Treceți la conținutul principal

Tot

 Zburam cu avionul. Decolasem dintr-un aeroport cu soare la apus și un voal subțirel de nori. Avionul se înălța repede.

Am ajuns deasupra voalului de nori. O formă fluidă, ca o ceață peste care s-a așternut un voal transparent, mai ondulat sau mai încrețit ici-colo. Soarele strălucea puternic în dreapta. Brusc parcă s-a stârnit o furtună deasupra voalului, destrămându-i suprafață lină. Ceva ca o ceață, ca o mini furtună de zăpadă care spulberă zăpada de pe jos ridicând-o mult în sus a voalat strălucirea, fără a o întunecă. Soarele în furtuna asta de nor căpătase un fel de halou. Priveam fascinată schimbările rapide ale peisajului ca de pe altă planetă.

Avionul continua urcarea și într-un minut am depășit zona cu "furtună de zăpadă". De deasupra era tot ca un voal încrețit, mai consistent ca primul. Forme fantastice, un relief bizar. Ca niște dune văzute de sus, foarte diferite unele de altele. Soarele strălucea intens, fără nici un obstacol, fără halou, fără furtuni. Dedesubt, suprafața norilor, denivelată și "linsă" se ondula domol. Lumina soarelui, în drumul lui spre apus, era aurie, poleind totul, cerul albastru, norii, avionul, hubloul.

Zborul a fost scurt, așa că perioada aurie și liniștită a durat puțin. La un moment dat am simțit că parcă s-a schimbat ceva în poziția avionului, apoi a venit anunțul că în 15 minute aterizăm.

În scurt timp am pătruns din nou în stratul de dintre cele două "voaluri". Aici nu era "furtună de zăpadă" era relativ liniște. Știam că dedesubt, sub ultimul strat de nori, mai gros aici, ploua.

Și totuși, deasupra a două straturi (blaturi) de nori și a unui spațiu-tampon între ele (crema) era soarele. Un soare puternic, strălucitor. Chiar dacă jos ploua toată ziua și nimeni nu văzuse o rază de soare... Soarele exista. Era la locul lui și își făcea treaba. Da, chiar dacă nu se văd, sunt lucruri care există oricum. La fel ca soarele.

E greu să te bucuri de soare atunci când nu îl vezi, e ușor să te simți mai abătut sau posac. Dar asta nu are nicio legătură cu realitatea. Pentru că soarele există întotdeauna. Dacă n-ar mai exista, n-am mai exista nici noi, toate aceste forme ce viață care populăm spațiul ăsta. Oameni, păsări, animale, pești, viruși, microorganisme... Toți suntem legați unii de alții în fel și chip. Depindem unii de alții. Viața mea e rezultatul fericit al cooperării multor elemente, însuflețite sau nu. Faptul că, de exemplu, un mic microorganism nu a decis că e cazul să ies din scenă mă face să fiu în viață. 


Și cumva m-a lovit ideea legăturii dintre noi toți și toate.

Eram într-un avion. Îmi puneam viața în mâinile unui om pe care nu-l cunosc. Mă bazam pe priceperea lui de a pilota avionul și de a ateriza în siguranță. Așa făceam cu toții. Și având încredere în priceperea altuia, care s-a specializat în ceva, așa am progresat, noi, oamenii, omenirea ca entitate. Pentru că nimeni nu poate să le facă pe toate de unul singur. Pentru că avem nevoie să ne completăm ca să facem lucruri mai complexe. Ca să facem mai mult decât pot face oricare alte forme de viață pe care le știm. Cooperând.

Sigur, cu limitările existente date de individualismul pe care-l avem încă. Cum ar fi să avem acces la o conștiință colectivă, unde să fie concomitent toate cunoștințele, experiențele și trăirile tuturor? Să nu mai fim condamnați să facem iar și iar aceleași greșeli pe care le-au făcut zeci de generații înainte? Să învățăm toți din greșeala oricăruia, ca și cum ar fi a noastră? Să putem construi bazat pe cunoștințele și experiențele tuturor? Mda, dar am pierde scumpa noastră individualitate egocentristă. Aia care ne face în același timp mândri și jenați de ceea ce suntem sau nu suntem în comparație cu ceilalți. Eu în opoziție cu tu și voi. (aici o să revin separat cu o chestie care mi-a trăznit prin minte cu o săptămână în urmă, la festivalul filmului cazah)

Cumva, imaginea asta cu straturile, norii, soarele mi-a rămas întipărită, am văzut-o importantă: depinde din ce perspectivă privești, din ce strat și cât de conștient ești de existența lor și de subiectivitatea locului de unde privești. Singura privire cuprinzătoare e să vezi tot "tortul", nu doar un strat sau altul... 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

O zi plină

Sună mobilul deșteptarea. Ochii mi se dezlipesc cu greu, aș mai dormi încă câteva ore... Sar din pat, gata, repede-repede, că azi sunt multe în program, n-am idee cum să o scot la capăt. Afară iar frig - și ce frig! - când respir îmi vine să tușesc de rece ce e aerul. Precipitare câtre troleibuz, l-am ratat, da' mai bine întârzii decât să cad pe gheață. Aștept, vine altul, arhiplin, ei, asta e, azi nu citesc finalul cărții. Traseul obișnuit, troleibuz-tramvai-troleibuz, iar pe drumeagul printre nămeți înghețați și mațini în mers pe ulița îngustă mă gândeam că, la cum țopăiam pe-acolo eram ca o păpușă stricată, care dă din mâini și picioare aiurea, gata-gata să cadă. Am ajuns, ia să văd cum e cafeaua asta grecească luată aseară din megaimage, mda, cam nașpa, are aroma aia care mie nu-mi place, parcă arsă, în fine, lasă că merge. Muncă, modificări peste modificări, agitație, la ora 1 gata, hai la evenimentul cu copiii. La o școală din Crângași, în sala de sport, copilașii de la cent...

aberatii - iluzia unei insule

"iluzia unei insule". Am reascultat de curand cantecul asta al lui Vali Sterian... E sinistru, macabru, cum vrei sa-i spui, dar imi place... mult... nu stiu de ce... "http://www.radio3net.ro/artisti.php?str=iluzia+unei+insule&mode=piesa&cx=search#p_player116" ... "... Nu-ti face probleme, e mijlocul verii/ E mijlocul iernii, ciudata poveste / Iar cand vei urca e-n zadar sa te sperii / Trasura ca moarta parandu-ti ca este... / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600 / Zadarnic te sperii ca ninge mereu / Ca strajile drumului fumega mute / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600..." Cam ciudat pentru o optimista (dar oare chiar sunt o optimista? hmmm... mai degraba realista...) sa guste cantece/poezii asa de triste.. Si totusi, tare-mi place... Dar cred ca daca as fi citit inainte poezia, fara sa ascult inainte cantecul, nu mi-ar fi placut... Dar ce ar fi binele fara rau, bucuria fara tristete, optimismul fara pesimism,...