Treceți la conținutul principal

Siena, San Gimignano și o codiță de La Spezia

A doua zi ne-am desfătat cu alte frumuseți și delicii ale Toscanei. Am avut un autocar închiriat și o ghidă româncă stabilită de 18 ani în Italia. Am mers pe drumurile Toscanei de la Florența spre Siena, unde am avut un timp limitat pentru vizitat, alergând pe urmele ghidei noastre, pentru că străzile erau foarte întortocheate, nu prea mergea să zici că te descurci să ajungi singur înapoi la autocar.







Siena mi-a plăcut foarte mult. Nu știu să zic dacă mai mult ca Florența, aș zice că mi-a plăcut altfel. Multe clădiri de cărămidă, străzile sinuoase, alunecând fluid dar alambicat către piața centrală care e ca o farfurie mare și adâncă, mărginită de jur împrejur circular de clădirile de cărămidă, palatul cu a să campanilă din mijlocul farfuriei, fântână de marmură plină de sculpturi, etalând apă cristalină... Și multe istorii și fapte inedite povestite de ghidă noastră. Cum ar fi că în piață-farfurie (Piazza del Campo) se țin din vechime curse de cai între cartiere - Il Palio. Că Siena e singurul oraș mare care nu e construit pe un râu și nu are astfel o sursă rapidă de apă, de aceea piața centrală e ca o farfurie, cu cea mai adâncă zonă prevăzută cu o gură de captare a apei de ploaie, care o transporta pentru alimentarea fântânii din piață. Și multe alte chestii interesante.





Domul din Siena e impresionant prin sculpturile de pe fațadă, diferite de cele de la domul din Florența. Altă viziune artistică. Și din nou, interesantă lupta dintre marile orașe ale Toscanei, care se întreceau care mai de care să își facă dom mai mare și mai frumos - Florența, Siena și Pisa, ele erau marile rivale.











Am rămas toți cu dorința de a mai reveni musai în Siena pentru a cerceta pe îndelete străduțele, clădirile, prăvăliile, cafenelele... Aici am văzut prima dată prăvălii cu hălci de porc și mistreț afumate expuse în vitrină artistic, între prăvălii cu pielărie și haine de nu te prindea din prima clipă la ce te uiți, după care îți pica fisa și începea să salvezi.

A fost musai să plecăm din Siena până la ora 3, că de la 3 se dublau taxele de parcare pentru autocar. Am mers din nou o bucată zdravănă de drum până la San Gimignano, unde am mers întâi la crama Palagetto, pentru tur, degustare și prânz. Eram cam rupți de foame. Și la cramă am avut o româncă din Basarabia plecată de 15 ani în Italia și devenită om de bază la fermă, care ne-a dus prin acareturi, ne-a prezentat procesul tehnologic, apoi ne-a dus în sala pentru degustări. A fost și interesant, nu mai zic de gustos. Vinuri bune, haleală de calitate - aici a fost distractiv, la început am avut pe farfurii niște gustărele, ne-au turnat un vin alb tânăr și ne-am zis băi să vezi că asta e toată haleala. Apoi au luat farfuriile dar ne-au zis să păstrăm tacâmurile - uf, ce bine, deci mai mâncăm ceva. A mai venit o farfurie cu niște ravioli umpluți cu ceva gen urdă și verdețuri la care am primit același tip de vin local dar maturat trei ani - altă viață. Ei, după care au mai venit niște paste cu sos de roșii însoțite de un vin roșu. Cred că am sărit un fel de mâncare, că știu că a mai fost un vin roșu cu proporție mai mare de merlot în el și sigur a fost lângă o haleală. Apoi un desert cu turtă dulce cu o marmeladă de portocale și un păhăruț de vin dulce de desert numit Santi. Vin din struguri culeși foarte târziu, deveniți stafide. O nebunie.




 Apoi ne-am rostogolit spre magazinul de prezentare, de unde ne-am luat fiecare ce am poftit, apoi la autocar, card ne-a lăsat mai aproape de centrul orășelului, pe care l-am bătut la picior vreo oră și ceva. Foarte frumușel și acest San Gimignano, și aici e de revenit și stat pe îndelete să savurezi atmosfera. Aici am halit înghețată de la o faimoasă gelaterie - bună rău, într-adevăr.













După asta, autocarul ne-a dus, călătorind spre asfințit, peste câmpiile Toscanei pe care umbrele pinilor maritim și ale cedrilor se tot alungeau, până în La Spezia, unde am ajuns pe înserat.








După ce ne-am cazat am zbughit-o cu colegele de cameră prin oraș, să vedem căte ceva, cât se putea pe întuneric. Amuzant.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş