Treceți la conținutul principal

Cucerirea Nicopole-ului

La 'jdemii de ani de la bătăliile de la Nicopole cu turcii, iată că, într-o pașnică zi de sâmbătă, un grup pașnic de călători, 100 de suflete, am invadat Nicopole-ul. We took over Nicopole. Am venit pe Dunăre, cu bac-ul (denumit pompos și fals ferry boat) - dificil, mă gândesc că în orice năvălire cu scopul de cotropire pot oricând apărea obstacole nebănuite...


Din nou Bulgaria m-a uimit cu zonele ei calcaroase, spectaculoase. Ne-am cocoțat până în vârful răposatei cetăți Nicopole, acolo unde pe vremuri s-au dat bătălii sângeroase. Acum se mai vede o poartă, rămășițe ale zidurilor exterioare și din loc în loc câte o mică bucățică de zid interior. Multă vegetație, flori multicolore de câmp, gâze, niște cai pășteau liberi până să invadăm noi cetatea, după care au fugit.


Se vedea frumos malul românesc, de unde veneau amenințători nori de ploaie, și la fel de frumos se vedea în ansamblu orașul Nicopole, amplasat în terase, vale-deal, înșirat pe versanții dealurilor. De departe chiar arată pitoresc.
De aproape, nu mai e chiar așa. Se vede că e un oraș sărac. Nu vezi opulența românească și nici mega discrepanțele din orașele românești (unu-doi cu viloanțe și mașini scumpe, alții trăind în șanțuri). Aici nivelul general pare a fi foarte modest, mașinile vechi, casele cam obosite, iar clădirile comuniste din centru sunt niște ruine. Mai încolo, pe aleile cu case, e frumos, căsuțe, grădini, verdeață. Zona pe unde am urcat către monument ara chiar foarte frumoasă.
Deci un amestec de vechi cu „nou”, unde noul nu rezistase prea bine, devenind decrepit și hidos, iar vechiul se păstrase bine, cu un aer de noblețe mediteranean-balcanic.


Spectaculoasă este faleza de cretă, cu biserica rupestră Sf. Ștefan. Aici ne-a prins ploaia, dar o ploaie caldă, care nici nu a ținut mult. N-am urcat până la biserică, aveam adidașii de tăvăleală, cu talpa tocită care alunecau de mama focului, am admirat peisajul de jos.


Apoi, cum se lungea cam mult până să urce și să coboare toți, o mică trupă (trupa Terra) am cucerit înaintea grosului trupelor monumentul, urcând pe trepte pitorești, pe un soare după ploaie de-a dreptul arzător.


Apoi peripeții de părăsire a țărmului bulgăresc și re-intrare în România, cu încă o oră jumate la vama românească (tot așa a fost și la venire), după care, obosiți psihic am eșuat pe cârciuma de după vamă, briza Dunării sau ceva de genul, care a capotat la atâția clienți, am renunțat să comand ciorba pe care mi-o doream după jumătate de ora de așteptat ospătarul să vină cu comanda. M-am salvat cu ultima bere bulgărească (strălucită idee cu cele trei beri, deși m-am gândit că mă cam întrec cu gluma... dar în cele din urmă astea 3 beri și două sandwich-uri au fost mâncarea mea pe ziua aia).
Apoi grupul s-a divizat, un autocar a plecat la 6 și ceva spre București, al doilea așteptând ca cei ce-și comandaseră de mâncare să termine de mâncat și plătit. Am trecut prin Turnu Măgurele, cred că mai prin centru, și am salutat din mers cu urale două nunți pe lângă care am trecut. A mai și picurat din când în când, iar după Alexandria am văzut și un picior de curcubeu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

O zi plină

Sună mobilul deșteptarea. Ochii mi se dezlipesc cu greu, aș mai dormi încă câteva ore... Sar din pat, gata, repede-repede, că azi sunt multe în program, n-am idee cum să o scot la capăt. Afară iar frig - și ce frig! - când respir îmi vine să tușesc de rece ce e aerul. Precipitare câtre troleibuz, l-am ratat, da' mai bine întârzii decât să cad pe gheață. Aștept, vine altul, arhiplin, ei, asta e, azi nu citesc finalul cărții. Traseul obișnuit, troleibuz-tramvai-troleibuz, iar pe drumeagul printre nămeți înghețați și mațini în mers pe ulița îngustă mă gândeam că, la cum țopăiam pe-acolo eram ca o păpușă stricată, care dă din mâini și picioare aiurea, gata-gata să cadă. Am ajuns, ia să văd cum e cafeaua asta grecească luată aseară din megaimage, mda, cam nașpa, are aroma aia care mie nu-mi place, parcă arsă, în fine, lasă că merge. Muncă, modificări peste modificări, agitație, la ora 1 gata, hai la evenimentul cu copiii. La o școală din Crângași, în sala de sport, copilașii de la cent...

aberatii - iluzia unei insule

"iluzia unei insule". Am reascultat de curand cantecul asta al lui Vali Sterian... E sinistru, macabru, cum vrei sa-i spui, dar imi place... mult... nu stiu de ce... "http://www.radio3net.ro/artisti.php?str=iluzia+unei+insule&mode=piesa&cx=search#p_player116" ... "... Nu-ti face probleme, e mijlocul verii/ E mijlocul iernii, ciudata poveste / Iar cand vei urca e-n zadar sa te sperii / Trasura ca moarta parandu-ti ca este... / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600 / Zadarnic te sperii ca ninge mereu / Ca strajile drumului fumega mute / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600..." Cam ciudat pentru o optimista (dar oare chiar sunt o optimista? hmmm... mai degraba realista...) sa guste cantece/poezii asa de triste.. Si totusi, tare-mi place... Dar cred ca daca as fi citit inainte poezia, fara sa ascult inainte cantecul, nu mi-ar fi placut... Dar ce ar fi binele fara rau, bucuria fara tristete, optimismul fara pesimism,...