Treceți la conținutul principal

iarnă şi primăvară. solstițiu. dincolo de gânduri

Paşi după paşi prin zăpadă. Norii fac piruete şi se răsfiră lăsând să clipească mirat un ochi de cer deasupra depresiunii albe, a căsuțelor şi a munților din fundal.

Urcăm prin zăpadă umedă, de pe brazi cade zăpadă în curs de topire. E neaşteptat de cald pentru vremea asta. Ajungem la o poiană acoperită de un strat gros de zăpadă. 
Apoi mergem la peştera de lapte (habar n-am de ce i se zice aşa, e o peşteră obişnuită. Singurele chestii interesante erau "stalagmitele" de gheață de la intrare).
 În drum spre ea am dat de vreo două zone de unde se vedea impresionant depresiunea pudrată cu zăpadă peste aşezările omeneşti, cu norii în fâşii sprijiniți pe umerii albaştri-cenuşii ai munților. Şi un soare invizibil colora norii în nuanțe pale. Totul filtrat printre brațe de pin ce încercau să ascundă tărâmul de basm.
Ne-am întors în poieniță după care am pornit mai departe pe dungă galbenă către Tâmpa. O vreme am coborât prin nămeți, apoi am mers pe un forestier, apoi am schimbat marcajul pe triunghi albastru. Norii căpătaseră culoarea untului pe cale de topire. Soarele, nevăzut, arunca pe zăpadă vagi irizații aurii, calde.
La un moment dat a ieşit soarele. Am mers prin pădure pe un versant unde era soare din plin, ciripeau păsărelele de zor şi era primăvară. Te aşteptai să vezi ghiocei. Am avut vreo oră de plină primăvară. Apoi soarele s-a acoperit treptat. 

Când am ajuns pe Tâmpa tocmai pieriseră ultimele raze. Chiar şi aşa priveliştea era frumoasă, cu munți în stânga, Braşovul desfăşurat sub noi, ca un oraş de turtă dulce presărat cu zahăr pudră şi depresiunea întinsă şi albă în dreapta şi în depărtări.
În Braşov, luminițe de Crăciun, lume pe strada principală şi în piața sfatului. Bradul uriaş, seara care se lasă, norii subțiri ca de borangic, colorați fantastic de soarele ascuns după munte. 



*
iarnă. primăvară. cea mai scurtă zi.  frumoasă. gânduri născute în pauza de nongândire. împăcare cu gândul cu toți cei pe care n-am putut să îi iert. cercetare profundă. o concluzie neaşteptată. răul pe care mi l-au făcut alții nu mi-a afectat decât eul construit, lumea imaginilor, acel ceva care e conştiința de sine - nu sufletul sau esența... pe când binele... da, a lăsat urme profunde, de asta mai greu de sesizat... şi deşi răul e mai des întâlnit, mai mult, binele are putere mai mare asupra esenței... deci există speranță... 

mai târziu... esența noastră pare a fi ceva mult mai necomplicat decât ceea ce suntem ca ființe conştiente. 

soul to soul, indescriptibil, total, amețitor, armonios. 

ca ființe conştiente ne complicăm infinit şi ne punem bariere piedici şi ne autosabotăm incredibil de mult. se pare că de fapt totul e mult mai simplu. dar şi foarte greu... de scăpat de obişnuințe, năravuri, gânduri...

în timp ce eram la piață cumva am simțit o bucurie simplă, a Crăciunului... potolită, dar prezentă... total nespecifică mie... un fel de bucurie copilărească.

cei dragi care s-au dus... şi-au lăsat cumva o parte din ei... o amprentă, care e parte din mine... apoi mi-am dat seama... că nu e vorba doar de cei ce s-au dus... e vorba de toți cei dragi, de toți oamenii buni... cumva fiecare îşi lasă amprenta... sunt... suntem... toți suntem alcătuiți şi din părticele din ceilalți... constelații...

armonie... prezență... simțire... drag... căldură sufletească... indescriptibil

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş