Treceți la conținutul principal

Ficțiuni

Din nou m-am gândit că o imensă parte din viața noastră și din noi înșine e construită din și pe ficțiuni. Sau mai simplu spus, povești.

Ne hrănim cu povești, cu imagini, cu percepții - și pe baza lor construim alte povești, mai complexe.

Mă gândeam zilele trecute, în timp ce mergeam cu autobuzul pe Drumul Sării, cât din ceea ce credem despre noi e o poveste, o proiecție... Atât a noastră proprie despre noi, dar în plus combinată și cu cea a altora.
Asta cumva explică de ce atunci când cineva are amnezie și nu mai știe cine e, și nici alții nu știu cine e, poate deveni complet altă persoană, cumva în funcție de noile așteptări ale celorlalți și ale sale... Sau, alt fel de exemplu, mă gândeam la Tibi Ușeriu, care, și cu ajutorul altora care au vrut să creadă în el, și-a schimbat complet viața. Două extreme, una creată de întâmplare, alta de voință + împrejutări.

Da, ideea e că de cele mai multe ori ne limităm singuri, gândindu-ne „nu pot” sau „mi-e frică” sau „eu nu sunt așa”. (Vorbesc de oamenii normali, nu de cei care sunt croiți din altă stofă și nu au empatii sau regrete sau chestii morale.)

De multe ori am fost uimită de unii oameni care schimbă măști și roluri într-un mod amețitor. Oamenii cu n fețe toate diferite. Cu valențe de actori. Nu rău intenționați. Pur și simplu pot fi în multe feluri în funcție de audiență, de persoana cu care vorbesc, pot gândi și din perspectiva proprie, și din a lui x, și din a lui y... doar că aici apare ceața... până la ce punct opinia sa e a sa și de unde începe opinia transmutată în a altcuiva? Am avut la un moment dat ocazia să aud o astfel de persoană vorbind cu cineva despre ce vorbise cu altcineva (întâmplător auzisem și discuția la care se făcea referire) și mi s-a făcut părul măciucă de cât de contrare erau punctele de vedere aceleiași persoane în funcție de persoana cu care vorbea.

În ce mă privește, măcar am impresia că am o oarecare constanță în ceea ce zic și ceea ce fac... Probabil că pe o perioadă mai lungă mi-am schimbat unele păreri sau percepții, iar de acționat sigur acționez altfel față de acum 20 de ani... chiar și față de acum 10 ani...

Cumva ficțiunile ni le alegem pe parcursul vieții... uneori ni se lipesc de talpă ca o gumă de mestecat nasoală și greu reușim să scăpăm de ele... astea sunt cele pe care ni le lipesc alții, etichete, șabloane, preconcepții... alteori aderăm noi singuri la altele... Of, poveștile astea...

Și totuși... Dincolo de toate poveștile și ficțiunile... Ce e real, unde e adevărul? Totul e atât de învăluit în ficțiuni, ca o ceapă... Iar în miez? Ce e în miez?!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

O zi plină

Sună mobilul deșteptarea. Ochii mi se dezlipesc cu greu, aș mai dormi încă câteva ore... Sar din pat, gata, repede-repede, că azi sunt multe în program, n-am idee cum să o scot la capăt. Afară iar frig - și ce frig! - când respir îmi vine să tușesc de rece ce e aerul. Precipitare câtre troleibuz, l-am ratat, da' mai bine întârzii decât să cad pe gheață. Aștept, vine altul, arhiplin, ei, asta e, azi nu citesc finalul cărții. Traseul obișnuit, troleibuz-tramvai-troleibuz, iar pe drumeagul printre nămeți înghețați și mațini în mers pe ulița îngustă mă gândeam că, la cum țopăiam pe-acolo eram ca o păpușă stricată, care dă din mâini și picioare aiurea, gata-gata să cadă. Am ajuns, ia să văd cum e cafeaua asta grecească luată aseară din megaimage, mda, cam nașpa, are aroma aia care mie nu-mi place, parcă arsă, în fine, lasă că merge. Muncă, modificări peste modificări, agitație, la ora 1 gata, hai la evenimentul cu copiii. La o școală din Crângași, în sala de sport, copilașii de la cent...

aberatii - iluzia unei insule

"iluzia unei insule". Am reascultat de curand cantecul asta al lui Vali Sterian... E sinistru, macabru, cum vrei sa-i spui, dar imi place... mult... nu stiu de ce... "http://www.radio3net.ro/artisti.php?str=iluzia+unei+insule&mode=piesa&cx=search#p_player116" ... "... Nu-ti face probleme, e mijlocul verii/ E mijlocul iernii, ciudata poveste / Iar cand vei urca e-n zadar sa te sperii / Trasura ca moarta parandu-ti ca este... / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600 / Zadarnic te sperii ca ninge mereu / Ca strajile drumului fumega mute / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600..." Cam ciudat pentru o optimista (dar oare chiar sunt o optimista? hmmm... mai degraba realista...) sa guste cantece/poezii asa de triste.. Si totusi, tare-mi place... Dar cred ca daca as fi citit inainte poezia, fara sa ascult inainte cantecul, nu mi-ar fi placut... Dar ce ar fi binele fara rau, bucuria fara tristete, optimismul fara pesimism,...