Treceți la conținutul principal

clarificări. când se ridică ceața

Ziceam în diversele cugetări ale mele despre viitor, posibilități și ce pot să fac, ce-aș vrea să fac, ce-mi place cel mai mult să fac... Și aveam numeroase dileme între micile posibile ocupații - biju-uri handmade, crosetat-tricotat, gătit, cosmeticale hand-made... ce-ar fi să aleg ca să nu mai trag la jug pentru alții, și să fie și cu folos, nu cu murit de foame.
Ei, nu știu exact, de-o lună sau poate puțin mai mult cumva mi s-a limpezit mintea. Primul declic a fost un articol, îmi pare rău că nu mai știu al cui era și de pe ce blog, unde, rezum mesajul... oricine are multe preocupari, dar o singură pasiune. Cum o deosebești? E acel ceva fără de care nu poți. Dacă îți lipsește o perioadă îndelungată îi simți lipsa rău de tot, ca și cum ar lipsi o parte din tine. La momentul ăla am cugetat nițel, pe urmă m-am gândit că ha, ușor de zis, greu de făcut... Și am uitat. Apoi, într-o dimineață rece de duminică, când alergam pe bandă (eram răcită și nu am vrut să risc să alerg pe afară) și contemplam pe fereastra sălii priveliștea destul de mohorîtă a pieței Domenii, partea cu bulevadrul Mihalache către Chibrit și strada Alexandru Constantinescu către Cașin... începusem să rumeg firul uitat al gândului legat de alegerea sta a viitorului... și bang! se făcu senin în cap. Păi da, deși ai fost perioade lungi în care nu am scris, de oboseală, de sictir, de plictiseală... totuși asta e the shit. Și nici măcar nu îmi dădeam seama. Cumva, scrisul mă ajută să coagulez gânduri aparent disparate, să le adun, să le conectez, să le dau sens și rost. E un fel de a gândi mai profund și mai ordonat. Și fără să scriu nu mă simt bine, mă simt haotică, ne-limpede. Pe de altă parte, aceeași limpezire și o corelare a vieții cu realitatea mai largă, cu natura, mi-o dau drumețiile sau/și alergatul în natură. De unde rezultă că visul meu din adolescență, de a fi reporter national geographic... nu era un vis prost. chiar era un adevăr. dacă n-aș fi bănănăit aiurea, poate că aș fi ajuns deja acolo. Dar, pe de altă parte... poate aș fi reușit, dar aș fi fost un reporteraș înregimentat în trenduri și în corporatisme. Cert e că nu a fost să fie. Drumul jurnalismului s-a frânt glorios în timpul facultății, lovindu-se de mârlăniile și mizeriile din jurnalistica românească, la vremea aia national geographic nici nu intrase pe piața românească. De fapt văd că prima apariția a fost când terminam eu facultatea - doar că n-am avut habar și cred că oricum m-aș fi gândit că cine-s eu, neica nimeni să mă duc și să zic vreau și eu aici. Ar fi fost altceva de-aveam mintea și încrederea de-acum. Dar astea-s aberări inutile. Nu a fost atunci. A trebuit să trăiesc alți 20 de ani, să încerc fel de fel de lucruri, să cunosc fel de fel de oameni, să dau cu capul de multe praguri, să fac greșeli cu nemiluita ca să îmi dau seama că pe scris trebuie să mizez dacă vreau să încep să fac ceva care să fie parte din mine, nu doar o activitate oarecare.
Restul de întrebări: ce mai exact? o să iasă bani din asta? cum anume? detalii tehnice și alte detalii? le-oi lua pe rând, pe fiecare la vremea sa. Acum marea realizare e că, în fine, știu ce e acel ceva. Ceva-ul meu.
PS. presimt nenumărate poticneli, tărăgănări, obstacole, greșeli. Dovadă e chiar faptul că din momentul limpezirii până acum n-am făcut mai nimic în sensul ăsta.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

O zi plină

Sună mobilul deșteptarea. Ochii mi se dezlipesc cu greu, aș mai dormi încă câteva ore... Sar din pat, gata, repede-repede, că azi sunt multe în program, n-am idee cum să o scot la capăt. Afară iar frig - și ce frig! - când respir îmi vine să tușesc de rece ce e aerul. Precipitare câtre troleibuz, l-am ratat, da' mai bine întârzii decât să cad pe gheață. Aștept, vine altul, arhiplin, ei, asta e, azi nu citesc finalul cărții. Traseul obișnuit, troleibuz-tramvai-troleibuz, iar pe drumeagul printre nămeți înghețați și mațini în mers pe ulița îngustă mă gândeam că, la cum țopăiam pe-acolo eram ca o păpușă stricată, care dă din mâini și picioare aiurea, gata-gata să cadă. Am ajuns, ia să văd cum e cafeaua asta grecească luată aseară din megaimage, mda, cam nașpa, are aroma aia care mie nu-mi place, parcă arsă, în fine, lasă că merge. Muncă, modificări peste modificări, agitație, la ora 1 gata, hai la evenimentul cu copiii. La o școală din Crângași, în sala de sport, copilașii de la cent...

aberatii - iluzia unei insule

"iluzia unei insule". Am reascultat de curand cantecul asta al lui Vali Sterian... E sinistru, macabru, cum vrei sa-i spui, dar imi place... mult... nu stiu de ce... "http://www.radio3net.ro/artisti.php?str=iluzia+unei+insule&mode=piesa&cx=search#p_player116" ... "... Nu-ti face probleme, e mijlocul verii/ E mijlocul iernii, ciudata poveste / Iar cand vei urca e-n zadar sa te sperii / Trasura ca moarta parandu-ti ca este... / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600 / Zadarnic te sperii ca ninge mereu / Ca strajile drumului fumega mute / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600..." Cam ciudat pentru o optimista (dar oare chiar sunt o optimista? hmmm... mai degraba realista...) sa guste cantece/poezii asa de triste.. Si totusi, tare-mi place... Dar cred ca daca as fi citit inainte poezia, fara sa ascult inainte cantecul, nu mi-ar fi placut... Dar ce ar fi binele fara rau, bucuria fara tristete, optimismul fara pesimism,...