BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

joi, 26 februarie 2009

Codex Alimentarius


Dupa cum spuneam nu demult, se tot aduna stiri si vesti ingrijoratoare...

Iata inca o chestie aberanta: http://www.ecomagazin.ro/codex-alimentarius/
http://www.petitieonline.ro/petitie-p61682048.html

Pe scurt, ar fi vorba de adoptarea unor reglementari prin care Codex Alimentarius va seta standardele de siguranţă alimentară, regulile şi reglementările în vigoare în peste 160 de ţări, adică 97% din populaţia lumii. Aparent, nimic rau.
citez „Codex Alimentarius este o colecţie de standarde alimentare adoptate la nivel internaţional, care au ca scop declarat protecţia sănătăţii consumatorilor şi asigurarea practicilor corecte în comerţul alimentar. Codex Alimentarius cuprinde standarde pentru toate alimentele, fie ele preparate, semipreparate sau crude şi pentru distribuţia către consumator, prevederi în ceea ce priveşte igiena alimentară, aditivi alimentari, reziduuri de pesticide, factori de contaminare, etichetare şi prezentare, metode de analiză şi prelevare. În realitate, Codex Alimentarius intenţionează să pună în afara legii orice metodă alternativă în domeniul sănătăţii cum ar fi terapiile naturiste, folosirea suplimentelor alimentare şi a vitaminelor şi tot ceea ce ar putea constitui mai mult sau mai puţin un potenţial concurent pentru industria chimiei farmaceutice.

Nu sunt sigura ca e asa, m-am apucat sa sap pe internet si pe site-ul lor oficial ca sa vad daca e sau nu e. Inca nu mi-am dat seama. Cand ajung la o concluzie ferma, documentata bine, o sa adaug un final, o concluzie acestui post.
Deocamdata imi dau cu presupusul asa, ca la fotbal. Posibil sa fie ceva adevarat. Probabil ca existe interese. Se poate ca unele chestiuni discutabile sa fie „in ceatza“, iar punerea in practica sa le poata transforma in reglementari rele sau bune. Oricum, cert e ca aparent codex alimentarius are fatza umana, ca interzice (cred) unele E-uri, si alte mizerii de genul asta... si pune etichete si ambalaje chiar si cand nu e nevoie (a se vedea reglementarea ca taranii sa-si ambaleze si eticheteze carnea, laptele, branza, etc... si sa scrie ce? compozitia branzei? ca n-are e-uri? ca e naturala? pai si pt asta ar trebui sa-si faca acasa o mica fabrica de ambalat si etichetat conform standardelor, pt asta sa faca un imprumut, ceva, sa creasca pretul, si cu gandul la castig, sa bage si ei cateva e-uri „legalizate“ de codex alimentarius?)
Intr-o lume in care in tari bogate se agita sa produca/vanda cat mai multe alimente, sa le „inmulteasca“ cu e-uri cat mai mult, ca producatorul sa faca tot mai multi bani, o imensa parte a oamenilor de pe glob mor la propriu de foame... si nimanui nu-i pasa... ca-s saraci si nu pot sa cumpere alimentele care prisosesc in alta parte a lumii. Traim intr-o lume dezechilibrata, o lume lipsita de o viziune larga... atat din punctul de vedere al spatiului, cat si al timpului... Ce lume e asta, in care nimanui nu-i pasa de aerul pe care il respira, de apa pe care o bea, de e-urile pe care le mananca, de prostiile pe care le inghite de la TV, de la mass-media, de consecintele propriilor fapte...

1 comentarii:

valy spunea...

O seara minunata!

Related Posts with Thumbnails