Treceți la conținutul principal

Lumi paralele

În virtutea înșiruirii de întâmplări, vinerea asta (8 martie) am ajuns la premiera unui film. La care dacă nu se înșiruiau lucrurile cumva, n-aș fi ajuns ever. Filmul "Amar". Un film documentar, unde regizoarea e o avocată, despre un caz de-al ei, real, pornind de la viața lui Amar - băiat bine, din mahalalele de pe lângă Obor, meseriaș într-ale furtului din buzunare. 
Pornind de la el, povestea se împletește cu a celorlalți din "brigadă" (Ștampilă,  Zorică, Jean Bossul, Mary Capace, Samir etc) și cu a familiilor lor și a lumii din care au venit și a celei în care au ajuns acum.

Am fost surprinsă în primul rând că am recunoscut locurile. Locul lor de baștină e la 5 minute de firma la care lucrez. Strada Episcop Radu, care, din ce spuneau ei, când erau ei copii ( după '89, cred) era plină de case dărăpănate în care locuiau familii sărace de țigani. Fără școală, făceau școala vieții - tagma lor era de hoți de buzunare. La tinerețe furau și se drogau. Au făcut cu toții ceva ani de pușcărie în România. Apoi au plecat la furat în Europa, unde le-a mers bine. Acum la 35+ ani, își puneau problema să se lase.

E un film documentar. Prin urmare, avem filmări de tot felul, momente de tot felul, monologuri, dialoguri, amintiri, interviuri, nuntă, înmormântare, parastas. Din toate astea reiese lumea și mentalitatea în care trăiesc oamenii de la două străzi distanță. Normalitatea lor este o altă lume față de normalitatea noastră. Cu regulile și moralitatea ei, cu dorințele și ispitele și bucuriile ei. 

Trec des pe străzile din cartier, cred că am trecut măcar de doua ori pe fiecare dintre străzile din perimetrul Eminescu - Moșilor  - Ștefan cel Mare - Dorobanți. Plus peste drum de Ștefan, partea spre Lacul Tei.

Am surprins în timp ba o poartă deschisă prin care se vedea o curte lungă, cu multe uși, cu rufe la uscat... ba o țiganca bătrână care ieșea să stea la soare și să facă câțiva pași cu cadru - dar pentru că nu avea cadru, cu un scaun pe post de cadru, iar peste un an deja cu o sacosă plină pe care abia o târa...  ba tot felul de gunoaie și vechituri (mereu altele) lăsate vraiște în fața aceleași case sau curți...  ba o mașină de poliție în fața unei anumite curți și lume adunată la bârfăpe stradă... ba, într-o zi o scenă cu o ființă firavă care stătea pe trotuar și altul îi făcea injecție în venă, aceeași zi pe altă stradă un țigan mărunt de stat dar bine înțolit cu haine sport colorate de firmă, vesel nevoie mare striga și prindea din urmă o țigancă în capot și un alt țigan și vorbea în gura mare ceva de plicuri și că costă atât iar alălalt îi zicea ceva că să nu îi prindă careva cu alea... ba, într-o seară, un tip înalt, slab și îmbracat a gagică dar țipator îmi cerea telefonul ca să dea un telefon... ba, vara, când e căldura sufocantă până noaptea târziu, pe străzi, în fața unor case sau curți, populația minoritară dinăuntru stă afară la aer cu mic cu mare, unii bând beri și spărgând semințe pe bordură, altele plimbând cărucioare sau stând și ele în grupulețe vorbind de de-ale lor și urmărind cu privirea copiii mai mari sau mai mici.

Văzând documentarul ăsta, am intrat și altfel în realitatea lor, am privit mai de aproape felul în care gândesc... și cumva în mintea mea s-au legat niște lucruri ce-mi păreau până acum paradoxale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş