Treceți la conținutul principal

Helsinki, în sfârșit

 Ziua de toamnă colorată de azi, cu tura de alergare în jurul lacului și momentele de un farmec aparte în care am stat pe malul lacului, la soare și priveam undele liniștite clipocind, frunzele roșii ale unui soi de iederă cu frunze căzătoare mi-au amintit cumva de vraja insulei Suomenlinna, aflată în fața portului Helsinki. Așa că mă apuc să termin această postare de care m-am apucat de vreo două săptămâni fără să o termin...

Am ajuns în Helsinki cu feribotul, plecând din Tallin. Am avut vreme noroasă și cam rece. Portul era impresionant, atât cât am văzut. La cazare - un hostel extrem de populat, cu multe camere de 12-24 de persoane - am ajuns cu un tramvai cu care am străbătut orașul preț de vreo 45 de minute. Destul de repede am ieșit ca să ne întâlnim cu ghida. Ne-am întâlnit în această piață,
la poalele acestei biserici. Și piața și biserica - opere ale aceluiași arhitect care a proiectat Sankt Petersburgul.

Iată cam cum se vedea piața de sus, de lângă biserica ortodoxă frecventată doar de populația rusă.
Ghida noastră, Maria, s-a declarat complet atipică pentru stilul finlandez, ea fiind foarte vorbăreață și lipsită de rețineri. Ne-a povestit despre istoria Finlandei, care a tot fost cotropită ba de danezi, ba de ruși.
Ne-a plimbat pe o zonă nu foarte întinsă, dar ne-a povestit foarte multe, despre arhitectură, despre educația din Finlanda (aici I was really impressed, e de studiat, zic), despre obiceiuri. Când am ajuns în port s-a pornit o ploaie intensă și de durată și s-a lăsat un frig umed foarte atacator la oase.


Am ajuns la altă biserică rusească dar mai atipică, din cărămidă roșie. Aici am prins un apus strecurat printre noii ploioși.
După ce ne-a făcut ultimele recomandări despre ce e interesant de vizitat, ghida ne-a lăsat pe cont propriu. Am colindat străzile în căutarea unor cârciumioare mișto, dar alea cu recomandări erau full și scumpe, așa că am revenit la hostel și am luat cina din supermarketul de la piciorul hotelului - niște ciorbe de încălzit la microunde, pâine, lactate, fiecare ce-a vrut.
A doua zi era altă zi, alt anotimp. Soare, un soare puternic și hotărât. Care ne-a încântat vizita de pe insula Suomenlinna, permițându-le să ne bucurăm din plin de frumusețea insulei, a toamnei, a cetății.





În dreptul bisericii păștea liniștit un stol de gâște sălbatice.

Am colindat fiecare pe cont propriu insula. Eu personal am reușit să văd maxim 50% din ce se putea vedea. O oră jumare clar nu era de ajuns dacă te abăteai de la traseul principal (dar era păcat să nu o iei razna prin toate părțile, că acolo am găsit cele mai mișto priveliști și cotloane).













Am alergat ca să prind cursa înapoi (erau curse cu vaporașul din jumătate în jumătate de oră, dar am socotit că oricum n-aveam timp să văd pe îndelete tot... Așa că mai bine, poate o să mai ajung și o să explorez restul altă dată).
Pe soare, și Helsinki-ul e frumușel.
Am colindat mult, Narcis nega dus să vedem mai multe obiective aparte: biserica în stâncă, biserica ovală din lemn, niște piețe cu târguri cu de-ale gurii (în imaginea de mai kos am dat de standul Ungariei cu ai lor kurtos, dar care se numeau altfel, mai amuzant).



La recomandarea ghidezi am urcat în cea mai înaltă clădire - era un hotel luxos, iar belvedere era dintr-un restaurant fancy din vârf. Ea ne spusese că putem urca și face poze, că n-o să ne spună nimeni nimic. Și da, se vedea foarte mișto.

După asta ne-am îndreptat spre mândria lor, noua bibliotecă Oodi. Și da, e senzațională. Cred că aproape aș locui acolo, de-aș sta în Helsinki.
Fiecare detaliu e super gândit, să fie ergonomic, frumos și prietenos și foarte util. Am făcut mii de poze aici dar nimic nu redă felul în care te simți acolo.

De la bibliotecă am plecat pe jos spre hostel - am făcut vreo oră, dar a meritat, am văzut partea foarte frumoasă a orașului - un parc, un lac, multe viluțe vechi din lemn, colorate pastelați, alte stoluri de gâște sălbatice, trenuri, totul a fost mișto. Pe cât de antipatică a fost prima zi, pe atât de mișto a fost a doua (din păcate ultima).







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş