Treceți la conținutul principal

speranțe şi dubii

Azi am început cursul de bază de agent/ghid de turism. E chestia de bază pentru a avea tangențe cu turismul în mod legal - ca organizator. Când am început să mă plimb în excursii cu grupuri de pe facebook, acum vreo patru ani (cu Răzvan de la Terra Incognita, pentru că ei au fost primii cu care am mers, cred că vreun an am mers doar cu ei şi încă intensiv) nici nu mă gândeam că o să fac asta.

Adică m-am gândit, dar am exclus posibilitatea, zicând că ar fi prea mare răspunderea pentru mine... (imediat m-am gândit că dacă eşti organizator trebuie să îți asumi tot, de la răspunderea pentru viața şi sănătatea celor pe care îi ghidezi, până la ghidajul şi relaționarea cu toată lumea, ca fiecare să se simtă băgat în seamă şi cât de cât bine)

Şi toamna trecută, cred, Irina îmi scrisese ceva c-a vorbit cu Corina lui Răzvan că e greu să găsească oameni mişto şi că aş putea încerca să mă bag pe ghidaj... un mesaj pe whatsapp pe un număr pe care nu-l mai foloseam şi pe care l-am descoperit întâmplător vreo şase luni mai târziu, înainte să lichidez telefonul şi cartela respectivă. Când am văzut am zis acelaşi lucru - prea greu, prea multă răspundere.

Şi iată că la mijlocul verii ăsteia, după o vreme de frământări legate de viitor, de ce vreau, de dat cu capul de pereți că nu vedeam nicio ieşire... eram într-o excursie, dimineața, în autocar, şi frunzăream FB-ul... şi îmi sare în ochi o reclamă, curs de agent/ghid de turism cu Oxigen... intru, citesc, rețin şi zic să citesc mai pe larg de la job... Peste câteva zile îmi reamintesc, recitesc, văd ce acte trebuie, când începe, le scriu sa ii intreb una-alta, adun actele şi na, ce pot să zic, pur şi simplu lucrurile s-au mişcat ca unse în direcția asta... şi iată-mă la prima oră de curs.

N-a fost mare lucru, doar o introducere în ce e asociația Oxigen, cum e structurat cursul, ne-am prezentat cu toții, instructori şi cursanți, chestii organizatorice etc. Şi ora a trecut cu viteza gândului. Interesante motivațiile participanților, unii hotărâți să folosească musai diploma finală, alții mai nehotărâți... eu am reuşit să zic mai nimic relevant, n-am ce face, aşa mi-a ieşit în mod spontan.

Mai târziu, ajungând acasă am simțit nevoia să mai rumeg gândurile astea, aşa că am ieşit la alergare pe întuneric. Am reuşit sa trag o tură de Herăstrău la lumina felinarelor sau a lunii prin zonele felinarless. A fost chiar mişto, pe zona de după Isoletta până spre debarcaderul de traversări era o beznă luminată vag de luna aproape plină, la fel pe încă câteva porțiuni misterioase, am constatat că îmi place să alerg aşa semicamuflată de întunericul stropit ici colo de lumină. Mi-a amintit puțin de înotatul la lumina lunii din Saranda. Dacă era un pic mai răcoare ar fi fost chiar perfect...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş