Treceți la conținutul principal

Aberații de iarnă

Pusă de întrebarea cuiva, aruncată mai în joacă, mai în serios, în situația de a-mi da seama "da' de fapt eu ce vreau?" urmată de un "dar de ce?" ducând spre un "cum" să răspund, lucrurile s-au limpezit. Nu vreau asta, pentru că nu simt deloc c-aș avea nevoie - ok, și cum să spun asta? Simplu, direct, exact așa cum e. Adică exact cum sunt. După care gata, vjjjt, s-a dus, mă simt foarte liniștită. După care am conștientizat că era mai mult decât un răspuns, de fapt o alegere a unei căi. Care, atunci când asculți de ceea ce simți, e mult, mult mai simplă și clară. Iese pur și simplu în relief. De unde și detașarea.

Din una în alta, făcând un fel de zoom out cu starea asta de claritate și câteva jaloane ajutătoare venite la țanc (un fragment din Sapiens unde se face o analogie între propagarea exponențială de idei deloc benefice și infestarea cu virusuri sau viruși) am privit deodată lumea cu detașarea unui spectator: chiar dacă oricum iau parte la tumultul spectacolului, de făcut nu prea pot face mare lucru, așa că cel mai bun lucru e să mă bucur de tot show-ul. Și brusc m-am gândit la săracul Eminescu, cu a lui "de te-ndeamnă, de te cheamă/ tu rămâi la toate rece" și ce mai zicea el prin Glossă. Nu rece, nu, amuzat, încântat sau întristat, ca un spectator autentic.

Și alt gând ciudat, o analogie între celulele dintr-un organism și oameni (respectiv funcția fiecăruia, conștientă sau mai degrabă nu, rolul și gradul său de libertate - simți că ești bine, ok în pielea ta atâta vreme cât nu încerci să fii altceva, să face ceva ce este împotriva a ceea ce este rolul tău - în cuvinte sună incomplet și aiurea, dar nu îmi vine ceva mai sugestiv în minte).

*

Gândurile astea... Uneori mă simt, ca azi, când stăteam în fața cabanei pe bancă la soare, într-o mare pace, lipsită de gânduri și griji. Fără dorințe, conflicte și alți monștri.


Mers prin zăpadă. Aer curat, rece. Ninsoare. Sau soare. Brazi încărcați de zăpadă. Alb. Albastru. Verde. Roșu. ROGVAIV.

Am început anul cu două drumeții. Cu același punct central - cabana Diham. Duminica trecută am plecat din Râșnov și am coborât în Azuga, printr-un nor de ninsoare, totul alb, ceață, fulgi, vânt.



Weekendul ăsta am pornit din Predeal, am ajuns din gară cu taxiurile până la intrarea pe traseul dinspre Forban. Am petrecut ziua și am înnoptat la Diham, făcând mici cursuri practice despre trecerea prin zone de avalanșe, construirea unui adăpost în zăpadă și orientare cu busola pe timp de noapte. Cântări cu chitara la ceas de seară.


Coborâre dimineața în Bușteni.
Zilele astea, ieri și azi, la Diham am reîntâlnit o grămadă de amici, prieteni și cunoscuți aflați în trecere pe la Diham. Cred că niciodată n-am revăzut atâta lume în același loc și timp pur și simplu din intersectarea întâmplătoare a drumurilor.


Sar de la una la alta, știu, e tocăniță cu de toate. Dar ce, trebuie să aibă totul o logică?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş