Treceți la conținutul principal

Momente

Episoade din excursia din Parâng, un fel de flashback-uri.

Mergeam pe creastă, norii și ceața se jucaseră cu noi toată ziua. Din dreapta, dinspre căldările Roșiile-Mândra, ascunse de nori, se auzeau tunete. Apoi s-au revărsat și peste noi, unindu-se cu norii ce se ridicau din cealaltă parte și au făcut corp compact. S-a făcut cam întuneric și friguț și a început să bată vântul. Stopi fini de ceață ne răcoreau după urcușul obositor. Tocmai treceam printre cele două momâi gemene și glumeam că portaluri dacice alea alea când a început să picure mai concret și mai hotărât. Am apucat să ne punem pelerinele. Apoi s-a pornit o ploaie zdravănă. Am mers o treime de drum pe o ploaie în crescendo, pe porțiunea zimțată până spre coborârea la Mândra s-a dezlănțuit complet, cu vânt, cu grindină în rafale, cu mici respiro-uri, tunete și dintr-o parte și din cealaltă, poteca devenise pârâu de munte. Culminant a fost momentul când am pornit să coborâm. Dinspre Mândra ne-a lovit, acolo în șa, un vânt de să ne dea jos. Am pornit să coborâm în rafalele furioase și ploaia pulverizată pe poteca abruptă, ce-o fi o fi, ideea era să ne ținem bine și să mergem încet și atent, să nu alunecăm și să nu dislocăm pietre în capul celorlalți.


Seri la gura cortului, cu nori venind de jos, de sub căldarea Mândra și duși de vânt peste crestele înalte, iar în clipele de senin - caprele negre alergând îndepărtat, niște siluete întunecate, pe creste, spre apus.

Leapșa cu norii între Parângul Mare și Cârja. Ba soare, ba întuneric, ba vederi amețitoare prin hornurile dinspre lacul verde.


Întuneric absolut din nopțile de la Refugiul agățat. Cu ochii închiși, cu ochii deschiși era la fel. Prima noapte, de furtună, vântul punea la încercare structura de lemn a refugiului, care trosnea discret. Se rotea în jurul refugiului, uneori îmi sufla dintr-o parte (era o mică crăpătură undeva ceva mai sus de sacul meu de dormit) și îmi presăra nisip pe față. Apoi ploaia bătea darabana pe tablele acoperișului, numai pe cealaltă latură a refugiului. Ba sforăia unul, ba altul și era foarte cald. A doua noapte - somn mult mai adânc, dar cu vise care mai de care mai bizare.

Apariția la 7 dimineața a misteriosului călător singuratic Adonis, care ne-a însoțit până la Mândra.

Șoricelul care se împletirea pe cărare ca beat, ce nu părea speriat de oameni, cum a atacat el bucățică de pâine aruncată...

Vacile și tăurașii de pe tăpșanul de lângă Zănoaga Stânii și văcuța ce nu se mai putea ridica. Un Taur stătea lângă ea și o păzea, dar n-avea cum să o ajute. Poveste cu final tragic - patru zile mai târziu cireada plecase iar stârvul începuse să miroasă.

Cabană Groapa seacă, primitoare, ospitalieră de la prima privire, te întâmpină cu detalii plăcute, cu saint bernardul Ben care de obicei doarme sforăind zgomotos atunci când nu se ia după un grup de turiști plecați în drumeție, cu pisoiul alb roșcat jucăuș și papagalii mici și galbeni ce conversează sonor în colivie. Un ceaun pe foc, bănci de lemn, buturugi pictate și gazde ospitalier.

Lacul Mândra, la fel, dar diferit, acum limbi de zăpadă târzie ocupau parțial zonele de campare, bolovanii ce mărgineanu lacul prinseseră o tentă roșiatică în zona ce contact cu apa, la fel ca la toate lacurile din zonă. Musculițele ciupitoare sunt tot acolo. Păsărelele pe care data trecută de-abia le zărisem erau acum mai multe și am apucat să le văd mai bine - un fel de vrăbii puțin mai grăsuțe, cenușii, cu coada bătând în portocaliu pe verso și în negru pe față. Pe înserat zburau brusc în sus, spoi se lăsau în picaj în jos. Locul nostru de campare, pe nisip, cu metereze pin pietre.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş