Treceți la conținutul principal

Rimetea, Cheile Râmețului și Alba Iulia - Concediu 2017 ep.5

Dimineața, la cafea, am mai dezbătut o dată ce și în ce ordine să vizităm. Unii ar fi vrut să facem Piatra Secuiului, dar din fericire s-a decis să rămână pe următoarea zi.
Plecând spre chei, am trecut prin Rimetea, apoi prin Colțești, o zonă frumoasă, cu dealuri pitorești. Am ajuns la o mică trecere numită Cheile Vălișoarei, unde ne-am oprit puțin, pentru că ne-a plăcut foarte mult peisajul. Depășiserăm și un restaurant în formă de castel, pitoresc și el, iar acum eram pe o vale ce se contura ca o trecere printre coame stâncoase. Un pârâiaș - Vălișoara, presupun - trecea neobservat prin dreapta drumului. Am văzut că se contura și un traseu pe acolo, ceva cu o peșteră, ne-am propus să revenim și să le cercetăm - bineînțeles că ideea a rămas în cimitirul ideilor bune

Așadar ne-am îmbarcat în mașini și am pornit spre Cheile Râmețului. Cer acoperit, drum aglomerat pe o porțiune, în cele din urmă am intrat pe chei. Am mers cu mașinile până la ultimul loc unde ne puteam lăsa mașinile și gata, ia-o pe potecă, tot înainte. Repede am coborât pe malul apei, pe lespezile pietroase, mergând pe bolovani, pietre, uneori și  pe lanțuri, peisaj frumos, veselie, un cățel se atașase de noi și ne-a însoțit până unde nu mai putea merge pe uscat, unde s-a atașat de alți turiști care se întorceau.

Am dat și de zone spectaculoase, cum ar fi acest portal de piatră, un fel de ușă pentru uriași.
Iar ceva mai încolo, de aceste căldări de piatră fantastice la baza unor pereți înalți.


Apoi, după căldările astea, traseul trecea prin apa rece și continua pe malul celălalt. Am trecut, daaaar... aici Baftă sau nu mai știu cine a văzut pe o piatră la mal... o viperușcă. Nu ne prea așteptam. Câr mâr, până la urmă n-am mers mai departe, ne-am întors, evitând puiul de viperă.

Întoarcerea a fost mai rapidă, că ne gândeam să ajungem mai repede la Alba Iulia, să halim. Așa că ne-am mișcat mai cu talent și am ajuns la mașini, ne-am îmbarcat, drumuri drumuri, mers, mers și gataaa, am ajuns la Alba-Iulia.
Am parcat undeva relativ aproape de intrarea în cetate și am pornit către ea. Mi-a plăcut mult, mare, frumoasă, îngrijită, peste tot o mulțime de detalii frumoase, decorative. N-am vizitat foarte mult prin interiorul cetății, practic doar am traversat-o, admirând în dreapta și în stânga.
Am ieșit prin partea diametral opusă, unde am dat de un alter ego al KFC-ului, Broaster Chicken - ca logo și culori ce să zic, chiar pare copiat.




Apoi , după ce-am terminat de halit, am pornit-o prin Alba Iulia la vânătoare de SH-uri. N-am avut foarte mare succes, imensa majoritate erau închise, dar spre finalul buclei pe care am făcut-o ca să revenim de unde am plecat am găsit vreo două deschise, unde dacă nu mă înșel am și găsit niște chestii drăguțe.

Apoi din nou prin părculeț către cetate (parcul Unirii cică se numește). De astă dată am luat-o pe lângă zidul exterior al cetății, pe jos, ocolind zidurile în formă de stea cu multe colțuri. A fost frumos, fascinant, a ieșit și soarele din nori și am avut parte de o amiază caldă și frumoasă, cu lumină caldă, fotogenică.
La fiecare colț al cetății era ceva mișto, ceva aparte, ceva de reținut, mai un crenel, mai un ornament, un pomișor, peste tot era ceva frumos.


La un moment dat am dat și de niște ponei simpatici și haț, l-am mângâiat pe unul pe frunte, după care am văzut că mai încolo scria nu atingeți animalele...
Apoi un amănunt frumos a fost șanțul cu apă - mini-heleșteu, unde era plin de pești Koi, dintr-ăia japonezi, multicolori, absolut adorabili.
Obosiți de atâta umblat pe jos (am ocolit jumătate din zidul cetății, o distanță considerabilă) ne-am suit în mașini și am purces spre Rimetea. Drumul lung, noi obosiți, am ajuns pe înserate. Noaptea asta am renunțat la cazarea în căsuțe (Baftă-Vera, Cătă-Vali și eu) și am pus corturile. Seara s-a făcut friguț și era și cam umezeală, dar se pare că noi la cort ne-am simțit mai bine decât cei rămași în căsuțe, care au cam dârdâit. La masa de seară cu ciorbă de plic și altele am decis că dimineață, pe frig și pe ceață, pornim să urcăm pe Piatra Secuiului. A fost o discuție administrativă, pentru că trebuia să ne decazăm până la 12, iar noi estimam că o să depășim ora asta, așa că s-a decis că o mașină rămâne la cazare cu toate bagajele noastre ăn ea, cei care nu urcă stau liniștiți la o cafea, iar cu restul de 2 mașini mergem de la cazare până în centrul satului Rimetea de unde pornește traseul.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş