
Dupa mai bine de-un an (daca nu mai mult), am ajuns si eu la un film la cinema, undeva intre Craciun si Anul nou. A fost Avatar, la CinemaPro. 3D. Fiind un film la care se face multa reclama si se asteapta un mare succes la incasari, am plecat de-acasa cu imima stransa, in ideea ca e foarte posibil sa fie o porcarie (nu-mi plac chestiile ”in trend”, ”la moda”, ”de succes”). Dar... Animatie reusita, efecte care-ti iau ochii, muzica ok, scenariu relativ interesant (desi preia si amesteca n sabloane arhifolosite si arhicunoscute), bineinteles cu final fericit, doar e film de hollywood. Personal am luat-o ca pe-o poveste sf cu trimiteri catre lumea actuala, adica un soi de fabula. Per total, mi-a placut.
Mi s-a parut insa interesant ca acest film a starnit controverse puternice, unii apreciindu-l, altii blamandu-l pentru ca ar fi malefic (principiile care guverneaza Pandora ar fi comuniunea cu natura, planeta-suflet colectiv etc), manifest new age, propaganda anti-crestina, propaganda a noii ordini mondiale,discurs megalomaniac samd.
Este un film despre care se vorbeste. Chit ca place sau nu, daca e controversat, inseamna ca e ceva de vazut si comentat. Fiecare il priveste prin prisma propriilor conceptii, perceptii, valori, sensibilitati, cunostinte si interpretari.
Citind argumentarile altora, care l-au interpretat mult diferit fatza de mine, mi-am pus intrebarea: oare e bine sa luam lucrurile asa cum le percepem la prima mana, sau o fi mai bine sa le trecem printr-un pat al lui procust, asa incat sa le fortzam sa se potrivesca in mozaicul mintii noastre? sau mai buna o fi calea de mijloc?
Daca l-ati vazut, voi cum l-ati perceput?
AVATÁR, avataruri, s.n. (În unele concepții religioase) = Reîncarnare succesivă a unei ființe. ♦ (Fig.) Transformare neprevăzută (și chinuitoare) care intervine în evoluția unei ființe sau a unui lucru. – Din fr. avatar. (DEX '98)
sursa fotografiei: http://www.flickr.com/photos/officialavatarmovie/4054081733/
Comentarii