Treceți la conținutul principal

Bunicu'

Mă gândeam la un moment dat să scriu povestea vieții acestui bunic al meu destul de aventuros, care a trăit din plin de toate. A venit și clipa asta.

S-a născut într-un sat sărac din Moldova, iar cel mai apropiată localitate mai mare era Târgu Bujor. Au fost 12 sau 13 copii, cum era pe vremea aceea. Câțiva au murit de mici, n-am reținut câți au ajuns adulți, dar tor erau 7-8, pe-acolo. Cred că era aproape de un râu mare satul, că avea multe povești cu scăldatul în râu, cu înecați, fel de fel.

Când s-a făcut mai mare, a fost dat ucenic la un cizmar mai la oraș. (Galați?) Și se pare că i-a plăcut, a deprins meserie și devenise bun, conștiincios fiind. Doar că adolescent fiind și vremurile grele, la oraș a dat de clasa muncitoare și de activitatea subversivă comunistă. Desigur că, băiat sărac și care a dus mereu o viață grea, a fost fascinat de teoria generoasă a comunismului. De ce să nu aibă toată lumea cele necesare? De ce să nu fie egalitate? S-a alăturat mișcării ilegalitate, tipăreau manifeste, le împrăștiau, participa la greve și proteste. Cred că nu mai era cizmar la vremea aceea, probabil lucra într-o fabrică. (Eh, câte nu l-aș întreba acum!)

A fost prins o dată de Siguranță, bătut, a stat prin pușcărie o vreme apoi i-au dat drumul, că era prima abatere. S-a întors la muncă, dar nu s-a lăsat de ce credea el că e bine. Se pare că era un activist destul de cunoscut în lumea asta a ilegaliștilor (judecând după câte medalii și decorații am găsit prin dulapul din camera lui după ce a murit).

A fost iar prins. Deja recidivist, n-au mai fost îngăduitori. Cred că era și în perioada când se ascuțise "lupta de clasă" și totul devenea mai radical, inclusiv pedepsele. A ajuns iar la pușcărie. A fost mutat prin mai multe, iar la Jilava, în condiții de umezeală și carceră și cine mai știe ce s-a îmbolnăvit (el era un țăran sănătos, i-a luat mult să se îmbolnăvească, alți colegi mai puțin solizi au murit pe capete, povestea el) de TBC.

Dar fix atunci a venit războiul, cu tot tacâmul. Cu toate frământările primului război mondial, a ieșit din pușcărie, bolnav și vai de el. 

Comuniștii deveneau tot mai puternici. Partea bună pentru bunicu' a fost că, pe cei care au supraviețuit închisorilor, partidul comunist i-a trimis la tratament. Așa a ajuns bunicu', un țăran devenit comunist, bolnav grav de TBC într-un sanatoriu în Elveția!

A durat o perioadă destul de lungă până organismul lui robust a reușit să își revină. A scăpat de TBC dar a rămas cu un emfizem pulmonar (sau urme de) toată viața. Cred că perioada din Elveția a fost ceva tare frumos pentru el. Știu că avea multe poze de acolo. Și poze cu diverse gagicuțe - surori medicale, ce-or fi fost ele, cu care a mai corespondat și după ce-a plecat. Am văzut poze din tinerețe, era un tip chipeș, avea lipici la gagici. 

Plecând din Elveția, înainte de a veni în țară, acasă la ai lui, a vrut să vadă comunismul la el acasă, să se bucure că în sfârșit toată lumea e egală. Așa că s-a dus la Moscova, tot pe filiera partidului - era membru și probabil era mândru de asta. Avea o mică pensie de boală așa că și-a găsit chestii mărunte de făcut - mai reparații de ghete, mai reparații de ceasuri, mărunțișuri. A cunoscut-o pe bunica, care lucra ca secretară la un birou. N-a mai plecat acasă, a rămas la Moscova. Bunica era din Lituania, dintr-o familie de evrei (găsisem un certificat de căsătorie de unde am aflat că o chema Șevahaite. Liubovi Șevahaite și nu mai știu care era particula tatălui). Ai ei erau de undeva de pe lângă Vilnius. Viață greuță. Cred că bunicu' începea să vadă că teoria comunismului nu prea seamănă cu practica. Din ce mai povestește mama, se pare că stătea foarte prost cu nervii, poate și de asta. Ei, au făcut doi copii, pe mama și pe unchi-miu. Mama, înainte de război, unchiu', după.

Aici știu lucruri doar din ce povestește maică-mea. Mai ales de viața de după război. Imediat după, viață tare grea, lipsuri, dar na, privite prin ochii ei de copil la vremea aia. Apoi un pic mai bine. Apoi bunica s-a îmbolnăvit (cancer) și a murit. Mama tocmai termina liceul.

Bunicul nu mai avea pentru ce să rămână la Moscova. Și-a luat copiii și a venit la București. Tot pe linie de partid, acum în floare. Au stat o vreme într-o locuință de protocol, apoi au primit un apartament într-un bloc nou pe Calea Griviței. 

Apoi, cu timpul, pentru că bunicu' nu era genul care să facă ciocu' mic și să nu zică ce  i se părea în neregulă cu ce se întâmpla, a fost tras pe linie moartă. Mai primea invitații la congrese, mai primea o medalie, cam atât. Îl considerau și un pic dus, așa că nu era luat în serios (spre norocul lui).

De la un punct încolo, cred că a trăit dezamăgirea vieții lui, când și-a dat seama, trăind evenimentele, că minunatul comunism în care crezuse cu tărie nu e deloc așa minunat... 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş