Treceți la conținutul principal

un fel de concluzii care nu-s chiar concluzii, ci work in progress

A fost interesant exercițiul ăsta de a scrie doar pentru mine. La un moment dat chiar mă gândeam să nu mai fac publice vreodată gândurile. Dar am ajuns la concluzia că, de fapt, nu contează. Dacă citește cineva ceva, dacă înțelege ceva sau altceva, dacă se supără sau mă judecă cineva... nu e treaba mea. Treaba mea este să fiu sinceră cu mine și să înțeleg ce sunt eu și ce caut în viața mea. Și chiar mi-a plăcut mult concluzia. Îmi place de mine, în cele din urmă, după ce-am ajuns să mă cunosc. Nu mă mai urăsc, nu mă mai compar, nu mai încerc să fiu plăcută de altcineva. M-am împrietenit cu mine și simt că e foarte bine așa. Să fiu cea mai bună prietenă a mea, pe bune.

În mod ciudat, deși toți zicem că ținem la persoana noastră, se pare că nu e așa. Zic din această proprie experiență, proaspătă încă. După ce o viață am fost nemulțumită de cum arăt, cum simt, cum mă comport, cum mă remarcă sau cum nu mă remarcă alții, de cum nu mă iubesc alții sau de cum mă iubesc alții, ce mai, de orice, de absolut orice, e destul de greu să îmi revin la starea de dinainte de-a începe să mă compar cu x sau y, când eram pur și simplu, existam și asta era suficient - cred că în copilărie, până la școală. 

Și totuși, deși greu, am făcut  pace cu mine. Nu mă mai judec că greșesc - nu, nu greșesc, învăț. Când faci ceva și nu-ți iese ce credeai, de fapt înveți, și asta e foarte important, să nu încetezi să înveți în permanență.

Și să nu îmi mai fac rău prin gânduri sau acțiuni a fost și este greu. Să nu mai uit de mine e în continuare greu. Să nu mă forțez să fac sau să nu fac ceva a fost greu. Să nu mă mai risipesc în zeci de activități care nu au de-a face deloc cu mine e greu, în continuare. Să am grijă de mine nu mai e așa greu, dar asta înseamnă să nu mai uit de mine, sunt legate strâns. Să fac ceea ce fac cu plăcere, cu bucurie, cu curiozitate, cu dorința de a învăța și de a mai descoperi ceva a devenit deja mult mai ușor.

Să trăiesc povestea mea, să simt mai intens clipa, viața, lumea e în continuare o mare descoperire și o provocare constantă. Câte nuanțe de albastru are cerul? Câte nuanțe de verde are natura? Câte sunete poți percepe în natură, când cică e liniște deplină? În câte feluri poți simți căldura soarelui pe piele, câte senzații poți percepe când e soare cu nori și bate vântul intermitent?

Câte lucruri poți vedea și înțelege atunci când reușești să ieși din rolul pe care ți l-ai luat ca să fii „acceptat” de societate? Cum poți vedea lucrurile altfel când nu le mai privești prin lentile deformatoare? Cum e când renunți la tot ce ai preluat de-a gata de la tot ce înseamnă ceilalți? La chestiile astea nu poți găsi răspuns și  nici nu le poți descoperi decât atunci când le faci.


La categoria lucruri pe care mi le-am propus dar nu le-am reușit până acum a fost alergarea de ieri, când la 10 dimineața, duminică, când lenea e în  floare, eu alergam deja. Onorabil - duminica trecută alergasem juma' de parc, acum am dat turul complet. Cu ceva crampe (uitasem de porcăriile astea, așa e când nu mai alergi o vreme, reiei toate micile suferințe de începător) care au cedat când mi-am regăsit modul de alergare de relaxare, de plăcere,(că doar nu alerg nici ca să scap ce vreun pericol, nici ca să câștig vreo cursă, ce mama naibii). Și a fost mișto, am avut vreme numai bună, cu un pic de soare, mai mult nor și răcoare, taman bine cât să nu leșin de cald. Mi-au venit și niște idei de posibile soluții de ajuns la job fără transport în comun, doar pe bază de alergare sau alte câteva variante pe care le cercetez acu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

O zi plină

Sună mobilul deșteptarea. Ochii mi se dezlipesc cu greu, aș mai dormi încă câteva ore... Sar din pat, gata, repede-repede, că azi sunt multe în program, n-am idee cum să o scot la capăt. Afară iar frig - și ce frig! - când respir îmi vine să tușesc de rece ce e aerul. Precipitare câtre troleibuz, l-am ratat, da' mai bine întârzii decât să cad pe gheață. Aștept, vine altul, arhiplin, ei, asta e, azi nu citesc finalul cărții. Traseul obișnuit, troleibuz-tramvai-troleibuz, iar pe drumeagul printre nămeți înghețați și mațini în mers pe ulița îngustă mă gândeam că, la cum țopăiam pe-acolo eram ca o păpușă stricată, care dă din mâini și picioare aiurea, gata-gata să cadă. Am ajuns, ia să văd cum e cafeaua asta grecească luată aseară din megaimage, mda, cam nașpa, are aroma aia care mie nu-mi place, parcă arsă, în fine, lasă că merge. Muncă, modificări peste modificări, agitație, la ora 1 gata, hai la evenimentul cu copiii. La o școală din Crângași, în sala de sport, copilașii de la cent...

aberatii - iluzia unei insule

"iluzia unei insule". Am reascultat de curand cantecul asta al lui Vali Sterian... E sinistru, macabru, cum vrei sa-i spui, dar imi place... mult... nu stiu de ce... "http://www.radio3net.ro/artisti.php?str=iluzia+unei+insule&mode=piesa&cx=search#p_player116" ... "... Nu-ti face probleme, e mijlocul verii/ E mijlocul iernii, ciudata poveste / Iar cand vei urca e-n zadar sa te sperii / Trasura ca moarta parandu-ti ca este... / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600 / Zadarnic te sperii ca ninge mereu / Ca strajile drumului fumega mute / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600..." Cam ciudat pentru o optimista (dar oare chiar sunt o optimista? hmmm... mai degraba realista...) sa guste cantece/poezii asa de triste.. Si totusi, tare-mi place... Dar cred ca daca as fi citit inainte poezia, fara sa ascult inainte cantecul, nu mi-ar fi placut... Dar ce ar fi binele fara rau, bucuria fara tristete, optimismul fara pesimism,...