Treceți la conținutul principal

Fiecare om e o poveste

Văliug. Stăteam în zona verde cu platan de lângă biserica veche, așteptând să înceapă concertul de jazz. Valul de căldură ce stagna peste România se simțea din plin și aici, soarele ardea, oamenii se înghesuiau în locurile cu umbră. O doamnă cu părul alb, tuns scurt se apropie de noi venind pe portița dinspre școală. "Vreți să vedeți un muzeu, aici în Văliug?". Ne privim, nedumeriți. "E vorba de casa mamei mele, a brodat toată viața, până în ultimele zile, era aproape oarbă și tot broda". 
Ami se uită spre mine: Ce zici? 
Da, să mergem, răspund.
O urmăm pe doamnă, care ne conduce spre intrarea în curtea școlii, apoi traversăm curtea spre o căsuța veche din lemn, văruită, integrată în curte. 
"Nu am amenajat nimic, casa e cum a rămas după ce s-au dus mama" 
După noi, auzind discuțiile, a mai venit o doamnă care aștepta și ea concertul.
"Am vrut să arăt oamenilor, ca la muzeu, lucrurile frumoase, tot ce a lucrat ea". "Dar nu v-ați gândit să le vindeți?" întreabă și doamna care se luase după noi. (recunosc, când ne-a zis de lucrurile brodate de mama dânser primul meu gând a fost că probabil e o ocazie să vândă ceva din ce lucrase mama dânsei). "Nu vând nimic" ne surprinde cu răspunsul ei doamna din Văliug "le păstrez ca amintire de la ea. Dar vreau să știe și lumea desprea ea și viața ei, să vadă ce lucruri frumoase a făcut".

Ne deschide. Într-adevăr, nu era amenajat, casa era ușor dărăpănată dar avea un farmec al ei. Se simțea răcoare, un pic de umezeală și un miros de casă veche de țară și de lucruri vechi. La intrare, două ștergare albe brodate cu ață albastră reprezentau scene amuzante, cred că la moda în epocă, ușor amuzante sau moralizatoare. 
Intrăm în prima odaie, micuță, cu o sobă, probabil bucătărioara, locul unde se gătea și se mânca. Vreo două carpete brodate, cam în același stil cu celebrele carpete cu răpirea din serai, doar că cu alte subiecte, ceva cu multe flori și încă un ștergar alb cu broderie albastră. Pe un intrând al sobei diverse obiecte vechi.
Doamna ne cheamă în următoarea cameră. Aici era dormitorul, regatul mamei dânsei. În stânga ușii un dulap mare, gros, nu ușile care nu se puteau închide doldora fiind de lucrurile cusute și croșetate de mama doamnei. Apoi aproape de dulap, un pat mare, dublu, acoperit cu o cuvertură lucrată manual, iar deasupra ei, o cuvertură ornamentală, multicoloră, o adevărată operă de artă și muncă și răbdare - croșetată, cu flori croșetate în relief, ceva absolut minunat. După ce ne-am desprins cu greu privirile fermecate de cuvertură am observat și fețele de pernă decorative, brodate manual. 
Doamna ne povestea între timp despre mama ei, apoi despre tatăl ei, care a fost deportat în Siberia când s-au întors armele și au venit comuniștii la putere, și care s-au întors acasă pe jos, singur...
A mai adus vorba și de bunici, apoi a vorbit și de cum a fost și ea plecată în Germania dar s-a întors, pentru că ei, sașii, erau priviți ca niște corcituri și nu s-a simțit bine acolo... Că a avut un atac cerebral, și un al doilea în timp ce era deja în spital, sub tratament pentru primul.... Și că doctorii i-au spus că probabil a avut o copilărie foarte fericită de vreme ce s-a recuperat complet după așa ceva...

*
Amintindu-mi cât de mult și-a dorit doamna să ne ducă să vedem și să apreciem munca mamei sale, cumva mi s-a limpezit o idee în minte: 
fiecare om are o viață, o poveste și își dorește s-o transmită, să fie auzită, să fie luat în seamă, ca ceea ce e important pentru sine să devină important și pentru alții. Să lase în urmă ceva, o poveste, o amintire...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

O zi plină

Sună mobilul deșteptarea. Ochii mi se dezlipesc cu greu, aș mai dormi încă câteva ore... Sar din pat, gata, repede-repede, că azi sunt multe în program, n-am idee cum să o scot la capăt. Afară iar frig - și ce frig! - când respir îmi vine să tușesc de rece ce e aerul. Precipitare câtre troleibuz, l-am ratat, da' mai bine întârzii decât să cad pe gheață. Aștept, vine altul, arhiplin, ei, asta e, azi nu citesc finalul cărții. Traseul obișnuit, troleibuz-tramvai-troleibuz, iar pe drumeagul printre nămeți înghețați și mațini în mers pe ulița îngustă mă gândeam că, la cum țopăiam pe-acolo eram ca o păpușă stricată, care dă din mâini și picioare aiurea, gata-gata să cadă. Am ajuns, ia să văd cum e cafeaua asta grecească luată aseară din megaimage, mda, cam nașpa, are aroma aia care mie nu-mi place, parcă arsă, în fine, lasă că merge. Muncă, modificări peste modificări, agitație, la ora 1 gata, hai la evenimentul cu copiii. La o școală din Crângași, în sala de sport, copilașii de la cent...

aberatii - iluzia unei insule

"iluzia unei insule". Am reascultat de curand cantecul asta al lui Vali Sterian... E sinistru, macabru, cum vrei sa-i spui, dar imi place... mult... nu stiu de ce... "http://www.radio3net.ro/artisti.php?str=iluzia+unei+insule&mode=piesa&cx=search#p_player116" ... "... Nu-ti face probleme, e mijlocul verii/ E mijlocul iernii, ciudata poveste / Iar cand vei urca e-n zadar sa te sperii / Trasura ca moarta parandu-ti ca este... / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600 / Zadarnic te sperii ca ninge mereu / Ca strajile drumului fumega mute / E numai iluzie, dincolo-s eu / Te-astept cu faclii 4600..." Cam ciudat pentru o optimista (dar oare chiar sunt o optimista? hmmm... mai degraba realista...) sa guste cantece/poezii asa de triste.. Si totusi, tare-mi place... Dar cred ca daca as fi citit inainte poezia, fara sa ascult inainte cantecul, nu mi-ar fi placut... Dar ce ar fi binele fara rau, bucuria fara tristete, optimismul fara pesimism,...