Treceți la conținutul principal

Călătorii de toamnă. Timișoara și Belgrad (2)

Ne-am trezit pe la 7-7:30 cu ideea să mergem la o cafenea locală mișto, unde să ne bem cafeaua de dimineață, eventual să și mâncăm ceva. Am pornit-o pe străduțe, văzând de data asta pe lumină ceea ce văzuserăm noaptea. Am ajuns la Koffein, care ne-a impresionat plăcut din prima. Ne-am împrăștiat prin cafenea, care la fumători, care la nefumători - eu cu Oana ne-am amplasat la nefumători. Am ochit meniurile lor de breakfast, bune, suficient de consistente și ieftine. Varianta 2, pe care am ales-o, avea inclusă o cafea, un fresh de portocale, un sandwich italian și un macaroon. Plus, pe lângă cafea, un pahar mare de apă. Și toate astea la echivalentul a vreo 15-16 lei.



După ce toată lumea a băut cafele ceaiuri sucuri etc am pornit pe traseul zilei.
Ca puncte de reper mai importante ar fi catedrala ortodoxă, muzeul Tesla, un local unde să mâncăm de prânz, hostel, crâșmă din cartierul boem pentru seară. Am mers pe jos toată ziua, pe străduțe, străzi, bulevarde, prin parcuri, părculețe și zone foarte diferite.











M-a impresionat centrul, partea reconstruită după război, cu cele două clădiri lăsate cum au fost, rupte de bombe, pentru amintire... Parcurile, mari, frumoase, spațioase... Catedrala, doar prin mărime... piețele publice și bulevardele importante, pentru lărgime și clădirile monumentale vechi... străduțele mici, prin pitoresc... localurile, pentru că arătau foarte bine și erau mereu pline, toate... muzeul Tesla cu demonstrațiile interactive și prezentarea interesantă... restaurantele, pentru mâncarea multă și gustoasă, evident mult pe bază de carne... pentru berea bună... centrul vechi, pentru animația de pe străzi... cartierul Boem pentru varietatea de locuri și localuri diverse, pentru picturile murale...
Oamenii, în afara faptului că vorbeau sârbă, erau fix la fel ca la noi (aceeași chestie am simțit-o și în Bulgaria).






 După ce-am vizitat muzeul Tesla, am pornit-o în căutarea unul local unde să mâncăm ceva tradițional. Dorin avea o recomandare și am mers pe mâna lui - localul Mornar, un fost local comunist care a supraviețuit până astăzi. Sigur, denumirea veche e alta, cea care se vede pe emblema veche, Vișnița - de la 1951.
Aici am mâncat pleskavița, extraordinar de bună și proaspătă. Restaurant comunist, dar mâncarea super! Și personalul, foarte săritor, să ne găsească locuri, să unească mesele... Chelnerul nostru, un nene vârstnic care le avea și nu prea cu engleza a cam transpirat până să înțeleagă ce vrem noi toți, dar a fost ok în final și și-a meritat bacșișul.

După care am plecat la cazare, cu ideea ca seara să ieșim în oraș, în zona boemă, să căutăm localuri cu atmosferă și distracție.
Zis și făcut. Am pornit la ceas de seară pe urmele lui Dorin, trecând prin centru, apoi intrând pe fel de fel de străduțe pitorești, căre cartierul boem. Am ochit și o ciocolaterie care ne făcea cu ochiul. Am luat de acolo vreo 8 praline cu diverse umpluturi, ca s-o bucur și pe maică-mea la întoarcere. Nu îmi amintesc acum cum se numea, dar actualizez, că am acasă ambalajul, special ca să-mi pot reaminti cum îi zice, că merită pomenită!

Așa, și deci mergeam noi așa până am dat de-o zonă plină-ochi de restaurante și terase, pavajul era cu piatră de râu, iar zidurile exterioare ale caselor erau pictate cu alte case în perspectivă. am mers, am cotit, am cotit iar și am intrat într-un fel de curte interioară a unei foste zone industriale. Aici era totul înțesat de cluburi, astea din categoria moderne, trendy, de tot soiul.







Noi ținteam să intrăm la Zaokret, care după recomandări și info strânse de Dorin ar fi fost cel mai interesant, dar era full și n-aveam unde să stăm. Așa că am încercat ba colo, ba dincolo, până am găsit și loc, într-un bar cu muzică reggae, Ladovina. Aici personalul ne-a făcut rost de mese, le-a lipit, ne-au adus scaune, și-au dat interesul să rămânem acolo. Așa că am luat bere locală, Jelen era marca, bună. La câtă reclamă era la ea peste tot, cred că era un fel de Bergenbier de-a lor. Am stat ce-am stat, acolo am profitat de timpul petrecut si de wireless ca să îmi aleg și prelucrez pozele pentru concursul Locomotor pentru Instagram (doar era Instatrip această excursie). Apoi s-a făcut târziu și, profitând de faptul că erau încă vreo trei fete care voiau la hostel, ca să apuce să facă un duș înainte să vină grosul hoardei, am pornit-o spre hostel.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

O zi plină

Sună mobilul deșteptarea. Ochii mi se dezlipesc cu greu, aș mai dormi încă câteva ore... Sar din pat, gata, repede-repede, că azi sunt multe în program, n-am idee cum să o scot la capăt. Afară iar frig - și ce frig! - când respir îmi vine să tușesc de rece ce e aerul. Precipitare câtre troleibuz, l-am ratat, da' mai bine întârzii decât să cad pe gheață. Aștept, vine altul, arhiplin, ei, asta e, azi nu citesc finalul cărții. Traseul obișnuit, troleibuz-tramvai-troleibuz, iar pe drumeagul printre nămeți înghețați și mațini în mers pe ulița îngustă mă gândeam că, la cum țopăiam pe-acolo eram ca o păpușă stricată, care dă din mâini și picioare aiurea, gata-gata să cadă. Am ajuns, ia să văd cum e cafeaua asta grecească luată aseară din megaimage, mda, cam nașpa, are aroma aia care mie nu-mi place, parcă arsă, în fine, lasă că merge. Muncă, modificări peste modificări, agitație, la ora 1 gata, hai la evenimentul cu copiii. La o școală din Crângași, în sala de sport, copilașii de la cent...

aberatii - iluzia unei insule

"iluzia unei insule". Am reascultat de curand cantecul asta al lui Vali Sterian... E sinistru, macabru, cum vrei sa-i spui, dar imi place... mult... nu stiu de ce... "http://www.radio3net.ro/artisti.php?str=iluzia+unei+insule&mode=piesa&cx=search#p_player116" ... "... Nu-ti face probleme, e mijlocul verii/ E mijlocul iernii, ciudata poveste / Iar cand vei urca e-n zadar sa te sperii / Trasura ca moarta parandu-ti ca este... / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600 / Zadarnic te sperii ca ninge mereu / Ca strajile drumului fumega mute / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600..." Cam ciudat pentru o optimista (dar oare chiar sunt o optimista? hmmm... mai degraba realista...) sa guste cantece/poezii asa de triste.. Si totusi, tare-mi place... Dar cred ca daca as fi citit inainte poezia, fara sa ascult inainte cantecul, nu mi-ar fi placut... Dar ce ar fi binele fara rau, bucuria fara tristete, optimismul fara pesimism,...