Treceți la conținutul principal

Escaladări, alergări, stări, gânduri

De o lună m-am apucat de escaladă. Îmi place, nu mă descurc cine știe ce strălucit, dar sper că o să progresez. E stranie senzația când te cațări și la un moment dat ești deja undeva sus și nu mai găsești prizele, instructorul îți strigă dreapta sus sau stângul nu știu unde dar simți că oricât te întinzi, n-ai cum, obosești și simți că nu poți să te mai ții de perete - aici, dacă n-ai fi legat în ham și filat, ai pica poc și gata, dar la escaladă n-ai de ce să îți faci griji, cine te filează te ține, poți să te lași în ham să te odihnești, să gândești cum ai putea ieși din situația aia, unde să pui mâna sau piciorul, poate ți-a scăpat ceva... Dar tot nu-mi place să pic, să văd că nu pot, dar pot să zic că e palpitant. Te ține în priză la maximum. Nu îmi imaginez că o să fac escaladă la cine știe ce nivel ca-n filmele alea de la Banff Film Festival, dar ideea e să încep să mă descurc ca lumea - ca să îmi folosească la activitățile montane, mai ales dacă vreau să fac cursul de ghid montan.
*
Aici pauză de câteva zile. Deși a fost concediu, m-am luat cu diverse și n-am mai ajuns să scriu decât târziu și am preferat să dorm.
*
În vacanță asta (dar și mai înainte) am reușit să fac niște alergări de "iarnă' - după perioada în care îmi scârțâia rău genunchiul drept și n-am putut. Zic "iarnă" că a fost ceva între toamnă târzie și primăvară timpurie. A fost răcorică bine, vânt. De vreo două ori am ieșit târziu și m-a prins înserarea pe ultimul sfert de tur al Herăstrăului. O dată sau de două ori am ieșit în nocturnă și am alergat traseul stradal. Ieri* în fine am alergat pe lumină - chiar pe soare
* Ieri adică sâmbătă, care între timp a devenit acum câteva zile, ca azi e... luni? Nu mai știu, am ajuns în zona atemporală Arcuș, unde nu mai știi ce zi sau ce an e.

Alergând m-am limpezit, cumva totul devine intens și real, mereu îmi dau seama cât de importantă e prezența naturii, un pic de deconectare de la toate gândurile cotidiene. Prezentul își cere drepturile. Aerul rece, vântul care îți dă oarece fiori, norii care joacă șotron pe cer, razele de soare, genunchiul nu scârțâie prea tare, se rodează după o vreme. Rațe pe lac, pescăruși.

Stări trecătoare ca niște lumini și umbre. Nelămuriri, ezitări, tatonări. Stări care evoluează bizar. Gânduri ciudate, deseori parcă total străine, ca pe vremuri când liniile telefonice făceau atingere. Citesc Sapiens de vreo săptămână, mulțumită Mirelei. Da, nu zice nimic nou dar le leagă cumva și te ajută să mai faci niște conexiuni. Se leagă de părerea mea empirică despre lumea ficțiunilor personale. E mai mult de ronțăit acolo, într-adevăr te ajută să mai legi unele lucruri, să îți pui încă niște întrebări.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş