Treceți la conținutul principal

Nu știu cum să-i zic

Zilele astea când stăm închiși în case și  pentru noi practic nu se întâmplă nimic, dar la nivel macro și la distanță se întâmplă atât de multe, când informația circulă mai mult ca oricând iar băgatul sub preș se dă foarte repede în vileag îmi trec prim minte fel de fel de idei și gânduri, cu sau fără legătură clară între ele...


Le torn așa cum îmi (mai) amintesc sau nu de ele


Legat de blamatul medicilor care sunt revoltați că nu li se dau minimele echipamente necesare pentru protecție. E foarte ușor să judeci pe alții. Din păcate toși avem această dublă măsură, în sensul că dacă suntem noi sau cei apropiați în acea situație gândim cumva, iar dacă nu, gândim foarte diferit ce-ar trebui sau nu să facă.
Facts:
1. Faptul că medicilor nu li se asigură minimele condiții de protecție a sănătății duce la
- a. îmbolnăvirea medicilor și asistentelor;
- b. îmbolnăvirea celorlalți  - pacienți din spital,
-c. imbolnăvirea unor persoane aflate în trecere: vizitatori, cetățeni care se suspectează de a fi infectați (și poate sunt, poate nu) și care apoi se fuc la familiile lor și pot da mai departe leapșa
- d. membrilor propiilor lor familii
Astfel un spital unde protecția medicilor lasă de dorit devine nu un centru unde se tratează bolnavii, ci un focar de răspândire a bolii

2. Pentru cine a făcut măcar odată un curs de prim ajutor e bine să își amintească principiul de bază: Încearcă să nu te pui tu, salvatorul, în pericol - de ce? pentru că dacă nu, în loc să ai o victimă și un salvator, vor fi două victime și niciun salvator.


Legat de „#staiincasa”, faptul că nu mai poți să te plimbi în natură este un lucru dăunător sănătății. Desigur, se încearcă contracararea iresponsabilității multora, a celor care se îngrămădesc și nu înțeleg la ce e bună distanța aia de 2 metri, de ce nu trebuie să strănuți și să tușești  în gura mare (adică să nu îți acoperi nasul sau gura după cum se tot zice peste tot) și să scuipi pe jos și etc.
Și da, este ditamai diferența să stai izolat în casă într-o casă mare, cu curte, într-un apartament spațios sau într-un bloc nenorocit, în una sau două camere, ca într-o cutie de chibrituri.


Legat de faptul că izolarea asta forțată și abundența de informații ne fac să nu mai putem fugi de realitate, ne obligă să ne gândim. Văd nulte opinii, din diverse părți ale lumii, care arată un fel de convergență (nu se suprapun, sunt diferite, au abordări variate) a modului de gândire a oamenilor, oamenii îți pun probleme de a începe să gândim și simțim global, ca un tot, nu ca niște mici entități veșnic în luptă sau competiție. Văd din ce în ce mai des faptul că oamenii văd omenirea și lumea ca un ceva întreg, unde cooperate și cooperarea sunt esențiale, vitale, aș spune. Chiar o să caut și o să pun aici link-uri la chestiile astea, e interesant (pentru mine cel puțin) de urmărit cum evoluează acest fenomen. O să updatez lista de fiecare dată când mai găsesc ceva.

Revista Sinteza - Biologul Alexandru Stermin: Virusul – partea nespusă a poveștii

The Chronicle of Higher Education - Why You Should Ignore All That Coronavirus-Inspired Productivity Pressure

Truestoryproject.ro (traducere din Financial Times) - Yuval Noah Harari despre coronavirus: alegerile pe care le facem acum ar putea schimba viitorul.

Horia Țurcanu: Perspectiva veveriței (despre asta am mai zis în articolul trecut, interesant, dar sunt sceptică în ce privește „rețetele” pentru a ajunge la starea respectivă și optimismul legat de ce va fi - pentru că prea des confundăm {ne mințim} speranțele noastre cu ce este și simțim de fapt)



Și la urmă, dar nu în ultimul rând:
Un gând subit, e ecuație bizară, născută din neant (poate): Viață + Energie = Iubire


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

O zi plină

Sună mobilul deșteptarea. Ochii mi se dezlipesc cu greu, aș mai dormi încă câteva ore... Sar din pat, gata, repede-repede, că azi sunt multe în program, n-am idee cum să o scot la capăt. Afară iar frig - și ce frig! - când respir îmi vine să tușesc de rece ce e aerul. Precipitare câtre troleibuz, l-am ratat, da' mai bine întârzii decât să cad pe gheață. Aștept, vine altul, arhiplin, ei, asta e, azi nu citesc finalul cărții. Traseul obișnuit, troleibuz-tramvai-troleibuz, iar pe drumeagul printre nămeți înghețați și mațini în mers pe ulița îngustă mă gândeam că, la cum țopăiam pe-acolo eram ca o păpușă stricată, care dă din mâini și picioare aiurea, gata-gata să cadă. Am ajuns, ia să văd cum e cafeaua asta grecească luată aseară din megaimage, mda, cam nașpa, are aroma aia care mie nu-mi place, parcă arsă, în fine, lasă că merge. Muncă, modificări peste modificări, agitație, la ora 1 gata, hai la evenimentul cu copiii. La o școală din Crângași, în sala de sport, copilașii de la cent...

aberatii - iluzia unei insule

"iluzia unei insule". Am reascultat de curand cantecul asta al lui Vali Sterian... E sinistru, macabru, cum vrei sa-i spui, dar imi place... mult... nu stiu de ce... "http://www.radio3net.ro/artisti.php?str=iluzia+unei+insule&mode=piesa&cx=search#p_player116" ... "... Nu-ti face probleme, e mijlocul verii/ E mijlocul iernii, ciudata poveste / Iar cand vei urca e-n zadar sa te sperii / Trasura ca moarta parandu-ti ca este... / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600 / Zadarnic te sperii ca ninge mereu / Ca strajile drumului fumega mute / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600..." Cam ciudat pentru o optimista (dar oare chiar sunt o optimista? hmmm... mai degraba realista...) sa guste cantece/poezii asa de triste.. Si totusi, tare-mi place... Dar cred ca daca as fi citit inainte poezia, fara sa ascult inainte cantecul, nu mi-ar fi placut... Dar ce ar fi binele fara rau, bucuria fara tristete, optimismul fara pesimism,...