Treceți la conținutul principal

Cugerări de izolare 10

Tot legat de spusele psiholoagei (Yolandei) - o chestie care sună rău. Ea zicea că să vrei să salvezi pe alții nu e o chestie bună, cum spune toată lumea, pentru că rolul salvatorului e o capcană. Salvatorul are mereu nevoie de o victimă pe care să o salveze, dar devine, fără să vrea foarte ușor din salvator, călău (e o chestie pe care n-o înțelesesem atunci când a zis-o, am studiat-o azi, citind materialele trimise de ea. Și da, fir-ar să fie, da, la naiba!) Zicea că nu poți salva decât eventual familia, mai mult nici nu e cazul să vrei (iar aici am văzut dezaprobarea pe fețele multora dintre cei prezenți).

Tradus pe limba mea (ce am ajuns să cred, simt, înțeleg după multe distilări succesive ale propriilor nedumeriri, îndoieli și căutări) zice în esență tot aia, dar cu altă nuanță, ne-individualistă, cum sună spusă așa, în forma de mai sus.

Da, nu te poți salva decât pe tine din mocirla suferinței. Pentru că fiecare este în primul și în primul rând, responsabil pentru sine. Pentru binele, iubirea, confortul și afecțiunea sa cu/față de sine - pentru că nici nu e drept să lase (arunce) pe altul povara asta. Ca să fie bine într-o relație (orice fel de relație, de orice natură) fiecare trebuie să aibă mare grijă de sine, ca să nu îl împovăreze pe celălalt cu asta, iar relația să nu fie șchioapă, supra- sau sub-compensată. Și atunci acel ceva care are loc între respectivii e o relație sănătoasă, unde nimeni nu se agață din diferite motive de altul, e un lucru pozitiv, un mod de a crește, de a evolua.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş