BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

joi, 28 mai 2009

drobul de sare


stiti povestea cu dobul de sare?

“A fost odată, când a fost, că, dacă n-ar fi fost, nu s-ar povesti.

Noi nu suntem de pe când poveştile, ci suntem mai dincoace cu vro două-trei zile, de pe când se potcovea purecele cu nouăzeci şi nouă de ocă de fer la un picior şi tot i se părea că-i uşor.

Cică era odată un om însurat, şi omul acela trăia la un loc cu soacră-sa. Nevasta lui, care avea copil de ţâţă, era cam proastă; dar şi soacră-sa nu era tocmai hâtră.

Întru una din zile, omul nostru iese de-acasă după trebi, ca fiecare om. Nevasta lui, după ce-şi scăldă copilul, îl înfăşă şi-i dete ţâţă, îl puse în albie lângă sobă, căci era iarnă; apoi îl legănă şi-l dezmerdă, până ce-l adormi. După ce-l adormi, stătu ea puţin pe gânduri ş-apoi începu a se boci cât îi lua gura: "Aulio! copilaşul meu, copilaşul meu!"

Mama ei, care torcea după horn, cuprinsă de spaimă, zvârli fusul din mână şi furca din brâu cât colo şi, sărind fără sine, o întrebă cu spaimă:

— Ce ai, draga mamei, ce-ţi este?!
— Mamă, mamă! Copilul meu are să moară!
— Când şi cum?
— Iată cum. Vezi drobul cel de sare pe horn?
— Îl văd. Şi?
— De s-a sui mâţa, are să-l trântească drept în capul copilului şi să mi-l omoare!
— Vai de mine şi de mine, că bine zici, fata mea; se vede că i s-au sfârşit mititelului zilele!

Şi, cu ochii pironiţi în drobul de sare de pe horn şi cu mânile încleştate, de parcă le legase cineva, începură a-l boci amândouă, ca nişte smintite, de clocotea casa. Pe când se sluţeau ele, cum vă spun, numai iaca şi tatăl copilului intră pe uşă, flămând şi năcăjit ca vai de el.

— Ce este ? Ce v-au găsit, nebunelor?

Atunci ele, viindu-şi puţin în sine, începură a-şi şterge lacrămile şi a-i povesti cu mare jale despre întâmplarea neîntâmplată.“ .... (Ion Creanga, Prostia omeneasca)

Cam asa sta treaba cu drobul de sare...
Nu-s’ de ce, dar parca isteriile pe care le popaga mass media sunt cam tot asa... ca vine vaca nebuna, gripa aviara, porcina, cutremurul, anul 2012 si cate si mai cate... si vom muri cu totii.

Pai da, om muri cu totii, adica fiecare in parte, candva, ca doar viatza e o boala, mortala (cu rata de mortalitate 100%), transmisibila pe cale sexuala... (asta nu stiu cui ii apartine, dar am auzit-o intr-o piesa cu Horatiu Malaele).

Update: Alertele din ultimi ani: vaca nebuna, gripa aviara, gripa porcina... asta asa, ca in perioada respectiva sa creasca vanzarile la alimentele "ne-periculoase"... echitabil, pe rand, ca sa nu se supere nimeni... hai sa ghicim ce urmeaza? pestele gripat? graul nebun? fructele isterice? legumele racite?

0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails