Treceți la conținutul principal

frânturi de stele

Cum tot mă învârt prin lume căutând sensuri şi nonsensuri, pace şi haos, pendulând între pleoştire şi avânt cu trecere prin toate stările, totul ca să reuşesc să îmi clarific nu ştiu exact ce... adun de ici, de colo fragmente strălucitoare, idei, trăiri, senzații, fac colaje din te miri ce şi sper ca în final acest puzzle infinit să aibă un... sens?

O chestie la care rumeg, recentă, ar fi concluzia lui nea olandezu' "the man who quit the money" - că în viață lumea e cum e, ce se întâmplă se întâmplă fără să poți ști sau controla, dar lucrul pe care îl poți face e să te concentrezi pe acele lucruri care te ajută - asta ca să nu îți pierzi focalizarea în urmărirea scopului. Ca să nu te demotivezi.  Și încă o chestie - de multe ori, dacă le spui oamenilor ce vrei, ce ai nevoie, te vor ajuta. Asta vine din partea unuia care a umblat fără un ban sau card în buzunar timp de 6 luni și a trebuit să se descurce vorbind cu oamenii ca să supraviețuiască.

O chestie contrară, şi mai recentă, e ce zice Krishnamurti - cum că, imediat ce dorim ceva, mintea creează un pattern ca să ajungă la acel ceva, lucru care o face prizonieră a propriei sale decizii. Şi că pentru a avea mintea trează, alertă şi neblocată în şabloane şi certitudini îndoielnice, trebuie să nu-i permiți să le creeze, să îți păstrezi "gândirea" de copil.

Interesante ambele. Şi ambele adevărate într-o mare măsură. Deci da, aşa funcționează gândirea, mintea. Întrebarea e dacă e bine să urmezi ceea ce ordonează mintea spre a îndeplini țelul propus sau să fii conştient că asta te condiționează şi te înțepeneşte în cadrul creat de dorințe şi minte şi să refuzi aceste patternuri care se crează natural de dragul de a fi liber ca un copil?! Fără amintiri la care să te raportezi, fără precedente... parcă e un pic prea extrem să fii ca unul cu alzheimer, veşnic tabula rasa... ceva ceva tot ar trebui să păstrezi ca să înveți ceva orice...

Alte cujetări ocazionale în timpul alergării de duminică... Dacă cumva, prin nu ştiu ce căi misterioase am contribuit cât de puțin (adăugând conştient sau nu o picătură de afecțiune în cloud-ul universal al iubirii, la care unii par să aibă oarecum mai mult acces decât alții, conştient sau nu) la îmbunătățirea sau limpezirea relațiilor unor prieteni sau amici se cheamă că n-am trăit degeaba.

Legat de cele de mai sus, am cumva o semiimpresie că nu ştiu dacă toți sau doar unii dintre oamenii care se cunosc, au ceva valori în comun, discută chestii şi au un fel oarecum similar de a simți şi/sau gândi, au acces la un fel de fond comun, un fel de gânduri colective sau un ceva care se reflectă într-un fel sau altul la mai mulți dintre ei în relativ acelaşi timp. De exemplu, îi macină aceeaşi temă de gândire. Sau ajung la aceeaşi concluzie gândind fiecare complet separat şi la distanță, fără să comunice în vreun fel. Sau se îmbracă foarte asemănător la un moment dat, tot aşa, fără să comunice - chestii diverse, unele mici, altele mai mari. Oana îi zicea chestiei ăsteia mai în glumă mai în serios conştiința colectivă (ea se referea strict la Pastel şi în situații gen tragere la tombolă, extras bilețele şi potrivit/cuplat bucăți de fraze etc). Cumva, am impresia că şi în sens mai larg există un soi de conştiință colectivă, sau mai degrabă un fel de cloud de gânduri, trăiri, sentimente şi informații şi stări la care sunt conectați mai mulți oameni cumva. Ei, o teorie. O micuță aberație.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş