BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

sâmbătă, 8 decembrie 2007

"Fericirea-i un lucru mic / Un pitic, ce danseaza."


Imi place refrenul tapinarilor "Fericirea-i un lucru marunt/ E o aripa care vibreaza/ Fericirea-i un lucru mic/ Un pitic, ce danseaza." Mi-a trecut prin minte citind azi niste bloguri ce-mi plac. Aseara, sau mai bine zis azi dimineata, la finalul petrecerii gastii noastre, cand lumea era cu tzuica la cap, s-a discutat mult despre conditia umana, despre credinta, despre moralitate, despre fericire... Si ca o constatare, nu doar a mea: prea multi oameni sunt tristi. prea multi oameni nu stiu sa traiasca, sa se bucure de ceea ce e bun in viatza, gandindu-se la fel de fel de nenorociri globale, la conditia umana imperfecta, la faptul ca nu cred in nimic, la faptul ca nu au rost pe lume samd. Nu pot spune ca nu inteleg, dimpotriva, dar e ciudat sa-ti dai seama ca de fapt oamenii insisi se saboteaza pentru a nu fi fericiti, creandu-si propria celula de puscarie in care sunt prizonieri, fiindu-si singuri temniceri si calai... fratilor, "there is no spoon"... nu e nici o inchisoare decat cea auto-creata... da, cand o creezi si te intemnitezi ea este reala, cat se poate de reala; dar daca iti schimbi gandurile negre, devine doar o ceatza, o negura care se imprastie... De ce sa ne intrebam ce este fericirea si ce rost are, sau de ce nu simtim destula, in loc sa o simtim pur si simplu, atat in lucruri marunte, cat si in altele, mai importante... Paradoxul este ca toata lumea tanjeste dupa fericire, dar nu se bucura de ea, nu reuseste sa se bucure...

2 comentarii:

john spunea...

E o diferenta intre fericire si bucurie.. fericirea e foarte foarte greu de realizat.. tu aici vorbesti de micile bucurii oferite de viata.. si da lumea trebuie sa se bucure de ele, dar visul oamenilor e fericirea.. in orice foma pe care o are in mintea fiecaruia.. de asta lumea se intreaba ce este fericirea si ce rost are.. ne place sa stabilim un prag (sa visam) la ce ar insemna fericirea pentru noi si tocmai din cauza asta e greu de realizat.. in plus e bine sa te gandesti la fericire pentru ca atunci cand ai atinso te simti cu adevarat implinit si mandru de tine, pe cand daca nu te-ai fi gandit deloc.. si ea ar veni asa deodata nu te-ai bucura din plin de ea.. ar fi ca si cum ai inghiti deodata o mancare delicioasa fara sa o mesteci si sa-i simti cu adevarat gustul..

liuba grecea spunea...

Ce e fericirea, ce e bucuria... greu de spus, mai ales ca pentru fiecare poate insemna cu totul altceva... Definitiile din Dex confirma ce spuneai tu, john... Daaar... In ce scrisesem acolo, ideea de baza era ca o viata plina de bucurii marunte este oricum mai fericita decat una fara nicio bucurie. Si cumva cele doua au legatura una cu alta. Si, in definitiv, definitiile sunt doar definitii, incercari ale omului de a da o forma rationala, logica, matematica cumva, unor lucruri care de fapt nu se vor incadra niciodata la fix in limitele definitiei date... Sa nu uitam ca fericirea, frumusetea, dreptatea si alte concepte de la platon si aristotel incoace au fost vazute diferit... initial ca niste forme absolute dar de neatins... Pana la definitiile actuale din Dex, care de fapt nu ne spun CE e fericirea (pentru ca se raporteaza la alte notiuni). Si nici nu ne invata cum sa FIM fericiti.

FERICÍRE ~i f. 1) Stare de mulțumire sufletească deplină. 2) Stare de satisfacție deplină. ◊ Din ~ datorită unei împrejurări favorabile. [Art. fericirea; G.-D. fericirii] /v. a ferici (http://dexonline.ro/definitie/fericire)
BUCURÍE ~i f. 1) Exaltare sufletească intensă provocată de emoții puternice; mulțumire sufletească. ◊ A nu (mai) putea de ~ a fi nespus de bucuros. 2) Factor extern care provoacă o asemenea stare sufletească. [Art. bucuria; G.-D. bucuriei; Sil. -ri-e] /a (se) bucura + suf. ~ie (http://dexonline.ro/definitie/bucurie)

Related Posts with Thumbnails