BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

luni, 7 februarie 2011

Roșia Montană, la 1880 de ani de atestare documentară


Săptămâna trecuta am primit un mesaj pe e-mail care suna asa:
"Salutare tuturor,

Ziua Roşiei Montane în Bucureşti începe cu Marşul Roşiei Montane, ce se va desfăşura de la ora 13:30 pe traseul Piaţa Roma (Lipscani) – Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Muzeul Ţăranului Român.

Evenimentul de la Clubul Ţăranului, aflat în incinta Muzeului Tăranului Român, începe la ora 16 cu o prezentare istorică, urmată de proiecţia documentarelor Rosia Montana - Noul Eldorado şi Alethea - Amintiri din viitorul Rosiei Montane. Urmează vernisajul expoziţiei Roşia Montană – Ieri şi Azi, cu fotografii de arhivă şi actuale. Spre seară, mare-concert-mare cu the dada si Partizan!

Vă aşteptăm duminică, 6 februarie, să spunem împreună La Mulţi Ani, Roşia Montană!"

Cum subiectul Roșia Montană mă interesează de ceva vreme, și concluzia pe care am tras-o despre ce se întâmplă acolo e că nu-i deloc bine, în ciuda imensei reclame pe care și-o face RMGC, am decis să participăm și noi la marș. Dacă astă-vară am ratat Fân Fest, (un proiect al diverselor ONG-uri de a înviora turismul din zona Roșiei Montana), am zis măcar acum să începem să facem ceva, în afară de-a da din gură pe bloguri...

Ne-am înființat la Piața Roma (capătul dinspre bulevard al Lipscaniului, unde-au mutat statuia Lupoaicei) la 13:30 trecute fix. Era ceva lume, mai puțină decât era necesar să atragă atenția mass-media, dar mai multă decât se așteptau organizatorii... Mult tineret, dar și câțiva oameni mai în vârstă. Atmosferă pașnică. Mulți polițiști și jandarmi primprejur. S-au împărțit ecusoane verzi cu inscripții despre aniversarea a 1880 de ani de la atestarea documentară a Alburnus Major (Roșia Montană). Alex a găsit pe-acolo niște băieți cu care se mai întâlnise la protestul din fața ministerului culturii de astă vară, când marele minister al culturii refuzase să înscrie Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Pe la ora 14 a apărut un nene organizator care-a vorbit la o portavoce de plastic lipita pe alocuri cu scotch și ne-a povestit despre parcursul marșului și manifestările ulterioare. S-au scos bannere cu/despre Roșia Montană, s-au făcut poze. S-a depus o coroană de flori la monumentul Lupoaicei, s-au spus câteva cuvinte despre descoperirea inscripției romane care atestă vechimea minelor de la Roșia Montană, apoi s-a pornit marșul. De la Lupoaică până la Universitate am avut voie să circulăm pe banda 1, după care numai pe trotuar. Oamenii întâlniți se uitau pătrat la noi, genul "ia uite și la tâmpiții ăștia", sau ne ignorau complet. Nimeni interesat.
În fine, am ajuns și la Muzeul Țăranului, unde s-a încheiat marșul, s-au făcut ultimele poze, s-a rostit un ultim discurs de mulțumire pentru participanți și-apoi s-au strâns pancartele. Din păcate aici m-am tirat și eu lăsândul acolo pe Alex, cu speranța că o să revin mai târziu, după ce ma întâlnesc cu maică-mea, și-o să stăm să vedem și proiecția de film, concertele, expoziția de fotografii. Dar cum cunoscuții lui nu erau genul să stea la manifestări d-astea, a plecat și el, și nici eu nu m-am mai dus.

Ei, și azi, de curiozitate, am zis că caut prin presă, să văd dacă a scris careva ceva, dacă a fost băgat în seamă evenimentul... Evident că nu prea. Nimeni n-are interes să prezinte faptul că există unii care nu cred că RMGC (Roșia Montana Gold Corporation) vrea binele oamenilor de la Roșia Montană sau al localității, ori că ar aduce vreun bine statului român. Și așa oamenii cred ce spune omniprezenta reclamă a celor de la Gabriel Resources despre RMGC, mai ales că au cumpărat o grămadă de personalități care să spună cât bine va aduce extragerea aurului de către RMGC statului, localității și oamenilor din zonă.

Asta denotă și comentariile pe marginea putinelor articole apărute despre eveniment.
În Adevărul a apărut o știre:

"Roşia Montană, aniversată în stradă

* Andreea Ofiţeru Duminică 6 feb 2011

Sute de oameni au ieşit ieri în stradă, în Bucureşti şi în alte 18 oraşe din ţară, pentru a sărbători prima atestare documentară a unei localităţi din România, Roşia Montană, în urmă cu 1880 de ani.

„Au venit aici mai ales studenţi de la facultăţile de ecologie, dar şi mulţi reprezentanti ai organizaţiilor neguvernamentale (ONG) care vor să păstrăm ceea ce ne-au transmis 100 de generaţii", a spus Dan Trifu, reprezentantul Coaliţiei de Mediu. El a precizat că 18 ONG-uri vor milita în acest an pentru includerea Roşia Montană în patrimoniul UNESCO. Alături de tineri au ieşit în stradă şi arhitecţi şi specialişti în patrimoniu, printre care Silvia Oostveen, vicepreşedinte al Asociaţiei Heritage, partener UNESCO. Ea le-a spus participanţilor că Roşia Montană e cea mai veche dovadă a colaborării dintre daci şi romani şi că acest lucru nu trebuie distrus. Ea promite lobby pe lângă UNESCO, astfel încât aşezarea să devină sit protejat de organizaţie.

Și comentariile:
___________________

Symplu06.Feb.11-21:58hs
Tampiti

Mihai06.Feb.11-22:43hs
@SYMPLU
Timpit esti tu. Poate ai - sau vei avea - copii pt care ti-ai dori o lume mai curata, fara poluare, in care sa-ti fie respectata natura si istoria neamului din care te tragi. Mai gandeste-te...Uita-te in oglinda si intreaba-te pe cine merita sa reprezinti in parerile tale...

Ryan07.Feb.11-01:05hs
stiu ca alegeti pentru selectie sint deosebit prin calitati

Anton07.Feb.11-08:07hs
Romanii au o pasiune pentru iesitul in strada, chiar si cand e vb de a salva o localitate. Nu stiu cum isi imagineaza ca fac acest lucru. Un mars e doar un mars, nu e actiune care sa aduca beneficii localitatii.

Marius07.Feb.11-08:10hs
Pai de ce nu au sarbatorit la Rosia peintre rosieni? E mai cool sa iesi in strada in Bucuresti. Are cine sa te vada.

Simplu07.Feb.11-08:38hs
Salut

ioana07.Feb.11-11:53hs
In loc sa caute sponsori pentru a sarbatori Ziua Rosiei Montane, mai bine ai strange bani sa ajute oamenii din localitate. E pacat ca tot ce fac aceste ONG-uri e doar de fatada.
__________________


Asta e realitatea. Nu știm și nici nu vrem să știm. Nu ne pasă. Și emitem concluzii bazate pe neștiința și nepăsarea noastră.

__________________

Alte articole din presă legate de eveniment (nu le dau pe cele care doar transmit comunicatul de presă ce anunța evenimentele legate de aniversare):

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/elena-udrea-pentru-rosia-montana-58145.html

http://www.adevarul.ro/locale/constanta/Ziua_Rosiei_Montane-sarabatorita_la_Constanta_in_Club_Doors_0_422357834.html
__________________

Iar pentru scepticii neinformați:

există mai multe acțiuni pentru ajutorarea roșienilor.
- prima este încercarea de includere a Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO, astfel încât vestigiile istorice să nu fie distruse. Sigur, asta nu e suficient, ar trebui alocați și bani de la Ministerul Turismului pentru dezvoltarea turistică a zonei și promovare.
- a doua - valorificare zonei prin turism. Acțiune la care putem contribui. Oricare dintre noi. Cum? Vizitând Roșia Montana. Aducând astfel bani prin turism direct roșienilor. Nu prin donații cu destinație obscură, greu de verificat.
Pentru informatii si detalii, exista un grup de discutii pe yahoo: VizitatiRosiaMontana@yahoogroups.com

Și, în final, un documentar cutremurător: Alethea. Din păcate, doar povestit, căci nu am găsit pe net documentarul în sine (căci pe cine interesează chestii d-astea neplăcute?), iar site-ul oficial nu mai funcționează (probabil a deranjat?).

3 comentarii:

un admirator spunea...

http://www.gandul.info/societatea/turismul-arma-in-razboiul-de-la-rosia-montana-3107805

http://www.evz.ro/detalii/stiri/turismul-la-rosia-montana-interzis-de-sapte-ani-885735.html

http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/Autoritatile_din_Rosia_Montana_si-au_taiat_singure_craca_turismului_0_322767858.html

http://think.hotnews.ro/turismul-in-rosia-montana.html

http://www.ecomagazin.ro/uioreanu-parlamentul-va-face-tot-posibilul-pentru-includerea-rosiei-montane-in-patrimoniul-unesco/

http://rosiamontana.org/categorii.shtml?cmd[297]=c-1-30358&cmd[292]=x-298-30421&x=30421&set[290]=selected-30358&set[297]=selected-30421

radiowhisper.com spunea...

Buna Seara!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

un apreciator al muzicii tiganesti traditionale spunea...

Nu stiu care mai e situatia acum cu Tamango, dar sper ca e inca in viata. Iti dau acest link pt. ca sunt curios ce parere ai si ce se va intampla mai incolo in acest sens:
http://morar.catavencu.ro/2009/01/21/tamango-are-nevoie-de-ajutor-cum-facem/

Related Posts with Thumbnails