BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

miercuri, 18 decembrie 2013

Țara lui Papură Vodă

Asta cu Papură Vodă se bazează pe ceva istoric, culmea! Mai multe aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_Craiovei#1735-1770_.C8.9Aara_lui_Papur.C4.83_Vod.C4.83
Mă întreb cum o să se numească epoca actuală în istorie, peste vreo sută-două de ani. Pentru mine e tot un soi de țara lui Papură. Legi fărădelege, democrație doar în sensul periorativ al cuvântului, capitalism socialist, hoție de stat...

Mă gândeam la un moment dat, în timp ce citeam Lacunarele lui Conu, unde vorbea într-un fragment despre în ce hal s-a ajuns în zilele noastre... oare chiar așa e? sau doar așa resimțim noi, părtinitor, că doar alte vremuri n-am trăit, în afară de astea?! Oare pe vremea Imperiului x sau Y era mai bine? Oamenii or fi dus-o mai bine? Să fi avut valori mai înalte? Parcă, dacă mă gândesc mai bine, parcă nu. Adică marea majoritate, masa, era la fel, doar că ghidată de alte legi, alte cutume... dar în esență la fel. Sau nu? E tare greu de spus. Poate tineretul studios să fi fost animat de valori mai înalte, cum au fost, să zicem, pașoptiștii. Mă rog, cred că mă bag pe un teritoriu ce nu-mi este suficient de bine cunoscut, mai ales că istoria e diferită, în funcție de cine o scrie. Din perspectiva asta cică e tare distractiv să citești despre luptele noastre cu turcii în interpretarea turcilor. Ce învață ei la școală despre asta.
Alunecând pe toboganul gândirii, poate și ca să-mi autojustific lipsa de acțiune, mă gândeam la protestele de la noi, astea actuale. Elena s-a dus duminica asta. Eu am zis că nu, deși chiar aș vrea să-i văd în pușcărie pe toți politicienii corupți, tot parlamentul & the gang. Dar chiar nu văd cum. Desigur, într-o țară democratică, după scandalul cu legea supraimunității ar fi trebuit să-și dea toți demisia. Da' ce, doar nu-s proști să dea drumul ciolanului. Dar știm bine că la noi democrația e doar o vorbă care ți se aruncă în față când nu mai ești de acord cu ce se întâmplă. Și atunci? Cum dai jos scroafa din pod? Acu-i atunci. Votam să dam jos scroafa, dar scroafa e scroafă și nu știe să vorbească românește și nici nu e proastă să plece. Partea nașpa e că cu scroafa e simplu, cu clasa politică e mai greu. Că n-ai cu ce-o schimba. Că toți sunt la fel, corupți și/sau coruptibili.
Într-o vreme mă gândeam că poate unii, priviți actualmente ca niște paria, ar putea fi ceva. Dar nu. Oamenii sunt oameni, toți au, toți avem lipsuri... Diferența, e, cred, că unii ajung să și le conștientizeze și să se chinuie să le remedieze ușor-ușor. Păcat că prea puțini.0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails