Treceți la conținutul principal

Călătorie spre Maramureș

Pe 21 septembrie, cu noaptea-n cap, adică la 5:15, pe aripile taxiului, am ajund la punctul de întâlnire de la Izvor. Era imediat după „alarma” de furtună care s-a dovedit un fâs. Era cam răcorică, iar până să plecăm a început să și picure. Se pare că au fost unii care s-au speriat de alertele meteo și au renunțat.
Autocarul a ajuns mai târziu, pe la 5:30 (dacă știam nu mai luam taxiul și veneam cu metroul, dar na, nu poți ști niciodată cum e). Nu era nicio figură cunoscută, doar parcă ceva vag, din vedere. Așa cum era figura colegei de bancă - Denisa - pe care s-a dovedit că o știam din vedere de prin excursiile cu Terra (și ea pe mine).
În cele din urmă a sosit și autocarul, ne-am suit, am pornit. Ziua avea următorul plan de mers: Ploiești, Brașov, Sighișoara, Ungheni (unde am luat masa la un mare împinge tava, Darina se numea), Târgu Mureș, Bistrița, Năsăud, Moisei, Borșa.
A fost lung drumul. Dar și interesant. Am prins niște nori luminați de soare și petice albastre de cer de toată frumusețea. Iar la Ungheni, unde am făcut popasul pentru masa de prânz, am putut să și fotografiem cerul.


Acest restaurant pe sistem autoservire avea mâncare ieftină și bună. Iar după masă am văzut că avea în spate diverse acareturi: un iaz, niște țarcuri unde am descoperit niște căpriori și niște ponei și parcă și niște păsăreturi.
Apoi ne-am urcat iar în autocar și iar am meeers până la intrarea în Maramureș, unde iar am făcut o oprire scurtă, la un popas în stil rustic maramureșan.

Apoi am pornit mai departe spre Borșa. Am mers prin orășele, sate, comune - și peste tot m-a uimit abundența de viloaie și de șantiere de construcții și de depozite de materiale de construcții. S-a dus pe apa sâmbetei imaginea mea despre Maramureș.
În cele din urmă am sosit în Borșa. Am mai prins un pic de lumină cât să ieșim puțin prin oraș înainte de masa de seară, să o luăm puțin pe-un drumeag ce pornea la dreapta și urca printre dealuri.





 Am găsit chiar și un mic monument al eroilor. Am mai urcat un pic, dar s-au înmulțit lătrăturile și câinii , s-au rarefiat casele și ființele umane, așa că nu ne-am avântat mai departe ci ne-am întirs la șosea continuând până spre minimarketurile de unde urma să ne luăm apă și care ce mai dorea.

 Fix vis-a-vis de supermarketul de unde ne-am luat apă era un alt magazinaș-bar, unde mi-au plăcut cei trei bătrânei ce stăteau la bere sub îndemnul reclamei de coca-cola „Deschide și savurează fericirea”.
Mai aveam timp doar de întors la cazare, să ne lăsăm achizițiile și să coborâm la cină.
Cina a fost bună, consistentă și extrem de binevenită, cu supă, friptură și desert. Am stat la palavre până mai târzior... alții și-au continuat seara și la un joc de ping-pong sau biliard - exista o sală amenajată în acest sens la subsol.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş