Treceți la conținutul principal

Stare de Balcic

Grădini. Multe, frumoase. Unele cu mii de lalele. Altele pline de cactuși fel de fel. Altele cu diverse alte flori de sezon.






 Grădini semisălbatice, umbroase. Miros de sare și de mare. După zid și gard viu - marea. Alte grădini. Pașii te duc la întâmplare pe poteci pietruite. Soare. Umbră. Verde. Miros de iarbă verde. Căsuțe pitorești pitite printre copaci și arbuști.



Degustare de vinuri bulgărești. Se vorbește aproape numai românește - e 1 mai post-Paște și multă Românie s-a relocat în perioada asta în Bulgaria.





Nu mă uitasem pe vreo hartă înainte, aveam doar vagi amintiri de la ședința de ghizi. Mă pierdusem de ghizi iar grupul avea oricum liber până la ora 3. Pașii m-au dus spre castel, am mișunat pe lângă el în sus și în jos, prin zone mai sălbăticuțe, până unde se sfârșea poteca. Totul e foarte variat. Am trecut și prin castel de sus în jos, e genul de casă (că e fix o casă, nici măcar mare, doar foarte plăcută) cochetă, relaxantă unde te simți bine și am ieșit în cealaltă parte, către grădinile de trandafiri. Marea și mai aproape, straturi de trandafiri neînfloriți și un pavilion minunat năpădit de verdeață, cu un firicel de apă susurând și un mic bazin în care concertau de mama focului niște broscuțe, acoperind trubadurul ascuns în umbra pavilionului.






Tihnă. Aș fi putut sta acolo cu orele, plimbându-mă dintr-un loc frumos în altul, dintr-o grădină în alta...



Și locșorul unde era ascunsă capela Stela Maris, foarte verde și ascuns prin frunzișul abundent al arborilor mi s-a părut o oază de liniște și de prospețime... M-aș mai duce la Balcic pentru a sta prin grădini și a le cutreiera pe îndelete oricând.

*
Cap Kaliakra/Caliacra. Alt tip de stare. Balcicul e blând, tihnit, verde, un loc unde să te regăsești și să te odihnești, să uiți de agitația cotidiană modernă. Caliacra e o felie roșcată de calcar înaltă de 60 de metri aruncându-se în mare și luându-și avânt vreo 200 de metri. Un loc al avântului, un loc unde mai degrabă n-ai încotro decât să te pierzi în spațiu și timp, între cer, pământ și mare, printre ierburi verzi și flori galbene. Marea sclipește turcoaz la poalele promontoriului plin de legende, capela Sf. Nicolae salută cu crucifixul modest pescărușii și marea și navele din larg, iar avanpostul militar pândește privind în larg, cocoțat în punctul cel mai înalt, camuflat printre pietre și ierburi.








După zona cea mai îngustă de lângă țărm felia de uscat se lărgește, îngustându-se din nou către capăt. Imediat după zona îngustă se desfășoară ruinele vechii Kali Akra, cetatea grecească purtând semnificația "bun adăpost", ruine clasice, doar portalul de intrare și o parte de zid au fost reconstruite.





*

Cam în pripă am luat decizia să mă bag ca ghid în practică în excursia asta de la Balcic. Era de 1 mai, la două zile după Paște. Nu mai fusesem nici la Balcic, nici la cap Caliacra și visam de vreo trei ani cel puțin să ajung acolo doar că nu se legau lucrurile niciodată.
A fost o excursie reușită, și călătorii au fost de treabă, locurile frumoase, vremea excelentă, poveștile pe care le aveam de spus despre Caliacra îmi plac, că deh, poveștile sunt specialitatea casei...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

draci de mare

A, nu, nu, nu e vorba de nervi. Sunt niste chestii, un soi de cochilii negre cam țepoase. Am găsit o grămadă pe plaja din 2 Mai. Habar n-am ce să fac cu ei, ca și cu pietrele bălțate pe care le-am adunat. Ce zi nebună, prima zi după mini-concediu! De unde cu o zi în urmă eram pe plajă și mă bălăceam la greu în apă, imediat ce-am ajuns la muncă - zbang! muncă pe brânci, am stat să terminăm tiparul pentru niște materiale urgente, care tot dădeau erori, și erau și ditamai chestiile de 2 metri una... da, am muncit de la 9 jumate dimineata... pana a doua zi la 1 noaptea. Eram cu toții zăbăuci, râdeam ca tâmpiții, ai fi jurat că suntem beți. Beți de muncă!

Pasul Rotunda și cabana Croitor. Și camparea la Lala Mică

După o zi lungă pe drumuri (am pornit pe la 9 din București cu 3 mașini și am ajuns pe înserate la destinație, mergând pe partea cu Moldova - am fost nițel terorizată când mi-am dat seama că mergem tot pe drumul pe care a fost accidentul lui Alex) am ajuns la Cîrlibaba, de unde se făcea drumul spre pasul Rotunda. Am bâjbâit foarte puțin și am găsit urcările spre cabană. Se ajunge cu mașina. Era destul de plină cabana, dar băieții vorbiseră deja și știam că avem locuri în anexă iar în rest ne bazam pe corturi. Vestea bună a fost că mai era liberă o cameră în cabană, în care intrai din sala de mese. Pot spune că a fost de-a dreptul boierie. Cabanierul e un nene de treabă, ne-a  ajuat cu informații, ne-a adus și lemne pentru focul de tabără - am făcut focul în afara cabanei, pe vatra deja amenajată, înconjurată de băncuțe, care ne-au servit și de masă pentru prima noastră masă de drumeți cu conserva în spinare. Până am fiert apa pentru supe s-a lăsat și întunericul și cabanierul ne

Călătorii cu Terra Incognita

De vreo un an jumate, ba chiar mai mult - de prin septembrie 2014 - am început să merg în excursii cu Terra Incognita . Am fost şi în excursii de o zi, şi de două, și de trei, am fost şi la teatru, şi la muzee, la operă... Am şi ratat multe excursii, că-s multe, ai de unde alege, numai timp şi bani să ai . Despre ele am scris la momentul respectiv, se găsesc pe blog la căutare după "Terra". Până să dau de ei, prin Elena, habar nu aveam că există astfel de grupuleţe care se organizează pentru excursii. Ar fi un soi de ieşiri cu prietenii pe care încă nu-i cunoşti. Da, pentru că inevitabil, dacă nu eşti asocial sau antisocial, te împrieteneşti măcar cu câţiva oameni. Aşa a fost pentru mine şi Elena în prima excursie. O ştiam doar pe ea, ea îl ştia oarecum, mai mult din auzite, ca prieten de familie, pe Răzvan - organizatorul principal. Şi prima excursie a fost în Ciucaş, la Cabana Ciucaş. Cu un pic de urcare pe drum forestier până la cabană şi cu urcat apoi pe vârful Ciucaş