Treceți la conținutul principal

Hațegul în vremea salcâmilor (1)

Am început călătoria în parfum de liliac, pe Valea Oltului. Asta dupa ce am trecut de parfumul de mici de la Dedulești, desigur.

Liliacul ne-a însoțit peste tot, de prin toate curțile oamenilor, în diverse forme și nuanțe, daaar... surpriză, a fost clar depășit numeric și olfactiv de către salcâm. Salcâmii nebuni de alb sunt peste tot. Și în această călătorie chiar au fost la putere maximă.

A fost o excursie foarte plină de obiective interesante, frumoase, variate. Și multe. Foarte multe. De asta n-o să scriu pe larg despre ele, decât dacă mă apucă inspirația, care deocamdată îmi cam lipsește.





Prima pe ordinea de zi a fost Sarmisegetusa Regia. A fost a doua oară când am ajuns acolo, și în urmă cu doi ani (cred) introduseseră audiobookuri. Nenea administratorul nu ne-a ghidat de astă dată, dar a fost ok și așa. La fel de frumos și de relaxant mi s-a părut locul, și data trecută am observat ce bine mă simțeam în special în zona sacră, pe lângă ruinele fostelor temple.





Ne-am adunat cu greu la autocar şi am pornit mai departe. Hunedoara, Castelul Corvinilor. Aici au fost oarece peripeții cu primitul ghidajului, dar şi când l-am primit! Nenea e fantastic. Ne- a plimbat prin tot castelul, ne-a povestit o grămadă de chestii, unele istorice, altele legate de filmări în castel, altele legate de zonă... Am depăşit cu mult estimarea inițiala pentru vizitare, dar zău că nu ne-a părut rău. Doar celor care au ales să nu viziteze şi li s-au lungit urechile aşteptând nu le-a picat bine.


În fine, am oprit în Streisângeorgiu la biserica de piatră, aici ne aştepta un nene să ne povestească un pic despre ea. Ar fi trebuit să o vizităm şi pe cea de la Strei, dar acolo preotul nu a mai răspuns la telefon aşa că am sărit la ultimul obiectiv, conacul părasit de la Nalatzi-Fay. Am trecut pe o cărăruie printre copaci şi tufe abundente, în lumina muribundă a apusului, prin fostul parc dendrologic al conacului, şi am ajuns la ruină. Dezolantă. Unul dintre multele conace naționalizate şi aduse la ruină post-revoluție.

În jur de 9 seara am ajuns la cazarea din Hațeg, unde gazdele primitoare ne aşteptau cu bucatele pregătite. Totul era gustos, noi eram flămânzi, aşa că am halit ca sparții.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş