Treceți la conținutul principal

The day we give in...

Trăim niște vremuri tulburi și, dincolo de păreri, cei ajunși la guvernare schimbă legi în favoarea lor.

Ce înseamnă, ca implicații, asta? De aici încep speculațiile și scenariile și posibilitățile.

Consider că, în acest moment suntem deja așa de sictiriți de tot și toate că aproape nu ne mai pasă. Sau negăm că e important. Sau ne luăm lumea în cap. Sunt n variante.

Partea proastă e că toate astea nu s-au produs brusc, adică hop! au apărut ăștia, au votat și asta e. Cei 28 de ani de la schimbarea regimului au adus, pic cu pic, noi am adus pic cu pic situația în halul ăsta.

E exact ca atunci când vrei să fierbi o broască vie. Dac-o arunci în apă clocotită, o să sară și o să fugă. Dacă o pui în oală cu apă călduță și apoi aprinzi sub oală un foc mic, broasca nu se prinde, și, când simte că e nasoală treaba e pe jumătate fiartă. 

Așa că am impresia că noi suntem exact așa, pe trei sferturi deja fierți, duși, inerți, morți. Și nici nai prea avem cum să ne salvăm.

Pentru că i-am crezut pe unii sau pe alții. Pentru că am credut în democrație. Sau în social-nu-știu-ce-ism. Pentru că  ne-am concentrat pe micile noastre treburi cotidiene, pe micile noastre mizerii, pe deadline-uri, pe carieră, pe supraviețuire, și i-am lăsat pe alții - pe ăia care și-au dorit musia să facă asta - să ne conducă, pe noi ca națiune, pe noi, ca țară. Și n-am avut deloc grijă să fm exigenți cu cine-s indivizii. Ne-au făcut, ne-au păcălit, ba unii, ba alții.

Dar grozăvia e că... de fapt, cred că toți politicienii își doresc asta: să fie ei bine mersi, bogați, cu putere de decizie, să facă orice vor și nimeni să nu-i ia la întrebări sau să îi tragă la răspundere vreodată. Doar că în țări cu o societate și cultură civică mai dezvoltată e mai greu. Așa că se întâmplă aici. Și iată, nu doar aici.

Până acum vreo două zile credeam că doar la noi e posibil așa ceva. Dar nu. Ceva similar s-a întâmplat recent în Polonia. Nu sunt știri pe surse, e pe bune. Și cred că au mai fost niște țări unde legislativul a votat legi favorabile corupției și abuzului de putere, parcă prin Spania?! Nu aruncați cu roșii, dar carcă acum vreun an America îi soma să schimbe ceva de votasera ăia cam ca ai noștri. Pare a fi un trend. Probabil momentan e la nivel de experiment. Ba ici, ba colo, probabil pe diverse rețete. Vorba aceea perseverează, până îți iese cozonacul pufos.

Dar... dacă are succes... Mă tem că spre asta va aluneca lumea modernă. Visurile umede ale celor aflați la nivel decizional, de a fi mici (sau mari) regi... se vor materializa, mai devreme sau mai târziu. Dacă vor reuși să aplice rețeta de succes și broaștele nu vor reacționa decât prea târziu.

Iluzia noastră, cum că cei pe care îi alegem vor binele nostru, al țării, al lumii... că ce fac ei este spre binele și progresul nostru... se bazează pe premisa că ei ar fi niște oameni mai buni, mai deștepți, mai omenoși decât majoritatea dintre noi. Și, din păcate, se pare că realitatea dovedește că e exact pe dos: ei sunt mai proști, mai lipsiți de viziune, mai egoiști, mai hoți și mai psihopați ca imensa majoritate a omenirii. Și, normal, cu niște hoți idioți psihopați la cârmă, unde ne putem aștepta să ajungem?!


Dar... Ei au putere asupra noastră doar atâta vreme cât noi îi ascultăm și facem ce ne zic și impun ei.

There is no spoon. Ceea ce ne fac ei e să ne proiecteze, strop cu strop, în propriile noastre minți, colivii în care ne închidem singuri.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

O zi plină

Sună mobilul deșteptarea. Ochii mi se dezlipesc cu greu, aș mai dormi încă câteva ore... Sar din pat, gata, repede-repede, că azi sunt multe în program, n-am idee cum să o scot la capăt. Afară iar frig - și ce frig! - când respir îmi vine să tușesc de rece ce e aerul. Precipitare câtre troleibuz, l-am ratat, da' mai bine întârzii decât să cad pe gheață. Aștept, vine altul, arhiplin, ei, asta e, azi nu citesc finalul cărții. Traseul obișnuit, troleibuz-tramvai-troleibuz, iar pe drumeagul printre nămeți înghețați și mațini în mers pe ulița îngustă mă gândeam că, la cum țopăiam pe-acolo eram ca o păpușă stricată, care dă din mâini și picioare aiurea, gata-gata să cadă. Am ajuns, ia să văd cum e cafeaua asta grecească luată aseară din megaimage, mda, cam nașpa, are aroma aia care mie nu-mi place, parcă arsă, în fine, lasă că merge. Muncă, modificări peste modificări, agitație, la ora 1 gata, hai la evenimentul cu copiii. La o școală din Crângași, în sala de sport, copilașii de la cent...

aberatii - iluzia unei insule

"iluzia unei insule". Am reascultat de curand cantecul asta al lui Vali Sterian... E sinistru, macabru, cum vrei sa-i spui, dar imi place... mult... nu stiu de ce... "http://www.radio3net.ro/artisti.php?str=iluzia+unei+insule&mode=piesa&cx=search#p_player116" ... "... Nu-ti face probleme, e mijlocul verii/ E mijlocul iernii, ciudata poveste / Iar cand vei urca e-n zadar sa te sperii / Trasura ca moarta parandu-ti ca este... / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600 / Zadarnic te sperii ca ninge mereu / Ca strajile drumului fumega mute / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600..." Cam ciudat pentru o optimista (dar oare chiar sunt o optimista? hmmm... mai degraba realista...) sa guste cantece/poezii asa de triste.. Si totusi, tare-mi place... Dar cred ca daca as fi citit inainte poezia, fara sa ascult inainte cantecul, nu mi-ar fi placut... Dar ce ar fi binele fara rau, bucuria fara tristete, optimismul fara pesimism,...