Treceți la conținutul principal

Răbdare și încredere

Mi-am pierdut exercițiul de a scrie de câte ori îmi tuna și mă apucă pofta de a filosofa sau de a îmi pune în scris niște trăiri sau păreri sau doar să scriu în jurnal ce am mai făcut.

Poate voi relua, poate nu. 

Nu știu de ce, dar am impresia că sunt într-un moment de cumpănă. Viața se întâmplă, totul se schimbă. Acum ceea ce am construit fir cu fir de câțiva ani stă sub semnul schimbării nedorite și neașteptate. Nu îmi e prea clar ce cale voi alege, opiniile specialiștilor sunt diferite, și deciziile sunt la mine. Am doar nevoie să îmi ascult... ființa, inima, viața ca să fiu împăcată cu mine. Și nu e ușor. Mintea, rațiunea dau o soluție. Doar că... mi se pare că restul ființei nu e chiar de acord. Am nevoie sa mă distanțez și să privesc lucrurile ca pe un tablou.

*

Învăț, sau mă rog, îmi iese uneori, să am răbdare și mai ales încredere.
Ultima lecție a fost în excursia în Muntenegru și Kosovo. O lecție în două acte (poate mai multe, dar la restul am picat).
Prima a fost momentul în care s-au produs accidentul în grupul care cobora de pe vârf și m-a sunat Andrei. Eram în Muntenegru, parte din grup în jurul lacului Cerno Jezero, în apropiere de autocar, parte din grup pe munte, cu un om accidentat. Trebuia să anunț incidentul la salvamontul lor, ca să trimită o echipă. Andrei mi-a spus sa caut un ranger. Singurul pe care îl văzusem era lângă casuța unde se vindeau biletele de acces, și nu înțelegea mai deloc engleză. Am apelat la personalul restaurantului, care mai rupea ceva engleză, l-au chemat pe șeful de restaurant și cu ajutorul și traducerea lui am reușit să anunț incidentul, iar un pic mai târziu le-am trimis și localizarea pe hartă a zonei unde era persoana accidentată. 
Apoi au urmat ore lungi, după ce Andrei a decis să trimită jos spre noi restul grupului iar el să rămână acolo așteptând intervenția salvamontului. Estimarea lui inițială asupra orei la care urma să ajungă grupul a fost mult depășită, oamenii mai noi din grup erau stresați și agitați. Atunci a fost un moment de cumpănă. Să mă agit, să mă panichez, încercând să capăt control asupra unei situații care nu depindea nicicum de mine? Sau să îmi dau seama că Andrei a luat cea mai bună decizie și că cei ce coborau sunt în siguranță, să am încredere, răbdare și pur și simplu să aștept, chiar dacă nu mai aveam nici o veste și oamenii întârziau și se lăsa seara și parte din grup voia de la mine vești, estimări, explicații? În mod ciudat, am fost destul de liniștită. Am avut câteva momente în care mă gândeam să sun la ambasadă sau mai știu eu pe unde, dar mi-am dat seama că agitația nu ajută. Aveam doar nevoie de răbdare ca oamenii să ajungă și încredere că cei desemnați de Andrei îi vor aduce pe restul cu bine. Și că și Andrei se va descurca, și că salvatorii montani muntenegreni vor ajunge la ei. 
Am văzut elicopterul, a durat o eternitate până când a plecat hotărât (după zeci de ture prin căldarea de sub Bobotov Kuk) și atunci am fost convinsă că a preluat persoana accidentată. Peste vreo oră, timp în care tensiunea în grup creștea, au ajuns obosiți, însetați, prăfuiți și cei care coborâseră. Cu vestea că și Andrei cobora, după ce predase victima, împreună cu o fată din grup care avea pregătire medicală, și că erau la maxim o oră în urma lor.

A doua lecție a fost mult mai banală. Camera în care am fost cazată în Budva era la mansardă, avea aparat de aer condiționat care însă nu răcea. În prima noapte am suferit grav de căldură, am dormit cu geamurile deschise dar degeaba. Colega de cameră mă pistona să fac ceva. Dimineața am vorbit la recepție, fata a notat camera și problema. Am mai avut înainte de a pleca un drum în cameră și am găsit acolo un nene care butona telecomanda de aer, l-am salutat, am luat ce îmi trebuia și am plecat. Mai târziu, colegele de pe palier s-au întâlnit cu el când plecau din camera lor și le-a zis ceva de genul că e nevoie să schimbe complet aparatul. Am plecat în activitățile zilei și spre seară ne-am întors. Situația era neschimbată. Colega de cameră s-a cam enervat la gândul că mai dormim iar în aceleași condiții, și că mai sunt încă 4 nopți! Am mers la recepție, acum l-am găsit pe acel nene acolo. Nu din prima, am așteptat ceva până a apărut. Colega mă pistona să vorbesc eu, că ea nu se descurcă cu engleza. Am vorbit, omul a recunoscut că nu s-a rezolvat, mi-a spus că vorbise la telefon cu tehnicieni care îi promiseseră că vin azi, dar că nu sosiseră încă. În caz că nu vin până mâine, mi-a promis că ne schimbă camera. Am zis ok iar în timp ce urcam cele 5 etaje i-am tradus și colegei ce am vorbit. Ea s-a enervat iar, că de ce nu am bătut cu pumnul în masă să îmi dea altă cameră și gata, fără alte discuții. Ok, zic, eu am vorbit ce am vorbit, du-te tu și zi-i tu că mort-copt să ne dea altă cameră. M-am enervat și eu un pic că voia să mă facă să mă comport altfel decât sunt eu. Peste juma de oră apare colega, tot prin intermediul altcuiva din grup vorbise cu el că vrea altă cameră, omul i-a zis că întelege situația, dar că nu are până mâine nici o cameră liberă. După ce s-a calmat și ea i-am transmis și lui Andrei situația, ca să știe. Ziua următoare tot așa când plecam au venit meșterii, eram fericită că se rezolvă. N-am fost chiar așa, aparatul era defect, n-am mers să îi pună freon, deci era la fel. Obosite după o zi caniculară ne-am dus să îi batem obrazul. La recepție era închis, dar l-am găsit pe WhatsApp, n-a comentat nimic, ne-a dat altă cameră, care era super lux față de ce avuseserăm, cred că era și în altă categorie de preț, nu știu. 

Ca o concluzie personală, am încercat să nu judec oamenii, să am încredere că lucrurile se pot rezolva cu binișorul, fără presiuni și nervi. Și că uneori oamenii, dacă le dai ocazia, te ajută, dacă spui clar care e problema, sau exact care e ajutorul de care ai nevoie. Un pic de încredere, dar și fermitate. 
A, și faptul că, deși uneori cineva te stresează, e bine să înveți câte ceva de la acea persoană. Dacă nu insista atât colega, dacă eram singură în cameră, cred că aș fi dormit cele 5 nopți în căldura sufocantă de la mansardă, fără să mă gândesc că merit condiții de un anumit nivel, că e cazul să insist ca hotelul să găsească o rezolvare. Banal, dar nou pentru mine.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş