Treceți la conținutul principal

Gânduri răzlețe

La un moment dat mă gândeam la toată treaba asta cu trecutul care ne condiționează, ne influențează gândurile și acțiunile, la felul în care ajungem să ne formăm o imagine despre noi înșine, o imagine despre ceilalți, și alții își creează o imagine despre noi... De fapt gândul venise invers, legat de imaginea pe care ne-o lipesc alții pe frunte, ne consideră "așa" (adică într-un fel oarecare și simplist) și nu văd nimic altceva, nici nu le trece vreun gând prin minte că am putea fi mult mai mult de atât, ne tratează ca atare și cumva acceptăm asta și începem să ne vedem și noi "așa" [de exemplu - faci bine asta, dar nu faci asta, nu ești așa, nu ești potrivit(ă) pentru asta; și chiar începi să crezi că nu poți face x sau y chestie].

Să revin totuși la firul dezlânat al gândului. Sunt toate faptele, gândurile și acțiunile noastre din trecut definitorii în mod categoric pentru ce și cine suntem acum, azi? La primul gând ai zice că da. Și totuși nu întru totul, aș zice. Trecutul explică acțiunile trecute, prezintă ce și cum ai fost la un moment dat sau la mai multe momente de timp. Azi depinzi de trecut prin modul în care gândești tu despre tine și cumgândesc alții despre tine, dar nu ești doar o consecință a ceea ce a fost.
Dacă accepți că trecutul a trecut și nu mai există, îți dai seama că nu te mai limitează nimic. Dacă ce cred alții despre tine e doar imagine, și încă una bazată pe trecut, îți dai seama că nu are nicio valoare pentru ceea ce ești acum. Poți fi un om nou în fiecare zi, în sensul că poți lua decizii bruște prin care să schimbi radical starea de fapt. Totul e să fii și foarte conștient de ce faci, să știi ce și de ce faci și să îți asumi complet decizia. Nu pot spune că am ajuns în punctul ăla, sunt pe undeva unde doar mi-am dat seama de ce înseamnă prezentul și clipa actuală, cu toată multitudinea de posibilități latente ce există concomitent în această clipă. Am rămas cumva cu gura căscată dându-mi seama că bunăoară un același banal drum spre casă e în fiecare zi altfel; sau că, de fapt, dacă la un moment dat mă duc undeva și n-am chef să mă mai întorc, chiar pot să fac asta, desigur, cu riscurile asumate de rigoare. Exagerez, e un exemplu mai radical ăsta, dar e valabil și în decizii mici. Să nu mai fac chestii doar pentru că așa se face, să nu fac chestii pentru alții sau din cauza altora (adică ținănd cont de părerea sau judecata altora, pozitivă sau negativă), să nu încerc să fiu pe placul altcuiva, să nu preiau de-a gata părerile sau emoțiile altora... Cumva să fiu mai conștientă de ce e din mine și ce vine din exterior, ce e preluat și e în conflict cu mine. Wishful thinking, că e greu de cernut și înțeles ce și de unde e, ce e autentic, ce e de împrumut, ce e preluat.

Cumva, ideea necizelată, așa cum mi-a trăznit prin cap, e că trecutul nu mă definește ca ceea ce sunt acum. Explică multe, dar este incomplet. Sunt (vorbesc generic, eul ăsta poate fi fiecare dintre noi) acum mult mai mult decât suma acțiunilor, gândurilor, sentimentelor și pățaniilor mele trecute. Și e alegerea mea să fiu mai mult decât suma unor condiționări.

Cumva am impresia că asta este libertatea. Eliberarea de condiționări, de limitări - nu haotică și rebelă, ci foarte lucidă, conștientă și asumată.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş