Treceți la conținutul principal

Când ai de toate pe cap și nu știi cum cum sa ieși la liman

 Asta nu e o rețetă universală. E doar o chestie care mă ajută când e haos în capul meu. Când mi se pare că n-am nicio ieșire, că nu reușesc să fac toate chestiile pe care trebuie să le fac, că sunt depășită, că dau ca disperata din mâini că să mă mențin la suprafață dar parcă sunt la limita înecului...

Și da, am fost de mai multe ori în ultima jumătate de an în situația asta, ca și de n ori mai înainte, doar că atunci doar mă agitam așa cu sufletul la gură până trecea valul.

Cum-necum, ideea de bază a fost să mă limpezesc. Și primul pas a fost să fac lista. Lista de chestii pe care trebuie să le fac - alea multe, mici și mari, mai simple și mai complicate sau aparent fără ieșire. 

Prima listă a fost lungă, am scris toate câte mi se adunaseră pe cap. Erau multe, unele to-do-uri zilnice, mărunte, enervante, de care simțeam că nu am timp sa mă ocup cu săptămânile, altele impuse de job, altele autoimpune, altele erau chestii pe care simțeam nevoia să le fac că să mai respir, să mai simt că trăiesc, altele care îmi stăteau pe cap de mult timp, voiam să le rezolv dar nu aveam nicio idee cum, totul părea complicat, neclar, altele care păreau de-a dreptul imposibil de rezolvat, chestii de viață, de ce vreau cu adevărat să fac în viață dar simt că nu am cum, că-s cu mâinile legate...

O lista descurajantă. Și totuși. Îmi luasem haosul de pe cap, din minte, și îl pusesem pe hârtie. M-am uitat la listă a doua zi. Ok, s-o luăm pe rând. Încep cu ce pot face. Cu alea mai mici. Și cu alea urgente. 

N-am apucat să fac decât 2-3 chestii în prima zi. Dar măcar pe alea le-am tăiat de pe listă. Mi-am propus sa am răbdare, să nu încerc să lichidez lista în X zile. Am zis că fac exact că la alergare, că în drumeție - câte un pas, cât de mic, dar măcar câte unul, și constant, fără pauze. Ăsta a însemnat că, uneori, deși din varii motive nu reușeam să finalizez nimic de pe listă, făceam totuși ceva - de exemplu, pentru o problemă la care nu știam ce pot face practic că să o rezolv, făceam măcar 5 minute de cercetare pe net, care ar putea fi modalitățile practice de soluționare. Apoi le notam pe scurt în dreptul problemei. Până s-au adunat câteva. 

Între timp, mai rezolvam câte o chestie de pe listă. Și la un moment dat aveam mai multe probleme tăiate de pe listă decât cele nerezolvate. Desigur alea rămase erau mai complicate, mai incomode. Doar că acum aveam în dreptul lor adunate câteva posibile soluții. Așa că la un moment dat, când m-am simțit decisă, am luat o parte dintre nerezolvatele alea și am reluat soluțiile, le-am comparat, am văzut care mi-e mai ok și am început să fac demersurile. A fost mai pe etape, a durat până chiar le-am rezolvat, pentru unele aproape jumătate de an. Au mai rămas din lista inițială puține. 

Sigur, între timp am mai făcut liste, pentru că mereu apar "ambuteiaje" și agitații, mereu e ceva de făcut, mereu apar situații noi, probleme noi. Și, desigur, sunt probleme importante unde nici acum nu am soluții, sau unde întrevăd ceva lumină undeva departe, dar nu văd "cum să". Dar măcar pot să limpezesc în jur, să separ problemele și să le iau pe rand. Ajută mult.

Am observat că întotdeauna contează enorm să definești corect problema că să-i poți găsi soluția. La mine cel puțin așa s-a dovedit. 

Și, mereu, când mă trezeam în impas neștiind ce cale să aleg, era din cauza că nu puneam bine problema. Vedeam doar o latură, limitat, și orice decizie luam sau încercam să iau, nu era prea grozav, ceva scârțâia, n-aveam tragere de inimă sau mă blocam cumva într-un punct. Dar am avut nevoie de timp și să am răbdare cu mine că să ajung să înțeleg asta...

Și totul a început din nevoia de a face curat în viața mea, în haosul din cap. Și cu o listă... O to do list. 






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

O zi plină

Sună mobilul deșteptarea. Ochii mi se dezlipesc cu greu, aș mai dormi încă câteva ore... Sar din pat, gata, repede-repede, că azi sunt multe în program, n-am idee cum să o scot la capăt. Afară iar frig - și ce frig! - când respir îmi vine să tușesc de rece ce e aerul. Precipitare câtre troleibuz, l-am ratat, da' mai bine întârzii decât să cad pe gheață. Aștept, vine altul, arhiplin, ei, asta e, azi nu citesc finalul cărții. Traseul obișnuit, troleibuz-tramvai-troleibuz, iar pe drumeagul printre nămeți înghețați și mațini în mers pe ulița îngustă mă gândeam că, la cum țopăiam pe-acolo eram ca o păpușă stricată, care dă din mâini și picioare aiurea, gata-gata să cadă. Am ajuns, ia să văd cum e cafeaua asta grecească luată aseară din megaimage, mda, cam nașpa, are aroma aia care mie nu-mi place, parcă arsă, în fine, lasă că merge. Muncă, modificări peste modificări, agitație, la ora 1 gata, hai la evenimentul cu copiii. La o școală din Crângași, în sala de sport, copilașii de la cent...

aberatii - iluzia unei insule

"iluzia unei insule". Am reascultat de curand cantecul asta al lui Vali Sterian... E sinistru, macabru, cum vrei sa-i spui, dar imi place... mult... nu stiu de ce... "http://www.radio3net.ro/artisti.php?str=iluzia+unei+insule&mode=piesa&cx=search#p_player116" ... "... Nu-ti face probleme, e mijlocul verii/ E mijlocul iernii, ciudata poveste / Iar cand vei urca e-n zadar sa te sperii / Trasura ca moarta parandu-ti ca este... / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600 / Zadarnic te sperii ca ninge mereu / Ca strajile drumului fumega mute / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600..." Cam ciudat pentru o optimista (dar oare chiar sunt o optimista? hmmm... mai degraba realista...) sa guste cantece/poezii asa de triste.. Si totusi, tare-mi place... Dar cred ca daca as fi citit inainte poezia, fara sa ascult inainte cantecul, nu mi-ar fi placut... Dar ce ar fi binele fara rau, bucuria fara tristete, optimismul fara pesimism,...