BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

vineri, 15 aprilie 2011

"Poliester bio"

BIO- Element de compunere cu sensul „(referitor la) viață”, care servește la formarea de substantive și adjective. [Pr.: bi-o] – Din fr. bio- (Sursa: DEX '98)
POLIESTÉR, poliesteri, s. m. Produs chimic macromolecular format din numeroase molecule de ester. [Pr.: -li-es-] – Din fr. polyester. (Sursa: DEX '98)

În ultima vreme, termenul "bio" atașat unui produs este folosit pentru a indica faptul că respectivul produs este rezultatul agriculturii organice, fără modificări genetice, fără adaosuri chimice de sinteză. Bio a înlocult "natural" deoarece acest termen a fost folosit abuziv și în mod mincinos de către industrii (alimentară, chimică, farmaceutică, cosmetică, textilă etc), care au susținut că produsele lor sunt "naturale" deși elementul "natural" din compoziția lor era în proporție infimă sau lipsea cu desăvârșire. Și atunci, cei care aveau produse cu adevărat naturale au căutat alt termen - și au ales "bio", "organic", "ecologic".

Azi, așteptând metroul spre serviciu, pe unul din monitoarele pe care se proiectau diverse reclame citesc: "H&M lansează noua colecție de haine ecologice" și apoi, în următorul cadru, apar informațiile suplimentare, pe un fundal verde: "Conscious Collection" și mai jos: "haine din bumbac bio, din in bio și POLIESTER BIO"
Bio si poliester sunt doi termeni incompatibili - părerea mea.

Căutând informații despre această aberație, aflu de aici că "poliesterul bio" e de fapt poliester RECICLAT. De unde rezultă că de fapt persoana/persoanele care au compus mesajul publicitar sunt varză când e vorba de sensul cuvintelor.
Oricum, cu siguranță că hainele din poliesterul reciclat nu vor fi mai ieftine, ci eventual mai scumpe decât altele, la fel și toate celelalte țoale eco. Doar așa, pentru ca omu' cu bani și simț ecologic (ăla care stinge becurile la ora pământului dar în rest face risipă...) trebuie să se simtă bine dând banul greu pentru a susține... ecologia. Că de fapt banii ăia se duc la oricine altcineva decât la bietul producător care ar trebui susținut...

2 comentarii:

Ralitsa spunea...

foarte tare jurnal Liuba! Bravo! :)))

Anonim spunea...

hai că asta m-a dat pe spate... poliester bio... mâine-poimâine vom afla și de plasticele bio și de OMG-urile bio și de mai știu eu ce alte aberații bio-tizate. Că de, minciuna, pardon, reclama vinde mizeria!

Related Posts with Thumbnails