Treceți la conținutul principal

cugetări de izolare

A început bizar, pe când mergeam pe străduțe lăturalnice, bucuroasă că mă pot plimba mai mult. Aveam ideea deloc originală să postez în fiecare zi un nume de stradă gen Carpați, Bucegi etc (sunt multe în zonă) și să zic că am fost în nuș'ce munți sau zone. - Nu mai poza! se lamentă o voce în mintea mea. - Da' de ce?


Ok! Nu mai postez atunci. Dar e bizar! Nu văd niciun motiv, nu simt asta.
După care mi-am găsit niște explicații cam de cacao și abia muuult după mi-am dat seama. Da! Sunt dependentă de facebook. Pierd o groază de timp holbându-mă la ceva ce nu e realitatea mea. Fug de ceea ce e de fapt în jurul meu. Exact ca maică-mea, pe care o judecăm că stă toată ziua la televizor și nu face nimic. Deci da, e nevoie de dezintoxicare. Să folosesc timpul ăsta pentru viața mea, nu pentru ale altora. Să văd lucrurile care sunt aici, acum lângă mine și să fac, să gândesc, să mă relaxez, să meditez. Fără refugiați îndoielnice și fugi în altceva.

Altceva. Dacă tot stăm în case izolați, și ne-am mutat viața în facebook, zoom, google, youtube, instagram sau cine știe ce, ne-am teleportat centrul gândirii spre oriunde în afara "închisorii" de acasă, cum ar fi că brusc prin cine știe ce cataclism accident ceva să nu mai avem energie electrică? Atunci unde am mai fugi, în ce ne-am mai refugia? Și, mai importat, oare cum am mai comunica între noi? Oare ne-am dezvolta alte moduri de comunicare gen telepatie sau altceva că să supraviețuim?

Salt cu gândul. De la virtual la real, aici, acum - ca fereastra asta. Fereastra există, e aici și atât. Nu e nicio judecată aici. Copacul ăla e aici și atât! Fără cauză, fără scop, nu are nicio vină că e aici - nu ai ce să judeci sau să analizezi. Dar la oameni judecăm (și uneori extrapolăm și al altele). Ăla care scuipă pe jos. Judecăm. Deși faptul e doar fapt. Judecată e construcția noastră: e neigienic, e scârboos, e necivilizat, e nesimțire. Dar astea doar noi le atribuim, ăla face așa pentru că-i e simplu așa, pentru că a văzut în mediul lui că se face așa, noi îl judecăm pentru că în mediul nostru nu se face asta, e lipsă de educație, nesimțire etc. Dar tare bizar a fost gândul ăsta legat de vină și judecată - cum că de fapt nu există așa ceva decât în mintea omenească, noi am inventat-o (mă rog, stră-stră-strămoșii) și am interiorizat-o așa de mult încât nu putem face diferența între ce este un fapt real și ce este încărcătura lui de construcții umane.

Alte gânduri, legătura s-a disipat, exercițiile zilnice cu pauzele de rigoare, a, la 8 e un film interesant, Celebritate, aș vrea să îl văd a, dar zisese să fac curat în cămară, eh! nu am timp până la 8, las pe mâine - ei, dacă ai folosi timpul pierdut pe facebook, ai reuși ei bine așa e, deci da, am optat pentru jumătate de cămară și apoi să văd ceva din film, bine am făcut că filmul oricum nu mi-a prea plăcut. L-am abandonat în favoarea lecțiilor.

Alt calup de gânduri. Mai haotice un pic. Le-am și uitat în mare parte. Era ceva cu mintea spune ceva, inima altceva, dar dacă mintea n-ar mai fi orgolioasă și ar merge pe mâna inimii... ar merge de minune împreună. N-ar mai fi veșnica prăpastie dintre rațiune și simțire, n-am mai fi veșnic sfâșiați de porniri antagonice. Și am fi în armonie, am putea face chestii constructive, nemaifiind preocupați de lucruri irelevante și de lupte. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş