Treceți la conținutul principal

cugetări de izolare 8

Azi am avut la pastel o sesiune de gestionare a stresului generat de izolare și munca la distanță. A fost interesant, mai agreabil decât credeam. Interesante reacțiile și acțiunile/interacțiunile oamenilor (inclusiv ale terapeutei). S-au spus multe chestii interesante, s-a dat și gol, s-a șutat și pe lângă - oameni suntem, supuși greșelii... fiecare a primit sau a respins ce a vrut și a putut. Am văzut cum uneori câte cineva nu era de acord (sau ar fi avut ceva de comentat dar n-a făcut-o), nu vorbim de cei care au stat cu camera oprită, acolo aia e. Mi-a plăcut în mare sesiunea, dar clar nu s-au spus toate alea pe care le aveau oamenii pe suflet. Dar cu adevărat interesant e ce și cât s-a lipit de fiecare, ce și cât a fost dispus fiecare să înțeleagă.

Ce ne mai place să judecăm! Să ne comparăm cu alții și să ne simțim mai valoroși. Comparația cu coafeza care câștigă pe oră mai mult ca psihologul nu folosește nimănui. Chestia asta, că unii fac chestii mai importante, mai valoroase decât alții, că sunt mai grozavi decât alții a atât de înrădăcinată în noi încât a devenit un adevăr unanim acceptat, deși e greșit, fiecare muncă este importantă, atâta vreme cât folosește altora și tu nu poți, nu vrei sau nu ești dispus să o faci tu. Valoarea (atât monetară cât și de self esteem) e dată doar de percepția noastră comună și moștenită. Deci nu e reală decât în mintea noastră. 
Singura realitate este existența. Existăm și suntem toți oameni. Asemănători, diferiți, oameni. Valoarea adevărată cred că e capacitatea de a coopera armonios, toți. Fiecare cu treaba lui, cu meseria lui, cu vocația lui, muncind cu toții pentru că tuturor să ne fie bine. O utopie, atâta vreme cât fiecare e pentru el, pentru interesul lui și al alor săi. Câtă vreme gândim atât de mărunt, atât reușim. Să ne întrecem, să acumulăm chestii de care nu avem nevoie, să ne zbatem pentru atenție, faimă, bani, fericiri scurte și relative, adică tot felul de chestii exterioare nouă. Totul pentru a umple și a masca golul din interior. Acel gol pe care ni-l creăm singuri, uitând de noi înșine și de ce e cu adevărat important pentru sufletul nostru.

Well, și după ce am gândit și scris asta ieri, azi eram cumva haosată, multe gânduri, mintea huruia, și mi-am dat seama că rumegând la ce au zis sau făcut alții am uitat de mine și am început să trăiesc povestea lor, nu a mea. Da, asta înseamnă ce zicea gagică când zicea cu limitarea empatiei (deși ea o zicea în alt sens, eu o traduc pe limba mea) - să înțelegi, să simți ce trăiesc ceilalți, dar să nu ajungi să le trăiești viața lor, uitând de a ta. Asta cu povestea ta și povestea altora e împrumutată din spusele unui nene mișto, biolog specializat în epigenetică, Bruce Lipton pe nume (mulțumesc, Irina). Zice omul niște chestii foarte tari, chiar dacă unele chestii și concluzii sunt discutabile, multe sunt chiar de luat în considerare la modul foarte serios. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş