Treceți la conținutul principal

Făgărașul și Capra (șaua, iezerul, lacul și cabana)


Din dor de Făgăraș am vrut să merg în excursia asta de pe 19 august, unde plecam de la Bâlea, urcam în șaua Capra, apoi pe vf. Iezerul Caprei, coborând apoi la lacul Capra, apoi urcând la Fereastra Zmeilor, de unde urma să coborâm la cabana Capra.


Am plecat pe prognoză nefavorabilă, cu 40% șanse de ploaie de la ora 14. Planul a fost să plecîm cu jumătate de oră mai devreme din bucurești, ca să apucăm să facem cât mai mult din traseu până să vină ploaia. Toți eram echipați de ploaie, cu pelerine, pantaloni impermeabil, fiecare cu ce avea în dotare...


De la Bâlea am plecat pe aripi de nor, am urcat pieptiș șaua Caprei. Mă minunam cât de uşor îmi părea urcuşul de data asta față de expediția de acum... trei (sau patru?!) ani când eram cu rucsacii de 20 kg în spinare, porniți să facem creasta... De sus, din șa, Bâlea se vedea minunat. După regruparea din șa am pornit voinicește pe Iezerul Caprei, care ne-a rezervat o minunată surpriză - ajunși acolo, soarele a ieșit din nori. A luminat rând pe rând văile din jur, spre Bâlea se vedea superb... Doar de vârfuri norii se țineau cu ghearele.



După această surpriză minunată am pornit să coborâm, Andrei ne arătase ca mai departe era nor de ploaie... 

Pe coborâre s-au închis iar cerurile sub pătura de nori. Aproape de şa am simțit că începuse să picure fin, doar un pic mai mult ca o ceață.

Ne-am aşteptat o vreme în şa, apoi am pornit mai departe spre lacul Capra. Pe mal ar fi trebuit să poposim pentru o pauză de masă. Deja norii stăpâneau cerul în întregime iar lumina prevestea ploaie sau furtună. Am admirat lacul Capra şi de jos, de pe mal, cum reflecta mai tulbure amenințarea norilor.

Şi ploaia care până atunci doar ne dezmierdase a pornit mai hotărâtă. Într-o clipă de inspirație mi-am tras pe mine suprapantalonii impermeabili şi am pus husa pe rucsac. Pelerina am pus-o la îndemână, în caz că ploaia devine torențială. Şi da, in 5 minute a pornit ca un şuvoi. Numai ce ne ambalaserăm că jvum! a pornit duşul universal peste căldarea cu lacul Capra. Eram pe la monument. Luciul apei era ciuruit, iar la scurt timp a început să cadă grindină, iar pe lac apa fierbea, nu ştiai dacă grindina cădea în sau sărea din apă.
La momentul ăsta a devenit clar că Fereastra Zmeilor a ieşit din program, aşa că am pornit pe drumul de coborâre spre cabana Capra.
În jumătate de oră ploaia a slăbit, apoi s-a oprit. Noi am coborât vreme de trei ore (habar n-aveam că e aşa lungă coborârea).
Cărarea ne purta mai prin grohotiş, mai pe potecă, şi tot drumul ne-au însoțit tufele de afin, de merişor şi rododendronul trecut. Şi pe ici pe colo am zărit garofița pietrei craiului ce migrase în Făgăraş.

Am ajuns în fine la autocar când... ploaia 2.0 reloaded a pornit cu furie. Mai şi tuna. Ne-am ambalat din nou ca să ajungem la cabană, era ceva distanță, şi am intrat la Cabana Capra pentru o ciorbă caldă. Un final binemeritat. Eu am binemeritat o bere, şi se pare că am ales bine, cine şi-a luat ciorbă s-a plâns că era prea grasă şi a pucat greu...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş