Treceți la conținutul principal

pseudo-duel de idei

Educație ontologică versus observații empirice. Sâmbătă, după turul pe Lacul Morii cu Arhiva de geografie (tur care a strâns undeva între 150 și poate 200 de oameni), pentru că organizatorul, Andrei, anunțase că după, cine vrea, poate să meargă la un vin fiert/ciorbă la Grill Pub, am zis că mă bag și eu. Mai ales că mă întâlnisem în tur cu o mulțime de cunoscuți de prin toate călătoriile (și încă e posibil să nu-i fi văzut pe toți). Cu oarece frig în oase am dat asalt la vinul fiert, care era rara avis, în sensul că toți voiam, iar ei îl făceau la o cană-fierbător cu capacitate mică. Am stat spre juma'  de oră la coada formată numai și numai din participanți la tur. A, apropo, infect vinul, și când mă gândesc că a pus și rom în el la sfârșit! M-a durut capul apoi până hăt târziu.

Între timp, la masa unde mă aciuasem, alături de Andreea și prietenul ei, lângă oameni pe care nu-i mai văzusem până în ziua aia, dar simpatici cu toții. Cum, necum, s-a stârnit o discuție. Totul a început de la o doamnă care susținea că nu există lips de noroc, ci doar scuze și complacere pentru a nu face nimic sau prea puțin. Prietenul Andreei a pornit discuția apărând punctul de vedere că totuși există și noros, sau șansă, sau incertitudine, care își bagă coada când nu te aștepți și ori te ajută, ori îți face praf tot ce ai vrut și ai construit.
Doamna nu și nu, apăra cu înverșunare ideea că nu există eșec ci doar oameni comozi, apoi a explicat, și am înțeles punctul ei de vedere și de ce era așa pornită... În viață, la un moment dat, la 40 de ani drumul de expert contabil i s-a înfundat complet, a trebuit să renunțe. Apoi, după o perioadă depresivă și de derută a dat peste un coach de „educație ontologică” și de atunci s-a decis să își ia viața în propriile mâini, să își schimbe complet cariera, de la zero, și că în câteva luni a reușit să facă asta și încă să ajungă și la un nivel la care alții ajungeau după mulți ani.
Nimeni de la masă nu știa ce e aia educație ontologică, singurul care a recunoscut a fost prietenul Andreei, care a spus că oricum are o părere proastă despre coaching-uri și traineri care „îți schimbă viața”. Oricum, contradicția aparentă (pentru că de fapt cele două lucruri susținute nu se contraziceau, ci se nuanțau și completau de fapt) s-a menținut, fiecare a mai intervenit cu propriile nuanțări și argumente, care mai pe lângă, care mai la subiect, dar per total a fost o discuție interesantă, însă unde nimeni nu lua cu adevărat în seamă atunci pe loc argumentația celorlalți. Dar chiar a fost o discuție mișto din punct de vedere al multitudinii de abordări ale oamenilor complet necunoscuți de la masă.
Am citit mai târziu care e treaba cu educația ontologică despre care vorbea doamna. E cumva o bucățică „practică” din filosofia lui Krishnamurti (și probabil a mai multora, că dădeau ca referință Bhavagad Gita), o parte digerabilă. Și anume că ce ne împiedică să facem ceva sunt doar gândurile noastre. Și că trebuie doar să le schimbăm, să le „corectăm”. Chestie foarte digerabilă și pliabilă pe pozitivismul promovat de toți life coach-ii. Și care nu acceptă ideea de eșec. Pe undeva bine, pe undeva rău...
M-am gândit o secundă dacă să arunc pisica krishnamurtistă în discuție, dar am zis că mai bine nu. E prea radical și contrazice tot ce ține de a vrea și a face și „a te realiza” în sensul acceptat ca dezirabil de către societate. Dacă mă gândesc bine, și eu dansez pe un fir de ață între cele două „universuri” conceptuale de nu mai știu de capul meu. Sau știu dar nu înțeleg mare lucru. Încerc să casc ochii și să cuprind misterul și frumusețea lumii, așa imperfectă cum e, dar parcă frumoasă în imperfecțiunea ei... Vorbe, gânduri... vânare de vânt.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş