BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

luni, 12 iunie 2017

Lângă Dunăre și Sava, în cetatea teilor - Kalemegdan

Urcam spre cetate pe malul Dunării, pe promenada înțesată de lume. Localnici, turiști, toți ieșiseră să stea la aer sau să se plimbe, goniți de căldura zăpușitoare, cu mic, cu mare, cu cățel, cu purcel.Soarele se apropia de apus, dar mai avea cam o oră și ceva până să se arunce înflăcărat în Dunăre.
Mirosul auriu de tei ne învăluia subtil și ne purta pașii spre monumenul învingătorului, loc de belvedere spre confluența Dunării cu Sava, spre insulă și spre Noul Belgrad cu edificiile sale moderne. De jos, de la poalele cetății, urca în valuri amețitoare mirosul crângului de tei de pe mal. Nici nu mai simțeai căldura toropitoare de atâta mireasmă.

Am mers puțin mai departe și ne-am reunit cu grupul. Ne-am așezat la o poză de grup. Aici a fost o fază haioasă. Cum ne pozam așa, apare un grup de chinezi pensionari. Ne-am amuzat că aveau ca ghid un nene cu steguleț albastu, să nu-l piardă, care avea cea mai tristă față din lume. Ghidul se grăbește să nu ne strice poza, dar ai noștri îl cheamă, come with us. Omul nu așteaptă altă invitație, poză, apoi așa, luați de val, îi chemăm și pe ceilalți și așa facem poză și cu chinezii pensionari din Hong Kong ce se plimbau prin Belgrad. Sa-au amuzat și ei, ne-am amuzat și noi.


Apoi ne-am continuat plimbarea, am ajuns pe undeva mai jos, după frumoasa terasă-bar, lângă o bine ascunsă biserică ortodoxă (Ružica) sub iederă, după un turn și un zid al cetății. Mi s-a părut cel mai retras și tihnit loc din cetate.

Ne-am continuat plimbarea pe lângă cetate, trecând pe lângă grădina zoologică - de data asta am reușit să văd niște papagali, niște lame...


0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails