Treceți la conținutul principal

Călătorii și călători

Până la urmă am plecat și anul ăsta cu gașca, cu cortul, deși până nu demult aveam impresia că n-o să se mai meargă, de teama Covid-ului. Am fost în Ceahlău - camparea de bază între satul Ceahlău și Durău, la campung Ursuleț, iar de acolo am făcut zilnic drumeții, care mai scurte, care mai lungi, care cu mai mult mers, care mai mult cu mașina. Am avut planuri care au picat, din cauza asfaltărilor și a drumurilor închise din cauza asta (vizita la Cheile Bicazului și Lacul Roșu) și care s-au modificat din zbor (camparea lângă Dochia, unde, din cauza musculițelor criminale am redus la o singură noapte statul acolo, renunțând la descoperirea altor vârfuri în afară de Toaca), ciupituri cu sechele pentru jumătate din gașcă, multe aventuri de tot felul. DEși se întâmplau zilnic chestii nu mi-a stat capul la scris, eram prea ocupată să trăiesc momentul.

Acum, după revenirea acasă, mi se decantează stările, gândurile și senzațiile de călătorie, de dinaintea călătoriei și de după revenire.  O să scriu și despre călătoria și experiențele în sine, dar acum mă preocupă mai mult concluziile. Așa cum s-au decantat singure, fără să-mi bat capul să trag eu concluzii prin cine știe ce mari procese de gândire.

*

Până la urmă, cel mai bun prieten și partener de călătorie îți ești tu însuți. Nu altul sau alții. Dacă îți ești o companie plăcută, restul nu te mai stresează, nu te mai enervează, pentru că nu mai ai așteptări de la alții, de la ceilalți. Nici de la tine - în caz că ai reușit să te accepți așa cum ești, cu blândețe, ca pe cineva drag.

Enervările vin din faptul că nu te prea accepți, nu te prea cunoști și ai nevoie de validare din partea altora, sau ai așteptări, adică implicit dezamăgiri legate de alții și de cum ar trebui să fie ei sau lumea, sau călătoria... Întrebarea pe care e bine să ți-o pui e: dar de ce îmi pasă? de ce mă deranjează atât? Ce are de-a face cu mine asta? De ce mă doare? De unde vine asta? Iar răspunsurile, dacă sunt sincere, sunt de-a dreptul surprinzătoare.

**

Citeam pe facebook gândurile unui amic din călătorii la întoarcerea în țară după o perioadă de lungi călătorii și stările antagonice care-l încercau - pe de o parte „urăsc gările, aeroporturile, călătoriile¨, pe de alta „iubesc gările, aeroporturile, călătoriile”. Și mă gândeamcă toată această goană a noastră, a călătorilor spre descoperirea unor locuri noi, oameni noi, culturi, obiceiuri.... uneori ne înstrăinează, alteori ne ajută să ne regăsim... Probabil că totul ține de ce te împinge să călătorești: să fugi de ceva? sau să găsești ceva? interesant e că, indiferent de motiv, cei care dau peste răspuns (sau năvălește răspunsul peste ei) descoperă că acel ceva căutat sau acel ceva de care fugeau... este propria persoană. Care e mereu cu tine, veșnic ignorată, și care face tot felul de giumbușlucuri și nebunii ca să îți atragă atenția, să deschizi ochii și să te privești uimit: ăsta sunt eu? Chiar eu? Dar de ce fugeam? De ce căutam în alte părți ceea ce este deja aici, dintotdeauna? 

Partea proastă e că, pentru cei mai mulți, momentul ăsta nu vine niciodată, nu reușesc să se oprească și să se găsească. Dar este călătoria lor. Nimeni nu te poate ajuta atunci când nu te uiți în oglindă ci aiurea, căutând răspunsuri acolo unde nu sunt. Cred că, în cele din urmă, o călătorie este bună indiferent de mod, scop, cauze... Este una excepțională dacă la capătul ei, sau pe parcursul ei te-ai regăsit. Dar și dacă nu, rămâne o experiență, ceva nou descoperit, învățat, observat, trăit...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş