Treceți la conținutul principal

cei mai tineri, frumoși, liberi și mai deștepți ... dintre noi

 Mai multe chestii mi-au trecut prin minte citind comentariul de la articolul anterior.


Întotdeauna noua generație se revoltă față de rigiditatea și obtuzitatea generațiilor precedente. Doar că mereu e "contra" ceva. Și e convinsă că are 100% dreptate și deține adevărul. Și că e "altfel" decât părinții și bunicii. Și chiar e altfel. Dar degeaba. Pentru că face aceleași greșeli (chiar și altele) și ajunge, peste ani, în același punct. Și o nouă generație îi consideră arhaici și retrograzi și tot așa.

Asta se numește să repeți la nesfârșit aceeași greșeală și să te aștepți să obții un rezultat diferit.

Să te crezi altfel și să fii convins că ai dreptatea de partea ta. Să fii "pur și dur".


Dar cum ar putea fi altfel?!


Pentru că, deși aparent puri, au fost deja din fașă contaminați cu toate prejudecățile perpetuate de-a lungul timpului. Toate ficțiunile create de omenire și general acceptate se transmit, ca un microb. Și trasează limite mentale. 

Tiparele nasc comportamente tipizate. Așa că nimeni nu e liber. 

Pentru că nimeni nu a avut nici cum, nici de unde să învețe cum să fie liber de toate astea. Nimeni nu a învățat cum să gândească sau să simtă ca să nu cadă în plasa iluziilor facile și unanime.

Așa că asta e o luptă personală. O eventuală trezire personală. Nu colectivă. Pentru că, cel puțin o vreme, n-are cum să fie altfel. Până nu s-ar ajunge la o masă critică.

Aici nimeni nu se poate baza pe părerea celorlalți. Nici pe ce consideră ceilalți ca fiind bine sau potrivit. Nici pe alte repere. Pe nimic din tot ce constituie lumea noastră socială sau psihologică. Ba chiar ar putea să pună pariu că toate astea sunt eronate, într-un fel sau altul.

Singurul aliat - propria persoană. Doar că acest eu e bine să îl înțelegi. Să faci pace cu el. Să îl accepți cu toate slăbiciunile și caracteristicile lui, cu toate nevoile lui. Fără să îl judeci. Și nu e deloc ușor...

Apoi, să înveți să simți. Și să acorzi atenție celor simțite. Simțurile știute și cele mai controversate dau informații prețioase. Să nu le ignori. Să te ghideze. Fără a judeca.

Apoi să înveți să te detașezi de agitația care nu e a ta. Să vezi ce este... așa cum este - nu cum ai vrea să fie sau cum tinzi să crezi că este.

Pas cu pas. Pași de furnică. Și împleticiți. Și cu rătăciri. Nu contează. Important pe acest drum e să ai răbdare cu tine. Nu poți fi perfect. Nu ai niciun model, niciun reper de imitat sau copiat... Așa că totul e descoperire, e trial and error, dar... Măcar e autentic. E căutarea ta, descoperirea ta. Drumul tău. Cum e și unde duce... Nu știe nimeni. Și poate că pentru fiecare e diferit. 


Cert e doar că asta chiar e altceva - când nu iei nimic de bun, de-a gata și pui totul la îndoială. Poate fi un început cu adevărat fresh. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş