Treceți la conținutul principal

Cugetări de izolare 9

Da' de ce izolare, madam, că acum suntem la starea de alertă, no more carantină, ce-ai?! O fi, dar la mine tot aia e. Cum nu mă simțeam la pușcărie nici atunci, nu mă simt nici acum. Doar că nu trebuie să umblu cu declarația după mine, în rest fac tot ce făceam și înainte. Da, e drept, au deschis parcurile și am tras duminică o alergare de juma' de Herăstrău în drumul spre farmacia Tei. Acolo da, diferență - lume în parc exact la înainte să auzim de Covid. Alergători, bicicliști, familii cu copii, găști, fel de fel. Nenea care cântă în weekenduri pe insula trandafirilor era la post și cânta de mama focului. S-a săturat lumea de stat în casă - e drept, cei care oricum nu mureau de frica virusului.

Dar inițial ziceam să îmi continui depănatul gândurilor începute în episodul 8. Să reluăm...

Fiecare avem viața noastră, să-i zicem povestea noastră. În fiecare clipă, povestea personală se întretaie cu mii de alte povești, cu a celor dragi, cu a partenerului, cu ale colegilor, amicilor, dușmanilor, țării, lumii, cu ficțiunile filmelor, cărților, cântecelor, viselor etc etc. Inclusiv ce fruzărim pe Facebook, YouTube, whatsapp etc sunt povești ale altora. Și, avizi, citim, sorbim, ne hrănim, trăim poveștile altora. Doar că... în timpul ăsta uităm complet povestea noastră proprie, o ignorăm, că nu e așa interesantă. Și n-o trăim. Trăim orice altceva, doar povestea noastră nu. Doar 80-90% clipe ignorate - acele 80-90% clipe din propria noastră viață pe care refuzăm să le trăim, în așteptarea altora, a altor chestii „mai”.

Lăsând dracului poveștile pe care alegem singuri să ni le băgăm în față prin social media mai sunt oricum poveștile mediatice, poveștile apropoaților etc, poveștile personajelor din filme, ale colegilor etc.

Mi-am dat seama că, atunci când „te fură” o altă poveste decât a ta pur și simplu uiți de tine și de povestea ta - un semn clar este că, dacă te întrerupe careva în timp ce tu ești în altă poveste, te enervează, că te întrerupe, că îți strică concentrarea sau ce mama naibii zici că făceai acolo. Dar, dacă te gândești după aia, te întrebi dar de ce m-am enervat? că nu era așa important. De fapt ce făceam? Cu ce mă ajuta acel ceva de fapt? Și eu, cel puțin, de câte ori m-am prins asupra faptului, nu pot spune că făceam ceva important pentru mine sau povestea mea, nu, eram cu gândul asupra a altceva, o chestie exterioară, o poveste conexă, aparent importantă, dar de o importanță relativă, de fapt, dar flituiam pe cineva care de fapt n-avea nicio vină și nu merita asta.

Mai e un semnal că ești în afara poveștii tale atunci când faci chestii la modul automat și dai fail pentru că n-ai gândit un pic, ai mers pe un șablon și atât.

Și încă un semn că ai fost plecat cu sorcova în alte povești e când, dacă încerci să îți dai seama ce ai făcut între ora x și y, la ce te-ai gândit, ce te-a preocupat și habar nu ai. Ai dat scroll pe facebook, te-ai uitat la nuștiuce pe nuștiuunde, dar „unde” erai de fapt, nu știi. Semn că ai dat skip unor clipe, minute, ore... din viața ta. Pe care nu le-ai trăit. Ai viețuit, doar, fără să simți că le trăiești.


Invers, semn că ești în povestea ta, că ești pe felie, conștient de tine, e când brusc simți parcă mai intens. Parcă și vezi mai clar. Culorile sunt mai vii, totul e parcă mai reliefat, mai clar. Îți dai seama că simți chestii. Vezi un lucru și te uimește un pic nu știi exact ce, parcă abia atunci îl vezi prima dată. Atunci chiar ești în pielea ta și trăiești acea clipă/acele clipe. De obicei e o perioadă destul de scurtă, până „te fură” iar vreo poveste, vreun gând care nu-i legat de realitate, ci de lumea asta largă a poveștilor... E cumva ca și când brusc îți cade de pe ochi un filtru care îți opacizează percepția și o face ternă.
Viața trăită e viața fără lentile distorsionante.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş