Treceți la conținutul principal

A compara sau a nu compara

Îmi bâzâie în cap tot felul de gânduri legate de cum ne privim și simțim noi pe noi înșine.

Cumva firul gândului a pornit de la un caz povestit de cineva, legat de o persoană obsedată de altcineva, care amenința că dacă respectivul de desparte de ea se omoară etc etc. Și mă gândeam la stima de sine scăzută, de nevoia (indusă social) de a se simți "cineva" doar dacă e alături de altcineva (e mai des întâlnită la femei, care se simt "neîmplinite" dacă nu au un bărbat lângă ele, dar am văzut destule cazuri și invers). Și mă gândeam ce aiurea e de fapt să te evaluezi pe tine așa, prin ochii altcuiva, prin ochii atâtor altora. Înseamnă că tu nu te iubești deloc - adică nu te cunoști absolut deloc și ai impresia că ești un/o nimeni. Of, școala și toată educația, toate încep prin a pune note, prin a face comparații între unii și alții, deși fiecare e în felul său altfel, fiecare are părți mai cumva sau altcumva, iar ideea de a fi "cel mai bun/cea mai bună" ne aruncă într-o competiție nebună care de fapt e un nonsens - care are doar aparent un sens. E mai important, cred eu, să îți dai seama cum ești tu, ce îți place, la ce ești bun și ce ai face cu plăcere, ce îți dorești cu adevărat decât să te zbați să le dovedești celorlalți (sai/și mai ales ție) că ești mai bun ca alții la ceva. Când ești, nu trebuie să dovedești, devine evident prin pasiunea cu care faci ceea ce îți place.

Deci revenind - tot ce ne servește societatea noastră contemporană e cât de important e să fii cel mai bun. The winner takes it all, the loser standing small - d-astea. Un singur cel mai bun și mulți mai puțin buni - și mult stress și luptă și stimă scăzută la absolut toți, inclusiv la "cel mai bun" care trebuie să rămână cel mai bun, altfel aura de învingător cade pe jos, gata nu mai ești the best... Nimeni nu vrea să fie ultimul, nimeni nu vrea să facă lucruri sau meserii "prost văzute". Nimeni nu vrea să fie sărac. Dacă ești sărac, ai o meserie "untrendy", dacă nu ești frumos/oasă, dacă nu ai o pereche alături, tu ești de vină. Ești vinovat că nu (nu ai făcut, nu ai zis, nu ești ceva sau cumva).

Revenind la relaționare. "Boala" e veșnică comparare cu altcineva și dorința de a fi mai că acel/acea cineva: mai bun, mai frumos, mai sexy, mai dorit, mai deștept, mai puternic, mai bun la nuștiuce, mai inteligenți, mai generos, mai mai mai... Stop! De ce să fii "mai" cumva decât altcineva? De ce să nu fii TU însuți/însăți, așa cum ești? Ca să nu fii judecat, hulit, privit cu ironie sau milă? Deși, atunci când ești tu însuți și știi cum ești și de ce faci ce faci îți pasă destul de puțin de ce cred alții. În plus, oamenilor nu le pasă cu adevărat de cum sunt alții și cu timpul se obișnuiesc cu tine, dacă văd și ei că na, ăsta ești. Te critică, te bârfesc, apoi se plictisesc, uită și se liniștesc. În schimb tu nu te mai lupți să fii sau să pari altcineva sau altceva și ești mai liniștit și mai liber să faci ceea ce îți dorești și îți place cu adevărat (nu ce cred sau zic alții că ar trebui să faci sau să te preocupe sau să îți placă).

A compara sau a nu compara...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

O zi plină

Sună mobilul deșteptarea. Ochii mi se dezlipesc cu greu, aș mai dormi încă câteva ore... Sar din pat, gata, repede-repede, că azi sunt multe în program, n-am idee cum să o scot la capăt. Afară iar frig - și ce frig! - când respir îmi vine să tușesc de rece ce e aerul. Precipitare câtre troleibuz, l-am ratat, da' mai bine întârzii decât să cad pe gheață. Aștept, vine altul, arhiplin, ei, asta e, azi nu citesc finalul cărții. Traseul obișnuit, troleibuz-tramvai-troleibuz, iar pe drumeagul printre nămeți înghețați și mațini în mers pe ulița îngustă mă gândeam că, la cum țopăiam pe-acolo eram ca o păpușă stricată, care dă din mâini și picioare aiurea, gata-gata să cadă. Am ajuns, ia să văd cum e cafeaua asta grecească luată aseară din megaimage, mda, cam nașpa, are aroma aia care mie nu-mi place, parcă arsă, în fine, lasă că merge. Muncă, modificări peste modificări, agitație, la ora 1 gata, hai la evenimentul cu copiii. La o școală din Crângași, în sala de sport, copilașii de la cent...

aberatii - iluzia unei insule

"iluzia unei insule". Am reascultat de curand cantecul asta al lui Vali Sterian... E sinistru, macabru, cum vrei sa-i spui, dar imi place... mult... nu stiu de ce... "http://www.radio3net.ro/artisti.php?str=iluzia+unei+insule&mode=piesa&cx=search#p_player116" ... "... Nu-ti face probleme, e mijlocul verii/ E mijlocul iernii, ciudata poveste / Iar cand vei urca e-n zadar sa te sperii / Trasura ca moarta parandu-ti ca este... / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600 / Zadarnic te sperii ca ninge mereu / Ca strajile drumului fumega mute / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600..." Cam ciudat pentru o optimista (dar oare chiar sunt o optimista? hmmm... mai degraba realista...) sa guste cantece/poezii asa de triste.. Si totusi, tare-mi place... Dar cred ca daca as fi citit inainte poezia, fara sa ascult inainte cantecul, nu mi-ar fi placut... Dar ce ar fi binele fara rau, bucuria fara tristete, optimismul fara pesimism,...