Treceți la conținutul principal

La vânătoare de nori prin Bucegi

A fost o excursie memorabilă. Asta mai ales pentru că pe un versant, la urcușul dinspre cota 1400 până pe vârful Furnica am avut condiții teribile, iar imediat ce am trecut de vârf și am coborât pe platou, am avut o vreme de vis. Un astfel de contrast nu am mai avut, sau cel puțin nu îmi amintesc. Poate doar după o vreme superbă să se strice brusc, asta da, dar invers, niciodată.

Până la cota 1400 am mers cu autocatul, nimic deosebit deci. Am început urcușul. Deasupra orizontului se vedeau niște mori negricioși, dar soarele își mai strecura raze pe sub ei, într-un mod foarte fotogenic.

Am continuat urcușul, pe jos era uscat, din când în când apăreau bălți mocirloase, dar în rest totul frumos. Apoi, tot urcând, am început să fim asaltați din loc în loc de rafale de vânt rece. Norii păreau tot mai amenințători și mai aproape. Apoi ușor ușor au început să apară urme de zăpadă... Apoi din loc în loc dădeam de zone ușor burnițoase. Apoi vântul rece a devenit prezent în permanență, iar zăpada a devenit și ea o constantă. Pentru că urma să pornim un urcuș ce părăsea drumul forestier, și intram în poteca marcată ce ducea spre cota 2000, am făcut popas pentru echipare. Ne-am înfofolit, blindat cu strășnicie și apoi am pornit în sus, intrând într-o ceață foarte densă și un frig accentuat de vântul puternic și tăios.

A fost o provocare să mergem aproape orbește pe o potecă ce parcă nu se mai termina. Am ajuns în cele din urmă la cota 2000, la telecabină, unde ne-am oprit să ne dezghețăm și să mai halim din provizii. Psihic, la gândul că toată călătoria va fi ca până acum, nu eram chiar veseli. Dar am pornit mai departe. Am urcat vârful Furnica - de la cotă până pe vârf era un fleac, am ajuns imediat și am putut admira sculpturile create de vântul rece pe releul păzit de un vajnic ostaș care ne-a interzis să pozăm. Am plecat mai departe, iar la câțiva pași încolo a fost un moment, câteva secunde, în care ceața-norul s-a împrăștiat spre piciorul pietrei arse și s-a văzut șirul munților. Apoi repede s-a ascuns la loc.
Am început coborârea de pe Furnica, panta aceea luuungă (îmi amintesc cum acum doi ani, prin ianuarie-februarie, urcam acea pantă la finalul unei excursii cu Terra, și a fost așa de solicitantăăăă!) până pe platou. Norii se disipau tot mai des, iar odată ajunși pe platou, nu ne-au mai deranjat nici ceața, nici vântul rece. Acum m-am apucat și eu să mai fac poze, că până atunci nici nu îndrăzneam să dau jos mănușa.





Am pers pe un pinten jnepenos de unde se vedea frumos priveliștea - loc de poze multe și frumoase și de o mică pauză de energizare.

Apoi am pornit coborârea pe piciorul Pietreu Arse, unde soarele ne-a însoțit până la poiana stânii regale.

A fost o coborâre frumoasă, nici măcar grea.
Și pâș-pâș am ajuns la poiana stânii regale.
Cum aveam timp vreo oră până la ora pla care aveam rezervare la restaurantul Cabana Schiori, am vizitat și stânca lui Franz Iozef, apoi am coborât pe poteca regală până la cabana Schiori.




Aici am mâncar gustos și bun - iar unii, din neatenție, și mult - apoi am purces spre București.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

O zi plină

Sună mobilul deșteptarea. Ochii mi se dezlipesc cu greu, aș mai dormi încă câteva ore... Sar din pat, gata, repede-repede, că azi sunt multe în program, n-am idee cum să o scot la capăt. Afară iar frig - și ce frig! - când respir îmi vine să tușesc de rece ce e aerul. Precipitare câtre troleibuz, l-am ratat, da' mai bine întârzii decât să cad pe gheață. Aștept, vine altul, arhiplin, ei, asta e, azi nu citesc finalul cărții. Traseul obișnuit, troleibuz-tramvai-troleibuz, iar pe drumeagul printre nămeți înghețați și mațini în mers pe ulița îngustă mă gândeam că, la cum țopăiam pe-acolo eram ca o păpușă stricată, care dă din mâini și picioare aiurea, gata-gata să cadă. Am ajuns, ia să văd cum e cafeaua asta grecească luată aseară din megaimage, mda, cam nașpa, are aroma aia care mie nu-mi place, parcă arsă, în fine, lasă că merge. Muncă, modificări peste modificări, agitație, la ora 1 gata, hai la evenimentul cu copiii. La o școală din Crângași, în sala de sport, copilașii de la cent...

aberatii - iluzia unei insule

"iluzia unei insule". Am reascultat de curand cantecul asta al lui Vali Sterian... E sinistru, macabru, cum vrei sa-i spui, dar imi place... mult... nu stiu de ce... "http://www.radio3net.ro/artisti.php?str=iluzia+unei+insule&mode=piesa&cx=search#p_player116" ... "... Nu-ti face probleme, e mijlocul verii/ E mijlocul iernii, ciudata poveste / Iar cand vei urca e-n zadar sa te sperii / Trasura ca moarta parandu-ti ca este... / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600 / Zadarnic te sperii ca ninge mereu / Ca strajile drumului fumega mute / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600..." Cam ciudat pentru o optimista (dar oare chiar sunt o optimista? hmmm... mai degraba realista...) sa guste cantece/poezii asa de triste.. Si totusi, tare-mi place... Dar cred ca daca as fi citit inainte poezia, fara sa ascult inainte cantecul, nu mi-ar fi placut... Dar ce ar fi binele fara rau, bucuria fara tristete, optimismul fara pesimism,...