Treceți la conținutul principal

Rodnei. Tăul Ştiol, Cascada Cailor, telescaunul şi stațiunea turistică Borşa

După trezirea de dimineață, cam cu ochii lipiți de somn (după nesomnul din toiul nopții pricinuit de spaimele lui Mitzi, care mi le transmisese şi mie după ce m-a trezit să mă întrebe dacă aud şi eu foşnete) ne-am moşmondit cu micul dejun conservator (pe bază de conserve şi lipii), ne-am zvântat corturile şi ne-am făcut rucsacii... şi, tot în jur de 10-11 as usual am pornit pe varianta de zi de relaxare: şaua Gărgălău, până la marcajul spre Ştiol, apoi coborâre spre Ştiol şi Cascada Cailor, de unde urma să coborâm cu telescaunul în stațiunea turistică Borşa.

Coborârea spre Tăul Ştiol a fost superbă, o potecă mergând domol prin afinişuri doldora de afine mari şi coapte. Versanți verzi, lacul sclipind undeva în vale, un râuleț susurând şi şerpuind pe fundul văii.

Ajunşi la nivelul lacului totul devenise o fâneață cu pante domoale. Aici revărsare de turişti, un grup de polonezi, un grup de copii, apoi multe familii. La un indicator am intrat în vorbă cu un cuplu care ne-au indicat pe unde s-o luăm ca să ajungem spre telescaun dar oricum ne-am lungit la vorbă, că erau simpatici.

Am pornit pe cărarea indicată, am mers ce-am mers prin soarele arzător... până foamea şi-a spus cuvântul şi ne-a făcut să punem "masa" pe păşune, la marginea unei cirezi de vaci. Am observat că şi vacile  sunt curioase, una mai tinerică tot trăgea spre noi, iarba era mai gustoasă pe lângă noi, se pare... noi o uşuiam, iar ea tot se învârtea şi iar venea pe altă parte lângă noi.

Am pus masă mare, am sacrificat conserve multe, stropite cu un strop de palincă şi unse cu bucățele de slană divină marca Baftă Man, totul mergând bine cu usturoi sau ceapă.

După ce am prins puteri ne-am continuat coborârea spre Cascada Cailor. Am dat de o răscruce cu indicatoare, aici parțial la ghici am luat-o la dreapta. Era populată din greu poteca, era un du-te vino incredibil, inclusiv de pantofari şi papucari. Deşi era destul de solicitantă.

Am mers ce-am mers, am ajuns la un drum asfaltat, de acolo am mai mers binişor până să ajungem la locul unde drumul se intersecta cu cel spre Cascada Cailor şi cu cel spre telescaun.

Pentru Cascada Cailor am avut iar de coborât şi urcat voiniceşte, în vreo 15-20 de minute am ajuns. Plin ochi de oameni, chiar dacă era miercuri la ora 3.
Am făcut câteva poze şi am mers înapoi. Ne-am recuperat rucsacii şi am purces spre telescaun, dede deja se vorbise că avem nevoie de ajutor la îmbarcat şi debarcat pentru rucsaci.

Ne-am aruncat un om şi un rucsac pe cele două locuri ale telescaunului. Am călătorit ceva, e destul de lung traseul.

Ajunşi la finish a început aventura găsirii unui mijloc de transport spre Pasul Rotunda - ori microbuz ceva ca să mergem toți, ori un taxi şi să meargă şoferii. După multe încercări a fost ok ultima variantă. Şoferii au ajuns la Cabana Croitor, la maşini, şi au venit sa ne recupereze de la o pizzerie de acolo din stațiunea turistică Borşa.

Am ajuns la cabană, unde situația era uşor confuză. Era închiriată de o tabără de astronomie şi nu era niciun cabanier. Într-un târziu am dat la telefon de cabanier, am căpătat permisiunea să campăm în anexă şi corturi, cu mențiunea să nu folosim lumină albă noaptea ca să nu perturbăm observațiile astronomice ale oamenilor.

A fost amuzant, cu ditamai tunul de lunetă - că na, aşa arăta... şi cu drumurile orbecăite prin curte spre budă în toiul nopții, cu grijă să nu dai peste astronomii care stăteau de-o parte şi şopocăiau de d-ale lor cu stele constelații etc.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş