudinea răspunsului lor. Era distractiv, pentru că șansele să mai existe în același timp cu mine o alta cu această combinație de nume erau practic nule.

Pe la adolescență a fost un moment când maică-mea m-a întrebat dacă aș vrea să fac cunoștință cu el. În plină revoluție hormonală am spus un nu categoric. Cine, ăla pe care-l doare în cur de mine și de existența mea? Că doar nu puteam să înțeleg altceva din faptul că de 14 ani nu se deranjase să se arate vreodată, să își facă în vreun fel simțită existența. Un nesimțit - îl judecam eu. N-ai vrut să mă cunoști, io nici atât pe tine. Gata, atât! Cam așa am gândit, pur și dur. Cred că atunci s-a conturat ce simțeam eu în legătură cu acest tată, cu existența lui și cu absența lui absolută. Un fel de „du-te-n ...”.
Da, era furie, era supărare, era „nu înțeleg”, era „dar ce ai cu mine, de ce nu te interesează existența mea?”. Și, deși nu mi-am dat seama foaaaarte mult timp - adică până mai azi dimineață - are legătură cu dracii care mă apucă când mă simt nebăgată în seamă, când mie îmi pasă iar altora nu. Probabil de aia am tendința să mă îndârjesc să mă bag printre oamenii care îmi plac și să fac în așa fel încât să contez cumva pentru ei, să nu fiu așa o oarecare. Mda, abia acum am văzut asta.

Și, mare surpriză. Încercând să înțeleg ce și de ce simt așa în legătură cu tata, mi-am dat, în fine, la 45 de ani, că oricum habar nu am ce gândea și ce simțea el, nici ce gândea și simțea mama, nici ce a fost de fapt între ei, cu ce prejudecăți au venit fiecare, ce i-a făcut să se comporte fiecare așa cum a făcut-o. Și că de fapt, n-a avut niciodată nimic de-a face cu mine. Doar cu fiecare dintre ei și cu bagajul fiecăruia dintre ei de preconcepții, judecăți, limitări, slăbiciuni. A fost ce a fost. Și atât. Restul sunt interpretări. Doar resentimentele mele au fost treaba mea, mereu doar a mea. Dar s-a sfârșit și asta. Mi-am luat rămas bun de la ele, au zburat. Am făcut pace cu tata. Fără resentimente.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

O zi plină

Sună mobilul deșteptarea. Ochii mi se dezlipesc cu greu, aș mai dormi încă câteva ore... Sar din pat, gata, repede-repede, că azi sunt multe în program, n-am idee cum să o scot la capăt. Afară iar frig - și ce frig! - când respir îmi vine să tușesc de rece ce e aerul. Precipitare câtre troleibuz, l-am ratat, da' mai bine întârzii decât să cad pe gheață. Aștept, vine altul, arhiplin, ei, asta e, azi nu citesc finalul cărții. Traseul obișnuit, troleibuz-tramvai-troleibuz, iar pe drumeagul printre nămeți înghețați și mațini în mers pe ulița îngustă mă gândeam că, la cum țopăiam pe-acolo eram ca o păpușă stricată, care dă din mâini și picioare aiurea, gata-gata să cadă. Am ajuns, ia să văd cum e cafeaua asta grecească luată aseară din megaimage, mda, cam nașpa, are aroma aia care mie nu-mi place, parcă arsă, în fine, lasă că merge. Muncă, modificări peste modificări, agitație, la ora 1 gata, hai la evenimentul cu copiii. La o școală din Crângași, în sala de sport, copilașii de la cent...

aberatii - iluzia unei insule

"iluzia unei insule". Am reascultat de curand cantecul asta al lui Vali Sterian... E sinistru, macabru, cum vrei sa-i spui, dar imi place... mult... nu stiu de ce... "http://www.radio3net.ro/artisti.php?str=iluzia+unei+insule&mode=piesa&cx=search#p_player116" ... "... Nu-ti face probleme, e mijlocul verii/ E mijlocul iernii, ciudata poveste / Iar cand vei urca e-n zadar sa te sperii / Trasura ca moarta parandu-ti ca este... / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600 / Zadarnic te sperii ca ninge mereu / Ca strajile drumului fumega mute / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600..." Cam ciudat pentru o optimista (dar oare chiar sunt o optimista? hmmm... mai degraba realista...) sa guste cantece/poezii asa de triste.. Si totusi, tare-mi place... Dar cred ca daca as fi citit inainte poezia, fara sa ascult inainte cantecul, nu mi-ar fi placut... Dar ce ar fi binele fara rau, bucuria fara tristete, optimismul fara pesimism,...