Treceți la conținutul principal

Divinități

Denumirea e ironică. Mă refer la toate divele feminine și masculine pe care le-am întâlnit în viața mea. Și nu vorbim de alea oficiale.

Cred că toată viața am trăit (că mulți alții) la umbra divelor. Știți genul, în orice comunitate, mică, mare, e cineva, ea sau el, care cumva strălucește, vrea atenție, face chestii interesante, zice chestii, se poartă într-un fel, emană încredere în sine. Unii așa sunt, mai dezinvolta, comunică mai ușor, nu-și fac atâtea probleme. Alții au probleme, și din cauza lor ori devin mai retrași, ori, dimpotrivă, că să compenseze distorsiunile din inimă, au nevoie de atenție disperată că să compenseze. Și aceștia plusează, sunt cei care se manifestă egocentric, că niște mici divinități, își dezvoltă mecanisme de a se plasa în centrul atenției, și ajung să creadă că lumea se învârte în jurul lor, și că lumea le e datoare cu adorație.


Toți restul, o lume de non-dive, ne dorim măcar un pic din strălucirea divelor. Ceva din încrederea și naturalețea celor care strălucesc de la sine, ceva din strălucirea mai flash, mai seducătoare uneori a celorlalte. De ce? Pentru că na, tot ce e lucește atrage atenția. Și a noastră, dar și a celorlalți. Pe lângă dive, restul suntem o masă pestriță. Așa ne-am obișnuit să ne vedem. În umbra divelor, restul se pierde în decor. Și normal, când te vezi în umbră, vrei să ieși uneori și tu în lumina reflectoarelor. Doar că ceilalți sunt deja obișnuiți să te vadă ca pe o pată de culoare, sau cenușie, și, mai rău, te-ai obișnuit chiar și tu să te vezi așa. Și chiar dacă strălucești o clipă sau faci ceva remarcabil, se observă o clipă apoi se uită. Ba uiți și tu. Și din complicitatea asta a obișnuinței, non-divele rămân niște persoane de rangul 2, niște "și alții", de care lumea în general uită și își amintește de ei când au treabă cu ei sau eventual de ziua de naștere. Niciunuia dintre cei băgați la "și alții" nu îi place asta, toți vor să fie văzuți că niște oameni de rangul 1, simt nedreptatea și fac ce pot că să iasă din anonimat. 

DAR. Fără să își dea seama, fac la fel. Adoră divele naturale, uneori sunt orbiți și de cele self-made și ignoră pe "și alții". Sau, mai degrabă, uită de ei, că doar sunt persoane de rangul 2, nu strălucesc pe ecranul atenției lor. Și o spun ca o non-divă absolută, campioană la invizibilitate și la pierdutul în decor, pot să dispar de la o petrecere fără să observe absolut nimeni, pot să fiu prezentă undeva fără să mă remarce absolut nimeni, fără să mă străduiesc. Și de curând mi-am dat seama că și eu fac la fel, și eu acord atenție de rangul 1 unora și atenție de gradul 2 altora. De părerea unora îmi păsa, încercăm să le atrag atenția, să mă fac văzută, remarcată, de a altora - nici măcar nu mă gândeam la asta. Desigur, divele primeau ofrande că pe ceva firesc (doar toată lumea e la picioarele lo) iar non-divele nici nu observau. Și sigur că asta mă deranja. 

Și de curând, pe aripi de furtună, flash, la naiba, toți oamenii sunt la fel de importanți! Fiecare dintre ei, dintre noi. Nu există oameni de rang 1 sau 2 sau și mă rău. Doar oameni. Și degeaba gândeam așa dacă chiar eu îi priveam, fără să îmi dau seama, diferențiat. Cum să mă aștept la ceva, orice, când eu însămi mă port cu dublă măsură?! (ca toți ceilalți).

Da, unul îmi erau mai importanți decât alții. Cu unii voiam să fiu laolaltă, le căutăm prezența, pe alții nu neapărat îi evitam, dar nici nu îi căutăm. Unora îmi doream să le intru în grații, altora nu. Și nu mă deranja asta. Mă deranja doar când prin grupurile mele toată lumea se comporta diferit, când unii (alții decât mine) primeau tratament special, preferențial, iar eu... eram și eu pe-acolo la "și alții". 

Concluzia? Când te deranjează că alții sau altul te tratează ca pe cineva de rangul 2... Te poți supăra, poți să te simți nedreptățit... Dar uită-te mai bine în oglindă. Și vezi de ce te deranjează. Dacă nu cumva și tu contribui la nedreptatea generală... Dacă nu ești prins în aceeași urzeala că o pânză de păianjen. 

Poate putem lăsa jos ochelarii de cal, poate îi putem privi pe toți ca pe ceea ce sunt, adică simpli oameni - și la fel pe noi înșine...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş