Treceți la conținutul principal

Georgia - un loc al contrastelor (4. Tbilisi)

Am deschis fereastra camerei de hotel - era cam sus, crea impresia că sunt la mansardă. Dădea spre oraș, eram în inima zonei vechi. M-am uitat cu nesaț, ce vedeam era interesant, amalgamat, vechi, nou, podul de sticlă futurist, ziduri de cetate, ceva frumos smălțuit cu albastru, niște guguloaie bizare, acoperișuri, un râu, străzi, forfotă. Eram pe versantul unui deal, vedeam mai de sus. Mi-am notat în minte pe unde vedeam acel ceva cu mozaicuri albastre, voiam musai să ajung să văd ce e. 

Aveam program liber până la 1 noaptea, când ne prelua autocarul să ne ducă la aeroport. Am ieșit cu colega să batem Tbilisi-ul, zona pe unde eram, adică centrul vechi. 



Nu apucasem să studiez prea bine ce și cum, citisem câteva articole ale unora care fuseseră și îmi rămăsese în cap că e mișto să urci la cetate cu telegondola, să vizitezi grădina botanică, niște cluburi și baruri și în rest cam uitasem. Așa că am luat-o pe o străduță apoi pe alta, mai mult privind la casele cu arhitectură specifică Tbilisi  (au un fel aparte de balcoane cu coloane subțiri și dantelărie din lemn, albe). Unele renovate și splendide, altele ponosite, cu vagi urme de glorie trecută. Am dat de un indicator, eram chiar pe strada care urca și ducea la Grădina Botanică, care era părea interesantă. 

Intrăm, plătim, mă uit pe panoul cu schema grădinii. Multe alei, m-am gândit că asta e ditai parcul. Nu știam încotro să o luăm, așa că am ales la întâmplare o alee. Mulți arbori, puține flori. 



Mergem o grămadă, oameni nu prea vedem, sunt rari. Apoi nimerim pe o zonă interesantă, cu stâncă, un perete vertical, vedem că sus se vede cetatea. Apoi dăm de o cascadă naturală, foarte înaltă, căzând de deasupra acelui perete. Era spre apus, poze canci, lumină insuficientă. Dar locul chiar era spectaculos. Ne învârtim pe niște alei, găsim o alee mărginită de bambus luxuriant, ziceai că ești prin vreo insulă din Asia, foarte frumos. Mai găsim doi de-ai noștri și începem să colindăm împreună. Urcăm pe alei pe partea opusă cascadei și dăm iar de niște stânci, de altă cascadă mai mică, în trepte, și de niște clădiri futuriste. Explorăm partea asta inedită, de pe stâncă, apoi coborâm iar spre centru, unde găsim aleea care ne urca spre foișor și poduleț. O luăm la întâmplare pe o alee care urca și ieșim pe o portiță cu semn de interzis pe culme, spre locul unde trona falnică statuia "mama Georgia", cu un ciorchine de struguri într-o palmă și o sabie pe care se sprijinea cealaltă.


De aici, în lumina serii, se vedea interesant orașul. De aici vedem că e aproape cetatea, ne și gândim iote-te ce afacere bună, poate reușim s-o vizităm și apoi să luăm telecabina că să vedem de sus orașul, în coborâre. N-a fost să fie, nu funcționa, din cauza pandemiei. Așa că am coborât pe niște trepte, apoi am mers drept și, pe sub zidurile reconstruite am bâjbâit până am nimerit o intrare în curtea interioară a cetății. Am găsit pe unde ne puteam cocoța pe ziduri, poze, chestii. Bonus, aveam și luna aproape plină spre colțul de ruine romantice nerenovate.




După isprava asta am coborât spre cazare, în ideea să găsim un loc unde să halim ceva. Aici fiecare avea gusturi diferite, așa că am rămas iar doar cu colega. Am mai patrulat pe străzi, era deja după ora 22, dar lume era încă pe la terasele și localurile din centrul vechi. Fără să ne dăm seama am nimerit la misterioasele guguloaie - erau băile turcești. Și un pic mai încolo străluceau mozaicurile albastre ale moscheii pe care o văzusem de la fereastră.







Mergând pe lângă guguloaie, după moschee, vedem că se face o misterioasă construcție, coborând spre un râuleț. Aici găsesc o inscripție cu băile ceva - aici era intrarea spre băile subterane. Venea și un miros sulfuros dinspre râulețul fotogenic. Văd că pare a se continua și, cum n-aveam nicio treabă, pornesc de-a lungul răului, curioasă ce o fi acolo - cum exitau felinare din loc în loc, am zis că merită explorat.


Am mers, iar râulețul mergea cumva în jurul dealului cu cetatea și grădina botanică, semicircular cumva. Peste el erau multe podulețe romantice, de lemn, pline de lacăte. Din loc în loc băncuțe, foișoare pentru relaxare, felinare, lumini care revelau stâncile pe care era cocoțat orașul. Da, ditamai pereții verticali de stâncă solidă!

La capătul periplului, într-o zonă mai întunecată un pic am dat de capăt. Râul provenea dintr-o ditamai cascada. La fel de ânaltă ca cea din grădina botanică. În realitate de vedea mai bine, în poză e un firișor verde vertical lângă o masă verde neregulată cu o umbră de gard. Masa neregulată era stânca. Firișorul era cascada înaltă, care în realitate se vedea alvurie ca o fantomă, nu verde. Dar na, poze, noapte, lumină...



Ne-am întors parțial pe aceeași cale, că de astă dată am trecut un poduleț și am urcat o scară în melc care ne-a scos mai sus, pe o strădușă care ne-a scos în stânga moscheii.

Am încheiat seara apoteotic, nimerind un fel de bar-cofetărie unde am băut un fresh de fructe de pădure și o prăjitură delicioasă. După care gata, pa Tbilisi și Georgia!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş