Treceți la conținutul principal

Muncă, experiențe, curiozitate (postare parțial nereușită 2)

 După remarcarea în munții Cernei m-am gândit să scriu ceva despre asta. Doar că nu-mi ieșea, nu mi se sedimentaseră și limpeziseră lucrurile. Se pare că abia acum se decantează, așa că profit de moment.

Voluntariat. Suna așa, ceva oarecum mișto, dar pentru alții, pentru tineret. Cel puțin așa îmi suna mie acum mai mulți ani. Apoi am ajuns la o plantare - prima dată cu firma. Am descoperit că e foarte mișto. Deși e muncă fizică, și nu ușoară (am și plantat, am mai lărgit și gropi - în sol argilos-nisipos), poate fi foarte fun (distractiv). Și că simți, dar frate, chiar simți că ai făcut ceva. Simți și cu psihicul, dar și cu fizicul. Ai o mulțumire a unul lucru bine făcut și făcut de mâna ta, și foarte palpabil.

Am mai fost apoi la plantări. Uneori am avut pe lângă mine prieteni, alteori doar cunoscuți, alteori nu știam pe nimeni. Dar tot mișto a fost, de fiecare dată.

Am mai mers și la „Curățenie de primăvară la Grădina Botanică” de câteva ori și o dată și la cea de toamnă. Aici doar prima dată am avut oameni cunoscuți în echipă, în rest am fost doar cu alți oameni complet necunoscuți dar care veneau să facă asta. Și aici munca a fost solicitantă, uneori chiar greuță, în funcție de ce era de făcut. 

Iar acum, la final de august, mi-am făcut în sfârșit curaj (că mă tenta de cel puțin un an) să merg la o acțiune de remarcare a traseelor pe munte. Inițial mă entuziasmasem, credeam că o să meargă cel puțin jumătate din firmă, după care în scurt timp m-am trezit la realitate și am zis ok, la o adică o să mă duc și singură. Am avut totuși noroc, a mai fost o colegă hotărâtă și a venit. Ei. Și cum a fost? Indescriptibil. Foarte bine. Și am regretat doar că am stat prea puțin acolo. Munca a fost - bizar - într-o zi prea ușor și în alta cam greu. Cumva, totul vine de la așteptări. Inițial mă așteptam să mutăm munții, să facem, să dregem, dar n-am făcut cât m-aș fi așteptat. A doua zi am dat de real stuff, la plantat stâlpi, acolo e cu cărat materiale, iar asta nu e ușor. Saci cu nisip la deal, saci cu ciment la vale. Solicitat, dar nu mai mult decât am putut duce. Fiecare a contribuit cât de cât și, așa împărțit, a fost mai ușor. Din câte m-am prins, la toate astea, cel mai greu e să coordonezi echipele, oamenii (mai ales când sunt novici și nu știu) în așa fel încât să fie cât mai eficient efortul și rezultatul. Am descoperit locuri minunate, oameni faini, am fost, în tit timpul ăsta, foarte, dar foarte departe de toate gândurile, grijile și preocupările zilnice de orășan care muncește din tastatură cu deadline-uri și cu eficiența drept țel suprem. Aici ritmul a fost mai adaptat locurilor și întâmplărilor reale. Să mergi la remarcare merită încercat. Merită din plin. Chiar dacă nu știi pe nimeni, nu ești printre străini. Și, dacă îți place natura, muntele, ești și acasă.

--------------------

Până să scriu ultimul paragraf, ăla cu remarcarea, am ținut postarea asta în schițe, la „nereușite”. Pentru că nu exprima ce simțeam. Era un soi de teorie, odă voluntariatului, cam autolăudăroasă (dom'le, ce chestii am făcut eu) și parcă nu-și avea rostul. După remarcare mintea mea zicea, hai scrie ceva despre asta, ha, a fost ochestie milto, merită. Dar undeva, în adâncuri, ceva nu era gata. Simțeam, dar nu puteam exprima. Apoi într- după-amiază am scris fraza asta dintr-o suflare, fără pauze, fără să o gîndesc. Așa am simțit-o. Nici nu am recitit-o, am luat-o și am postat-o pe facebook, pentru că cei de la AMC merită din plin gânduri și vorbe bune.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş