Treceți la conținutul principal

A compara sau a nu compara

Îmi bâzâie în cap tot felul de gânduri legate de cum ne privim și simțim noi pe noi înșine.

Cumva firul gândului a pornit de la un caz povestit de cineva, legat de o persoană obsedată de altcineva, care amenința că dacă respectivul de desparte de ea se omoară etc etc. Și mă gândeam la stima de sine scăzută, de nevoia (indusă social) de a se simți "cineva" doar dacă e alături de altcineva (e mai des întâlnită la femei, care se simt "neîmplinite" dacă nu au un bărbat lângă ele, dar am văzut destule cazuri și invers). Și mă gândeam ce aiurea e de fapt să te evaluezi pe tine așa, prin ochii altcuiva, prin ochii atâtor altora. Înseamnă că tu nu te iubești deloc - adică nu te cunoști absolut deloc și ai impresia că ești un/o nimeni. Of, școala și toată educația, toate încep prin a pune note, prin a face comparații între unii și alții, deși fiecare e în felul său altfel, fiecare are părți mai cumva sau altcumva, iar ideea de a fi "cel mai bun/cea mai bună" ne aruncă într-o competiție nebună care de fapt e un nonsens - care are doar aparent un sens. E mai important, cred eu, să îți dai seama cum ești tu, ce îți place, la ce ești bun și ce ai face cu plăcere, ce îți dorești cu adevărat decât să te zbați să le dovedești celorlalți (sai/și mai ales ție) că ești mai bun ca alții la ceva. Când ești, nu trebuie să dovedești, devine evident prin pasiunea cu care faci ceea ce îți place.

Deci revenind - tot ce ne servește societatea noastră contemporană e cât de important e să fii cel mai bun. The winner takes it all, the loser standing small - d-astea. Un singur cel mai bun și mulți mai puțin buni - și mult stress și luptă și stimă scăzută la absolut toți, inclusiv la "cel mai bun" care trebuie să rămână cel mai bun, altfel aura de învingător cade pe jos, gata nu mai ești the best... Nimeni nu vrea să fie ultimul, nimeni nu vrea să facă lucruri sau meserii "prost văzute". Nimeni nu vrea să fie sărac. Dacă ești sărac, ai o meserie "untrendy", dacă nu ești frumos/oasă, dacă nu ai o pereche alături, tu ești de vină. Ești vinovat că nu (nu ai făcut, nu ai zis, nu ești ceva sau cumva).

Revenind la relaționare. "Boala" e veșnică comparare cu altcineva și dorința de a fi mai că acel/acea cineva: mai bun, mai frumos, mai sexy, mai dorit, mai deștept, mai puternic, mai bun la nuștiuce, mai inteligenți, mai generos, mai mai mai... Stop! De ce să fii "mai" cumva decât altcineva? De ce să nu fii TU însuți/însăți, așa cum ești? Ca să nu fii judecat, hulit, privit cu ironie sau milă? Deși, atunci când ești tu însuți și știi cum ești și de ce faci ce faci îți pasă destul de puțin de ce cred alții. În plus, oamenilor nu le pasă cu adevărat de cum sunt alții și cu timpul se obișnuiesc cu tine, dacă văd și ei că na, ăsta ești. Te critică, te bârfesc, apoi se plictisesc, uită și se liniștesc. În schimb tu nu te mai lupți să fii sau să pari altcineva sau altceva și ești mai liniștit și mai liber să faci ceea ce îți dorești și îți place cu adevărat (nu ce cred sau zic alții că ar trebui să faci sau să te preocupe sau să îți placă).

A compara sau a nu compara...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş