BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

miercuri, 6 ianuarie 2010

Avatar


Dupa mai bine de-un an (daca nu mai mult), am ajuns si eu la un film la cinema, undeva intre Craciun si Anul nou. A fost Avatar, la CinemaPro. 3D. Fiind un film la care se face multa reclama si se asteapta un mare succes la incasari, am plecat de-acasa cu imima stransa, in ideea ca e foarte posibil sa fie o porcarie (nu-mi plac chestiile ”in trend”, ”la moda”, ”de succes”). Dar... Animatie reusita, efecte care-ti iau ochii, muzica ok, scenariu relativ interesant (desi preia si amesteca n sabloane arhifolosite si arhicunoscute), bineinteles cu final fericit, doar e film de hollywood. Personal am luat-o ca pe-o poveste sf cu trimiteri catre lumea actuala, adica un soi de fabula. Per total, mi-a placut.

Mi s-a parut insa interesant ca acest film a starnit controverse puternice, unii apreciindu-l, altii blamandu-l pentru ca ar fi malefic (principiile care guverneaza Pandora ar fi comuniunea cu natura, planeta-suflet colectiv etc), manifest new age, propaganda anti-crestina, propaganda a noii ordini mondiale,discurs megalomaniac samd.
Este un film despre care se vorbeste. Chit ca place sau nu, daca e controversat, inseamna ca e ceva de vazut si comentat. Fiecare il priveste prin prisma propriilor conceptii, perceptii, valori, sensibilitati, cunostinte si interpretari.
Citind argumentarile altora, care l-au interpretat mult diferit fatza de mine, mi-am pus intrebarea: oare e bine sa luam lucrurile asa cum le percepem la prima mana, sau o fi mai bine sa le trecem printr-un pat al lui procust, asa incat sa le fortzam sa se potrivesca in mozaicul mintii noastre? sau mai buna o fi calea de mijloc?
Daca l-ati vazut, voi cum l-ati perceput?

AVATÁR, avataruri, s.n. (În unele concepții religioase) = Reîncarnare succesivă a unei ființe. ♦ (Fig.) Transformare neprevăzută (și chinuitoare) care intervine în evoluția unei ființe sau a unui lucru. – Din fr. avatar. (DEX '98)

sursa fotografiei: http://www.flickr.com/photos/officialavatarmovie/4054081733/

4 comentarii:

Ralitsa spunea...

De sarbatori am vazut si eu acest film, 3D, nici nu m-as fi dus sa-l vad, stiind ca face parte din categoria SF (nu-mi place acest gen de filme),dar mediatizarea lui m-a facut curioasa. Concluzia mea coincide perfect cu a ta - mi-a placut filmul mult, realizarea lui, efectele care predomina...iti iau ochii, este incitant, insa scenariul banal, dar haide sa privim partea pozitiva, dintr-un scenariu banal s-a produs un film mai mult decat interesant:)))Cat despre maleficul...daca cautam asta, il putem gasi oriunde, inclusiv cum se sustine decatre unii care au facut studii asupra codurilor de bara care se gaseste pe fiecare produs cumparat, ei sustin ca acel cod este o succesiune de liniute intr-o anumita ordine din care rezulta numarul 6, care apare de 3 ori la fiecare cod de bara, numarul 6,fiind numarul diavolului. Si acum ce sa facem, sa nu mai cumparam? Eu ii las pe ceilalti sa caute ce vor si unde vor si imi continui modul simplu de a privi - Domne, eu caut frumusetea inclusiv acolo unde ea este foarte greu de vazut, vezi, cat optimism sau...imi arunc singura praf in ochi.Asta ramane de vazut.

Anonim spunea...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

liuba grecea spunea...

Ralitsa, multumesc pentru raspuns.

liuba grecea spunea...

Anonim, multumesc frumos pentru apreciere si incurajari. Nu raspund in engleza pentru ca engleza mea de balta are cam multe lacune... In ceea ce priveste evolutia articolelor mele... Mie nu mi se par nici mai bune, nici mai rele... ele au fost, sunt si cred ca vor fi in continuare fragmente de viata, de ganduri si de trairi personale. Un mozaic format din piese foarte diferite, care capata sens impreuna.

Related Posts with Thumbnails