Treceți la conținutul principal

Iarnă

Multe stări, multe gânduri. Dar mai mult decât orice, un fel de echilibru. N-am mai scris de ceva vreme cum sunt. Am preferat să fiu, pur și simplu. Și să mă simt mai bine în pielea mea, în casa mea sau oriunde aș fi fost. Să fac lucruri pentru mine, în primul rând, și abia apoi pentru alții, indiferent că ar fi vorba de mama sau de societate sau mai știu eu de cine.

Să alerg când am chef, să nu alerg când nu am, să fac curat în casă cu drag și în mod constant, ca să nu mai devină o corvoadă, să repar lucrurile care îmi stăteau pe creier și mă enerva, să fac ordine, să călătoresc în locuri noi, să accept noi provocări, să am grijă de mine și de toate nevoile mele, să gătesc cu drag, moderat, chestii sănătoase și gustoase. Și să nu mai uit de mine, să nu mă mai supăr pe mine, să nu mai fac lucruri împotriva mea. Și dacă am îndoieli, să nu fac nimic până mă lămuresc. Și dacă nu simt că vreau să fac ceva cu drag, să nu fac, că nu se termină lumea din cauza asta. 

Și așa am avut înainte de Crăciun o excursie de încheiere de an în zona Poiana Mărului - foarte frumoasă zona, merită aprofundată explorarea. Idee de excursii. 


Crăciunul și Revelionul le-am petrecut acasă. De Crăciun cam obosită, că abia terminasem muncile casnice, de Revelion mult mai relaxată și nepăsătoare, am ciocnit paharul de șampanie abia pe la și un sfert, când a terminat cu îmbrăcatul și moșmonditul mama. Între timp m-am delectat cu spectacolul artificiilor din zona caselor din spatele blocului și poate chiar de după șinele tirajului. A fost spectaculos, gratis, ca pe vremuri la artificiile de Ziua Americii. 

Am dormit pe săturate, m-am plimbat, am alergat. 

Am pornit eveniment pentru excursia la Diham pe 1, bazându-mă pe New Year's resolutions ale participanților. 

Apoi imediat după Anul Nou, pe 3,am pornit în prima drumeție a anului, în altă zonă pe care voiam să o explorez - Moieciu de Sus cu Amfiteatrul Transilvania și Șimon cu dealul Bălăban. Din nou, o zonă superbă, ofertantă, de reținut și explorat.




De aici, de la pozele postate s-a ivit o oportunitate la Terra Incognita - Răzvan a venit cu ideea că ar fi un obiectiv nou pentru ei și ar putea strânge participanți. Am zis ok, mă gândesc la traseu, că nu vreau să copiez. Am găsit o variantă frumoasă, circuitul întreg în jurul satului Moieciu de Sus, frumos marcat, care cuprinde și bucata pe care am fost.

Între timp, se apropia vertiginos weekendul 2 al anului, cu excursia la Diham. Aici aveam emoții cum va fi vremea, prognoza arăta ba ploaie, ba doar nor, ba ninsoare, ba iar ploaie. Mai era și ursoaica care se plimba pe traseu, văzută deja de mulți de câteva săptămâni bune.

Miercuri seara mă tot frământam, ba cum o să mă descurc pe traseul de la Amfiteatru, oare o să îmi amintesc traseul, oare o să o iau aiurea, cum o să mă descurc pe jumătatea unde nu am fost; ba cum să fac cu excursia mea, ce să fac dacă ne iese ursul în cale, cum o să mă descurc pe jumătatea de la Poiana Izvoarelor unde nu am mai fost, dacă o să îmi amintesc intrarea pe traseul de întoarcere, cum o să mă descurc cu începătorii - se anunțau două noutăți, tatăl Laurei și o fată care găsise evenimentul și voia musai să vină; m-am zvârcolit toată noaptea încercând să îmi fac mari strategii pentru toate aceste posibilități. Joi dimineață, în timp ce spălăm nuștiuce la bucătărie brusc m-am limpezit. Nu am cum să fiu pregătită dinainte pentru toate. Pot doar să fac ce știu cel mai bine, să găsesc soluții atunci, pe loc. Și m-am gândit că și Andrei fusese pe traseul de Amfiteatru o dată, în lockdown, chiar el povestea cum a fost. Și acum se descurcase foarte bine. Tot din amintiri. Poate avea și un track pe ceas sau telefon, dar tot pe memorie și orientarea în spațiu s-a bazat. Și atunci, gândindu-mă că nu trebuie să am totul sub control, că nu e posibil, m-am liniștit. Și i-am trimis lui Răzvan propunerea de traseu, iar alor mei, pentru Diham, le-am spus de problema cu ursul și le-am impus regula mersului în monom și cu nedepășitul ghidului. Și odată făcute astea, m-am liniștit de tot. Și am început să mă bucur. Cumva eram sigură că va fi bine totul la excursia la Diham. Ba chiar eram nerăbdătoare, aveam o voie bună rară.

Și da, a fost bine. Și cu începătorii, și cu vremea, și cu traseul, și cu ursul care nu ne-a ieșit în cale. Cum joi și vineri ninsese, am avut parte de peisaje ferice. Iar spre Poiana Izvoarelor a ieșit din nori soarele și a transformat peisajul alb într-o poveste. Toată lumea s-a îndrăgostit de iarna la munte.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

O zi plină

Sună mobilul deșteptarea. Ochii mi se dezlipesc cu greu, aș mai dormi încă câteva ore... Sar din pat, gata, repede-repede, că azi sunt multe în program, n-am idee cum să o scot la capăt. Afară iar frig - și ce frig! - când respir îmi vine să tușesc de rece ce e aerul. Precipitare câtre troleibuz, l-am ratat, da' mai bine întârzii decât să cad pe gheață. Aștept, vine altul, arhiplin, ei, asta e, azi nu citesc finalul cărții. Traseul obișnuit, troleibuz-tramvai-troleibuz, iar pe drumeagul printre nămeți înghețați și mațini în mers pe ulița îngustă mă gândeam că, la cum țopăiam pe-acolo eram ca o păpușă stricată, care dă din mâini și picioare aiurea, gata-gata să cadă. Am ajuns, ia să văd cum e cafeaua asta grecească luată aseară din megaimage, mda, cam nașpa, are aroma aia care mie nu-mi place, parcă arsă, în fine, lasă că merge. Muncă, modificări peste modificări, agitație, la ora 1 gata, hai la evenimentul cu copiii. La o școală din Crângași, în sala de sport, copilașii de la cent...

aberatii - iluzia unei insule

"iluzia unei insule". Am reascultat de curand cantecul asta al lui Vali Sterian... E sinistru, macabru, cum vrei sa-i spui, dar imi place... mult... nu stiu de ce... "http://www.radio3net.ro/artisti.php?str=iluzia+unei+insule&mode=piesa&cx=search#p_player116" ... "... Nu-ti face probleme, e mijlocul verii/ E mijlocul iernii, ciudata poveste / Iar cand vei urca e-n zadar sa te sperii / Trasura ca moarta parandu-ti ca este... / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600 / Zadarnic te sperii ca ninge mereu / Ca strajile drumului fumega mute / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600..." Cam ciudat pentru o optimista (dar oare chiar sunt o optimista? hmmm... mai degraba realista...) sa guste cantece/poezii asa de triste.. Si totusi, tare-mi place... Dar cred ca daca as fi citit inainte poezia, fara sa ascult inainte cantecul, nu mi-ar fi placut... Dar ce ar fi binele fara rau, bucuria fara tristete, optimismul fara pesimism,...